Kancelář a škola

Reset tonerové kazety

Při výměně nové tonerové kazety se může stát, že vaše zařízení stále indikuje prázdný toner. Některé tiskárny se dají zcela jednoduše resetovat. Celý proces spočívá zjednodušeně řečeno, ve Vyresetování počítadla vytištěných stran. Tak je tomu například u zařízení výrobce Brother. Ten využívá chip na zaznamenávání počtu vytištěných stran a nastavenou kapacitu toneru. Pokud tiskárna indikuje prázdný toner je možné, že fyzicky se ještě v toneru nachází určitá část tonerového prachu.

Teorie a praktické zkušenosti

Některé teorie, které kolují mezi uživateli vznikly právě na základě zkušenosti s hlášením prázdné tonerové kazety. Po výměně toneru, tiskárna stále tvrdila, že je nutná výměna. Uživatel udělal reset a vložil již použitou prázdnou tonerovou kazetu, která dokázala ještě tisknout určitý počet stran. Velmi rychle se začaly šířit teorie o tom, že výrobci nastavují tiskárny tak, aby indikovaly prázdnou kazetu dříve, dokud se tak opravdu stane. Další typ uživatelů zase po hlášení na prázdnou tonerovou kazetu, dokázali tonerový válec otevřít a vysypat z něj určité množství prachu, které odvážili. Často nešlo o zanedbatelný objem. My však přejděme od teorii k tomu, jak si poradit, když navzdory výměně toneru za nový nebo výměně optického válce, tiskárna stále tvrdí své a dožaduje se nového toneru.

Návodů na reset tonerů je na internetu dost, stačí požádat Google nebo si vyhledat video návody na Youtube. Každý výrobce a model tiskárny má vlastní systém, jakým provedete reset při problému s hlášením o prázdném toneru. Pozor! Některé modely nedovolují takovýto zásah. Nám se podařil reset toneru pro model Brother DCP-1510. Tiskárna nám i po výměně originálního toneru hlásila prázdnou tonerovou kazetu. Co je zajímavé, nikdy se to nestalo s alternativními tonery, které nyní používáme už dost dlouhou dobu.

Reset toneru tiskárny Brother DCP-1510 uděláte tímto způsobem. Stiskněte tlačítko menu, pomocí šipek (-/ +) se přesunete v menu na Info přístroje a potvrdíte tlačítkem OK. Znovu pomocí tlačítek šipka (-/ +) se přesunete na Drum reset (vynulování válce) a držíte tlačítko OK, dokud se vám nezobrazí na displeji Reset. Stisknete tlačítko Start a tlačítkem šipka nahoru (+) se dostaňte až na hodnotu 10. Potvrďte tlačítkem OK. Na displeji se zobrazí přijaté (Accepted). Stisknete tlačítko Stop/ Exit. Nyní už můžete znovu tisknout.

Pokud se setkáte s problémem špatné indikace toneru nebo optického válce po výměně, je dobré nejprve zkontrolovat, zda jste tonerovou kazetu případně válec dobře vložili do zařízení. I špatné upevnění může způsobit chybu. Můžete zkusit nejprve vypnutí a opětovné zapnutí zařízení a jako poslední sáhnout po reset řešení. Nejlepší však je zkontaktovat se s někým, kdo to už dělal nebo oslovit servisního technika. Reset je primárně určen k odstranění chybného hlášení, když zařízení nepozná výměnu toneru. Pokud je při tisku viditelná zhoršená kvalita, různé bílá místa nebo jiné chyby tisku nedoufejte, že si resetem pomůžete. V takovém případě je váš toner prázdný a je nutná výměna za nový.

Upozornění!

Za vzniklé chyby během procesu reset toneru neneseme žádnou odpovědnost. Návod je pouze ukázkou a nevztahuje se na všechny modely daného brandu. Jakékoliv zásahy, které provedete na svém zařízení, děláte na vlastní zodpovědnost.