Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

Proč si koupit vertikální myš k PC

Pokud trávíte hodiny za počítačem, pracovně v kanceláři nebo pracujete formou Home Office můžete pociťovat bolesti zápěstí. Při dlouhodobé práci s počítačovou myškou se můžete stát dokonce obětí syndromu karpálního tunelu. Tento výraz je odvozen od řeckého slova karpos, což znamená zápěstí. Jedná se o jedno z nejčastěji vyskytujících se onemocnění z povolání. Přibližně 5 % populace trpí tímto syndromem. Onemocnění je způsobeno stisknutím nervu v oblasti zápěstí. Projevuje se bolestí, brněním celé ruky nebo jemným mravenčením. Někdy tato bolest vystřeluje od zápěstí do celé ruky. Karpální tunel je úzký průchod obklopený kostičkami zápěstí a vazy na dlani. Nachází se v prostoru, který mu nedává možnost zvětšení objemu. Jakékoli otok nebo změna polohy tkáně v karpálním tunelu může zmáčknout nebo dráždit střední nerv, což má za následek bolest, brnění a sníženou citlivost ruky.

 

 

Přestože důvodů může být více, vždy je to dlouhodobá práce rukou a dlaní. Dnes k tomuto onemocnění přispívá ve značné míře práce s PC. Při běžné kancelářské práci během pracovního dne najedete myškou přibližně 800 metrů. To je skoro kilometr pohybu dlaní. Proto výrobci periferie, jako jsou klávesnice a myšky k PC hledali intenzivní řešení, jako při práci s PC, co nejvíce minimalizovat nepohodlnou polohu při psaní a držení myšky. Kromě ergonomických myšek dnes naleznete na trhu také různé ergonomické klávesnice a poduškami na opření zápěstí. My se ovšem podíváme na ergonomické, vertikální myšky. Dnes už je naleznete v bohaté nabídce a můžete si vybrat myšku přesně podle svých představ.

 

Ergonomické myšky s vertikálním uchopením jsou charakteristické tím, že podporují přirozenější držení ruky. Když si položíte ruku na pracovní stůl v uvolněném stavu nebude ji mít položenou tak, jak ji míváte položenou na klasické myšce. Je tam sklon někde na úrovni 60 až 80 stupňů. PC myšky s vertikálním uchopením jsou konstruovány pro přirozenější držení ruky, čímž se odlehčí celé předloktí od dlouhodobého pnutí a vnitřního vytočení ruky.

 

Pokud jste se již rozhodli, že vyzkoušíte vertikální myš k PC, musíte vzít v úvahu, že má několik důležitých parametrů. Nejideálnější je vyzkoušet si myšku přímo na prodejně, jak vám padne do vaší dlaně.

 

Správná velikost pro vaši dlaň

Pokud tuto možnost nemáte změřte si v první řadě délku vaší dlaně a to od začátku dlaně až po koneček nejdelšího prstu. Vertikální myšky jsou označeny podle velikosti S, M, L a XL. V praxi to znamená, že velikost S (malá) je pro dlaň do délky 17 cm. Velikost M (střední 17 – 19 cm), L (velká 19 – 21 cm) a XL (extra velká nad 21 cm).

 

Uchycení pro praváky nebo leváky

Nejčastěji jsou modely ergonomických, vertikálních myšek v symetrickém provedení nebo pro praváky. Pokud jste levák, hledejte model určený pro leváky.

 

Technologie senzoru

Tak jako u klasických nebo herních myšek iu ergonomických si můžete vybrat podle typu senzoru. Podle technologie snímání je dělíme na:

- optické vertikální myšky (fungují nejlépe s podložkou)

- laserové vertikální myšky (fungují bez problémů i na hladkých, lesklých a skleněných površích)

DPI je parametr, který se dnes dá pomocí tlačítka na myšce měnit a zde sledujte pouze údaj o maximálním DPI. Míra citlivosti senzoru je odvozena od hodnoty. Čím vyšší, tím je ovládání přesnější.

Doba odezvy se uvádí v ms (milisekundách). Zde platí naopak, čím je hodnota nižší, tím je zpoždění přenosu lepší a přesnější.

 

Drátové a bezdrátové připojení

Na výběr máte klasickou drátovou myšku s kabelem (USB, USB-C) nebo bezdrátovou verzi nejčastěji s Bluetooth rozhraním a USB přijímačem. Dnes už je výdrž akumulátorů velmi dobrá a bezdrátová verze myšky má několik nesporných výhod. Více místa a žádné zbytečné kabely, stejně jako lepší přenosnost díky Bluetooth technologii.

 

U parametrů najdete ještě různé funkce, počet tlačítek, podporu mapování tlačítek, ale také podsvícení. Vertikální myšky mohou být bez podsvícení nebo s jednobarevným, vícebarevným a RGB podsvícením. I když vertikální myška není nejčastěji volenou myškou hráčů, někteří výrobci nabízejí také herní vertikální myšky k PC.

 

Držení vertikální myšky je odlišné než u běžné horizontální myšky. Chce to pár hodin, než si na odlišný způsob zvyknete a pak vám už její ovládání přijde přirozené. Pokud pracujte několik hodin u PC je rozumné dbát na správnou ergonomii. To můžete udělat správným výběrem kancelářské židle a stolu, jejich správným nastavením k vaší výšce, ale také dobře zvolenou klávesnicí a myší k PC. Vyzkoušet vertikální myšku stojí za to. Kromě vertikálních ergonomických myšek existují také ergonomické myšky s horizontálním držením. Ty jsou ergonomicky tvarovány pro co nejlepší pohodlí při používání.

 

TRUST Bayo Ergo ECO certified

Ergonomická myška s vertikálním držením TRUST Bayo je oblíbeným modelem mezi uživateli. Cena je trochu výši, ale tahle myška za to stojí. Jedná se o bezdrátovou myšku k PC, která se připojuje pomocí USB přijímače s technologií Bluetooth. Snímá pomocí optického senzoru s nastavitelnou citlivostí od 800 do 2400 Dpi. Obsahuje 6 promyšleně umístěných tlačítek s mnoha funkcemi a RGB podsvícení. Má vestavěný akumulátor, který se nabíjí USB-C kabelem. Tento model je nejen ergonomický, ale také ekologický k životnímu prostředí, jelikož je vyroben z 79 % z recyklovaných plastů.

 

     

 

Hlavním plusem je samozřejmě vertikální provedení se sklonem 45 stupňů, pro co nejmenší námahu. S tímto náklonem bude vaše zápěstí v přirozené a ničím nenamáhané poloze. K celkovému komfortu přispívá kvalitní povrchová úprava s pryžovou vrstvou, která zajistí pevné uchopení. Vertikální myška TRUST Bayo Ergo je navržena pro praváky.