Kancelář a škola

Proč si koupit vertikální myš k PC

Pokud trávíte hodiny za počítačem, pracovně v kanceláři nebo pracujete formou Home Office můžete pociťovat bolesti zápěstí. Při dlouhodobé práci s počítačovou myškou se můžete stát dokonce obětí syndromu karpálního tunelu. Tento výraz je odvozen od řeckého slova karpos, což znamená zápěstí. Jedná se o jedno z nejčastěji vyskytujících se onemocnění z povolání. Přibližně 5 % populace trpí tímto syndromem. Onemocnění je způsobeno stisknutím nervu v oblasti zápěstí. Projevuje se bolestí, brněním celé ruky nebo jemným mravenčením. Někdy tato bolest vystřeluje od zápěstí do celé ruky. Karpální tunel je úzký průchod obklopený kostičkami zápěstí a vazy na dlani. Nachází se v prostoru, který mu nedává možnost zvětšení objemu. Jakékoli otok nebo změna polohy tkáně v karpálním tunelu může zmáčknout nebo dráždit střední nerv, což má za následek bolest, brnění a sníženou citlivost ruky.

 

 

Přestože důvodů může být více, vždy je to dlouhodobá práce rukou a dlaní. Dnes k tomuto onemocnění přispívá ve značné míře práce s PC. Při běžné kancelářské práci během pracovního dne najedete myškou přibližně 800 metrů. To je skoro kilometr pohybu dlaní. Proto výrobci periferie, jako jsou klávesnice a myšky k PC hledali intenzivní řešení, jako při práci s PC, co nejvíce minimalizovat nepohodlnou polohu při psaní a držení myšky. Kromě ergonomických myšek dnes naleznete na trhu také různé ergonomické klávesnice a poduškami na opření zápěstí. My se ovšem podíváme na ergonomické, vertikální myšky. Dnes už je naleznete v bohaté nabídce a můžete si vybrat myšku přesně podle svých představ.

 

Ergonomické myšky s vertikálním uchopením jsou charakteristické tím, že podporují přirozenější držení ruky. Když si položíte ruku na pracovní stůl v uvolněném stavu nebude ji mít položenou tak, jak ji míváte položenou na klasické myšce. Je tam sklon někde na úrovni 60 až 80 stupňů. PC myšky s vertikálním uchopením jsou konstruovány pro přirozenější držení ruky, čímž se odlehčí celé předloktí od dlouhodobého pnutí a vnitřního vytočení ruky.

 

Pokud jste se již rozhodli, že vyzkoušíte vertikální myš k PC, musíte vzít v úvahu, že má několik důležitých parametrů. Nejideálnější je vyzkoušet si myšku přímo na prodejně, jak vám padne do vaší dlaně.

 

Správná velikost pro vaši dlaň

Pokud tuto možnost nemáte změřte si v první řadě délku vaší dlaně a to od začátku dlaně až po koneček nejdelšího prstu. Vertikální myšky jsou označeny podle velikosti S, M, L a XL. V praxi to znamená, že velikost S (malá) je pro dlaň do délky 17 cm. Velikost M (střední 17 – 19 cm), L (velká 19 – 21 cm) a XL (extra velká nad 21 cm).

 

Uchycení pro praváky nebo leváky

Nejčastěji jsou modely ergonomických, vertikálních myšek v symetrickém provedení nebo pro praváky. Pokud jste levák, hledejte model určený pro leváky.

 

Technologie senzoru

Tak jako u klasických nebo herních myšek iu ergonomických si můžete vybrat podle typu senzoru. Podle technologie snímání je dělíme na:

- optické vertikální myšky (fungují nejlépe s podložkou)

- laserové vertikální myšky (fungují bez problémů i na hladkých, lesklých a skleněných površích)

DPI je parametr, který se dnes dá pomocí tlačítka na myšce měnit a zde sledujte pouze údaj o maximálním DPI. Míra citlivosti senzoru je odvozena od hodnoty. Čím vyšší, tím je ovládání přesnější.

Doba odezvy se uvádí v ms (milisekundách). Zde platí naopak, čím je hodnota nižší, tím je zpoždění přenosu lepší a přesnější.

 

Drátové a bezdrátové připojení

Na výběr máte klasickou drátovou myšku s kabelem (USB, USB-C) nebo bezdrátovou verzi nejčastěji s Bluetooth rozhraním a USB přijímačem. Dnes už je výdrž akumulátorů velmi dobrá a bezdrátová verze myšky má několik nesporných výhod. Více místa a žádné zbytečné kabely, stejně jako lepší přenosnost díky Bluetooth technologii.

 

U parametrů najdete ještě různé funkce, počet tlačítek, podporu mapování tlačítek, ale také podsvícení. Vertikální myšky mohou být bez podsvícení nebo s jednobarevným, vícebarevným a RGB podsvícením. I když vertikální myška není nejčastěji volenou myškou hráčů, někteří výrobci nabízejí také herní vertikální myšky k PC.

 

Držení vertikální myšky je odlišné než u běžné horizontální myšky. Chce to pár hodin, než si na odlišný způsob zvyknete a pak vám už její ovládání přijde přirozené. Pokud pracujte několik hodin u PC je rozumné dbát na správnou ergonomii. To můžete udělat správným výběrem kancelářské židle a stolu, jejich správným nastavením k vaší výšce, ale také dobře zvolenou klávesnicí a myší k PC. Vyzkoušet vertikální myšku stojí za to. Kromě vertikálních ergonomických myšek existují také ergonomické myšky s horizontálním držením. Ty jsou ergonomicky tvarovány pro co nejlepší pohodlí při používání.

 

TRUST Bayo Ergo ECO certified

Ergonomická myška s vertikálním držením TRUST Bayo je oblíbeným modelem mezi uživateli. Cena je trochu výši, ale tahle myška za to stojí. Jedná se o bezdrátovou myšku k PC, která se připojuje pomocí USB přijímače s technologií Bluetooth. Snímá pomocí optického senzoru s nastavitelnou citlivostí od 800 do 2400 Dpi. Obsahuje 6 promyšleně umístěných tlačítek s mnoha funkcemi a RGB podsvícení. Má vestavěný akumulátor, který se nabíjí USB-C kabelem. Tento model je nejen ergonomický, ale také ekologický k životnímu prostředí, jelikož je vyroben z 79 % z recyklovaných plastů.

 

     

 

Hlavním plusem je samozřejmě vertikální provedení se sklonem 45 stupňů, pro co nejmenší námahu. S tímto náklonem bude vaše zápěstí v přirozené a ničím nenamáhané poloze. K celkovému komfortu přispívá kvalitní povrchová úprava s pryžovou vrstvou, která zajistí pevné uchopení. Vertikální myška TRUST Bayo Ergo je navržena pro praváky.