Kancelář

Proč je stále nedostatek čipů?

Pokud jste v období posledního roku chtěli koupit jakýkoli elektronický výrobek, který obsahuje čipy, možná vás překvapila omezená nabídka. Prvními, kteří to zpozorovali byli zákazníci hledající grafické karty do svých PC sestav. Nejen pandemie se stala důvodem. K nedostatku čipů přispělo více faktorů. Posílení hodnoty Bitcoinu, zablokování Suezského průplavu, požár výrobce polovodičů v Japonsku a v konečném důsledku i pandemie a zvýšená poptávka po noteboocích, počítačích a elektroniky pro lidi pracující formou Home Office. Další kategorie byli studenti v online výuce a samotný domácí uživatelé, kteří využívali vše, čím se dalo online připojit. Už konec roku 2020 byl v tomto krizový. Koupit zařízení podle svých představ bylo nemožné. Nabídka v e-shopech byla značně omezená. Podívejme se blíže na celou situaci ohledně nedostatku čipů od výrobců a následovně promítnutí do jiných komponentů a produktů.

Cena Bitcoinu jako výzva pro Minner a překupníků

Nedostatku čipů se pravděpodobně nevyhneme, ani v nejbližším období. Poptávka po nich se rapidně zvýšila. Dobrým příkladem jsou výrobci grafických karet, který navýšili objednávky. Stalo se tak poté, co určitá skupina zákazníků začala ve velkém skupovat nové modely grafických karet a to, ať už od Nvidie nebo AMD. Co způsobilo takový obrovský zájem o výkonné grafické karty? Virtuální měna Bitcoin. Ten po přibližně 4 letech znovu prudce stoupl na ceně. Aktuální cena Bitcoinu je 47 549,90 € s tím, že během 24 hodin dokáže mít nárůst o + 1 800 €. Pokud vezmeme v úvahu, že v roce 2009 při spuštění startoval Bitcoin s hodnotou 0,0008 dolaru a až do roku 2010 se držela někde pod hodnotou 0,01 dolaru. Rok 2021 někde v první polovině března dosáhl Bitcoin své historické maximum a jeho tržní hodnota byla 61 788 dolarů. Někteří připisují nárůst Bitcoinu faktu, že Tesla spustila prodej automobilů i za kryptomenu. Právě tento fakt, jak jsme již výše zmiňovali znovu nastartoval minneri, kteří těží kryptoměnu. Ve velkém začali skupovat nejprve výkonné a později i mainstreamová grafické karty. Nemůžeme jim zazlívat tento postup. Cena Bitcoinu je tak lákavá. Pokud se dostanete k několika grafickým kartám a vybudujete si základnu s výborným výkonem pro těžbu virtuální měny, blahopřejeme vám. Další kategorie lidí jsou scralperi. Ti velmi rychle, pochopili situaci na trhu a začali skupovat všechny dostupné grafické karty, aby je mohli následně prodávat zájemcům za vyšší cenu.

 

zdroj foto: pixabay.com

Může za to opravdu Covid?

Asociace průmyslových výrobců polovodičů uvedla koncem minulého roku, že globální prodej čipů má tendenci vzrůst v roce 2021 o 8,4 % z celkového objemu 433 miliard dolarů. Je to pozoruhodný skok. Pokud si vezměme kteroukoliv společnost, ať už Nvidia nebo AMD. Právě AMD a Qualcomm jsou prodejci čipů pro ostatní špičkové firmy v oblasti elektroniky. Tím se dostáváme k tomu proč výrobci čipů nezvládají vysokou poptávku. Pandemie Covid je jedním z důvodů, který podnítil vysokou poptávku po spotřební elektronice. Pokud jste dosud měli v plánu koupit nový notebook nebo PC na Vánoce, možná jste byli nuceni to koupit dříve. Ať už kvůli vlastnímu Home Office nebo online studijnímu plánu svých dětí. Začátek pandemie a práce na dálku formou online hned za první měsíce zvýšily enormní poptávku nejen po noteboocích, PC, tabletech ale i po herních zařízeních. Lidé byli nuceni být doma a vyhledávali pro sebe určitý druh zábavy. Proto se velmi dobře prodávaly i herní konzole, TV a různé smart zařízení. Takže můžeme situaci s nedostatkem čipů zhodnoť, jak sloučení hned několika faktorů na základě silné poptávky po osobních počítačích, periferních zařízeních a všeho pro online práci, výuku nebo zábavu. A za tím stojí pandemie, omezenost pohybu, jak jsme byli zvyklí a přechod do online prostoru.

 

zdroj foto: pixabay.com

Výrobci nestačí vyrábět, složitější doprava a problémy navíc

Nejen čipy pro grafické karty a procesory, ale i čipy pro audio a ethernetový čipy výrobce Realtek, který má prakticky monopol na audio v noteboocích a desktopových PC se zpožďují s dodáváním čipů. Jelikož je poptávka vyšší než výrobní kapacity výrobce, rapidně se zhoršila dostupnost. Při výrobních kapacitách (platí pro kteréhokoliv výrobce čipů) není problém jen maximální výrobní kapacita, ale i chybějící zamastenci. Mnoho z nich je nemocných, v karanténě právě kvůli Covidu.

Dalším problémem je zhoršení přepravy v rámci zemí. Velké množství dodávek má zpoždění právě v rámci tranzitu. Náhle zablokování Suezského průplavu bylo další ranou. Gigantická kontejnerová loď Evergreen se v březnu zasekla v Suezského průplavu. Tento dopravní průplav spojující Středozemní a Rudé moře, tak několik dní znemožnil dopravu všech lodí. Právě přes něj prochází téměř 12 % světového obchodu. V této nelehké situaci, aby toho nebylo málo zasáhlo jednoho z japonských největších výrobců čipů Renesas požár. Výrobce se podílí světově jednou tetičky celkového objemu výroby čipů.

Globální výpadek čipů ještě určitě nějakou dobu potrvá. Náběh do normálu bude složitější, vzhledem ke stále probíhající pandemii. Velké výrobní závody se umí postupně přizpůsobit poptávce a rozšířit výrobní kapacitu, například i dotvořením dalších výrobních linek. Kde se to odrazí nejvíce a kde méně je těžké říct. Některé produkty jsou sice v menší nabídce, ale jsou dostupné. Při nákupu notebooku nebo desktopového PC, periferních zařízení se dá stále ještě po něčem sáhnout. Časem postupně bude klesat i poptávka. Při grafických kartách je to zatím stále beznadějné. Obchody mají v nabídce pár ks starších základních grafik. Modely střední a vyšší třídy zcela chybí. Pokud se i nějaké kusy objeví velmi rychle zmizí. A to doslova do pár minut. Situace by se mohla změnit o pár měsíců.

A nakonec ... trochu vtipnou stránkou toho celého je, že se na některých webech a fórech objevily konspirační teorie, že čipů je nedostatek proto, neboť jej utratili na testy a vakcíny pro začipovaní lidí :).Už jen s trochou logiku se nad takovým něčím musíte pousmát.