Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

Proč je důležité nastavení tisku

Drtivá většina z nás po zakoupení tiskárny přistoupí rychle k jedinému kroku a tím je připojení zařízení k PC nebo k bezdrátové tisku. Pokud vše funguje a my máme úspěšně první výtisk za sebou jsme spokojený a nic jiného neřešíme. Default nastavená tiskárna sice tiskne optimální, ale ze samotného zařízení víte tím správným nastavením dosáhnout přece jen víc. Správné nastavení tisku vám v konečném důsledku ovlivní celkovou kvalitu tisku a to sytost tisku, styl grafiky pro různé druhy médií. V počítači na monitoru nebo na stránce webu může dokument a fotografie vypadat výrazně jinak, než po vytištění z tiskárny. Dalším faktorem při správném nastavení kromě kvality je také možná úspora papíru, barvy a energie. Jak si tedy nastavit svou tiskárnu tak, aby kvalita tisku byla co nejlepší?

Nastavení tiskárny (předvolby tisku)

Do nastavení tiskárny se dostanete v položce vlastnosti tiskárny, která obsahuje několik základních nastavení pro vaše tiskové úlohy. Kromě standardních nastavení může tiskárna obsahovat výrobcem dodávaný software, díky kterému se můžete v nastaveních zajít ještě hlouběji a detailnější.

 

Možnosti nastavení výstupní kvality tisku

Nastavit si můžete požadovanou výstupní kvalitu tisku a přizpůsobit tisk dokumentu podle toho, zda jde o čistý text, text s obrázky nebo fotografii. Některé tiskárny disponují i ​​možností natavení Dpi. Můžete si tak vybrat rozlišení pro výstupní kvalitu. U některých dokumentech (text) si vystačíte s 600 Dpi, naopak grafické a fotografie, kde se vyžaduje lepší detail 1 200 Dpi. Kromě toho najdete i možnost rychlé nebo úsporné tisku. Vždy záleží na konkrétním modelu tiskárny a ovladače k ​​ní, jaké možnosti v nastaveních najdete. Úsporný mód pro úsporu toneru nebo inkoustu, případně speciální software pro Eco mód je také jednou z možností v nastavení. Jako příklad můžeme uvést tiskárny Samsung a jeho Easy Eco Driver, díky kterému výrobce garantuje až 20 % úsporu toneru. Tento software zároveň sníží i spotřebu papíru a energie tím, že umožní uživateli odstranit nepotřebný text a obrázky a převést je z bitových map na skici. Software Easy Eco Driver byl oceněn za vynikající výsledky v oblasti inovací od společnosti Buyers Laboratory (BLI) .Při barevné tiskárně si můžete nastavit pouze černobílý tisk, pokud není nutná tisk barevná.

Dobře zvolený typ papíru a velikost formátu

Mezi nastaveními najdete i možnost výběru typu papíru, pro co nejoptimálnější tisk na vámi vložené médium. Zde již opravdu uvidíte rozdíl, pokud tisknete na fotografický papír a správně si zvolíte tento typ papíru. Rovněž velikost formátu v jakém potřebujete tisknout. Důležité při tisku je i rozložení strany, možnost tisku vícestránkového dokumentu na jeden list, tisk bez okrajů při fotografiích a nastavení oboustranného tisku. Ten může být automatický nebo manuální. No a nesmíme zapomenout ani počet kopií. Některé z funkcí můžete navolit přímo na zařízení tlačítkem.

 

Tichý režim

Funkci tichého režimu tiskárny využijete, pokud pracujete v prostředí, kde nechcete příliš tiskem rušit jiných spolupracovníků, ale i doma v pozdějších večerních hodinách. Hlučnost tiskárny se o něco sníží, ale neočekávejte zcela tichou tisk. Při tomto režimu se může tisk o dost zpomalit.

Údržba tiskárny

Důležitou součástí v nastavení tiskárny je i údržba. Nejde samozřejmě o údržbu v útrobách zařízení od nečistot a pod, ale o softwarové úlohy údržby, jakými jsou kontrola trysek, čištění tiskových hlav, nastavení tiskové hlavy a jiné. Tyto úkoly údržby závisí vždy na konkrétním modelu tiskárny nebo multifunkcie.V nastavení naleznete i program na výměnu inkoustových kazet a toneru, popřípadě propojení na aktualizaci nejnovějšího ovladače k ​​tiskárně přímo ze stránek výrobce.

Kalibrace monitoru

Okrajově můžeme zmínit kalibraci tiskárny. Jde o funkci, která optimalizuje kvalitu tisku. Některé tiskárny touto funkcí disponují, jde však o softwarovou záležitost s kalibrací barev. Stejně existují i ​​různé programy Color Manager. Pokud byste chtěli dosáhnout kvalitní kalibraci, bylo by třeba dát tiskárnu zkalibrovat odborníkovi, který má na to přístroje a vytvořil by vám barebný ICC profil přesně podle druhu papíru a barev, které do tiskárny používáte. ICC profil je v podstatě soubor popisující chování tiskárny do interpretace barev, které do zařazení jdou. Uživatelé, kterí tisknou fotografie vědí přesně, jaký rozdíl může být v podání barev fotografie na monitoru a barev na vytisknuté fotografii. Ti šikovnější podstoupí i kalibráci monitora.

Obnova výchozích nastavení

Ať už nastavíte cokoliv a výsledek tisku není takový, jak jste očekávali, vždy se můžete v nastaveních vrátit do default nastaveného režimu (obnovit výchozí nastavení). Vrátíte se tak do nastavení tiskárny tak, jak je přednastavil sám výrobce.