Kancelář a škola

Proč a který antivirus používat?

Nejspolehlivější nebo jednou z nejspolehlivějších možností ochrany zařízení připojujících se k internetu je antivirový software. V dnešní době, kdy už je většina uživatelů na vysoké úrovni digitální gramotnosti, můžeme předpokládat, že nekliknou na každý link a vyskakující okno. Tak jako se vyvíjí uživatel za PC, tak se vyvíjejí i vnější kybernetické hrozby. Stále sofistikovanějším způsobem dokážou prolomit ochrannou bariéru. Pokud tam není žádná a uživatel se nechrání, ani na základní úrovni, má to útočník mnohem snazší. Proto by každý uživatel, který se připojuje k internetu, měl chránit své zařízení přinejmenším antivirovým programům.

Nabídka antivirů je velká a ty, které jsou na trhu již několik let až desetiletí, si prošly velmi dobrým vývojem. Zná je drtivá většina uživatelů. Jsou to renomované společnosti, které jsou mezi sebou vyrovnanou konkurencí v oblasti antivirových programů. Určitě znáte ESET, AVAST, AVG, Avira, Kaspersky, Bitdefender, Norton, Trend Micro, McAfee a jiné brandy v oblasti kybernetické ochrany. Pokud jste dosud žádný antivirus nepoužívali, tak jste měli zapnutou alespoň ochranu Windows Defender integrovanou přímo v rámci operačního systému Windows. I to je stále lepší ochrana, než žádná. Pro běžného uživatele je tato základní bezpečnost ve většině případů dostačující.

Proč je dobré mít antivirus ve stolním počítači nebo notebooku?

Předpokládáme, že notebook nebo i stolní počítač je pro uživatele centrálním zařízením, které je zapojeno do sítě LAN nebo k Wi-Fi routeru. Všechno ostatní, co se připojí přímo k PC nebo routeru může být chráněno právě touto centrální ochranou v počítači. Proto je důležité mít právě v notebooku nebo PC antivirovou ochranu. Nejlepší komplexní balíček, která bude chránit nejen před podezřelými soubory přicházejícími do zařízení, ale také přístup k webovým stránkám v reálném čase a přístup do sítě. Komplexní balíčky antivirových programů dnes dokážou zajistit ochranu v několika úrovních a to počínaje surfováním, ochranou online plateb, skenováním emailových příloh a jiných. Pokud se tedy chcete chránit vůči virům, trojským koním, malwarem, bonetům, ransomwarem, DDoS útokům, phishingům a dalším sofistikovaným útokům je namístě používat antivirové řešení. Ať už si vyberete bezplatné nebo placené řešení, vše je lepší, než nebýt vůbec chráněn.

Dobrý antivirus by měl splňovat několik atributů

- musí zabránit vstupu škodlivého kódu do zařízení uživatele, případně jej hned po vstupu objevit a deaktivovat, odeslat do karantény
- je důležité aby byl antivirus pravidelně aktualizován a to hlavně na bázi aktualizace databáze nových škodlivých kódů
- musí dokázat zachytit širokou škálu škodlivého kódu, od tradičních virů, trojských koní, počítačových červů, spyware a jiných

                                                                                                                                                                                          

Nejznámější antivirové programy

Pokud si už půjdete vybírat v nabídce antivirů, připravte se, že nabídka je bohatá a konkurenční síly vyrovnané. Můžete samozřejmě zvolit to pohodlnější řešení a to je to, co nabízí například samotný operační systém Windows. Integrovaný Windows Defender dokáže v základním módu docela dobře ochránit vaše zařízení. Další možností jsou antivirové programy ve verzi zdarma. Jedná se o osekanou ochranu, která nenabízí takové možnosti, jako plnohodnotná Full verze, ale základní ochranu splní. Pokud se již rozhodnete investovat do plnohodnotné ochrany antivirem, máme pro vás žebříček těch nejlepších. Nebo alespoň nejlépe ohodnocených samotnými uživateli.

Top antiviry v rámci našeho trhu

ESET Internet Security

Můžete si vybrat některý z balíčků antivirových řešení společnosti Eset. Jedná se o společnost, která oficiálně vznikla v roce 1992 sloučením dvou společností, ale její úplné začátky sahají již do roku 1987. Společnost Eset má zastoupení ve více než 180 zemích. Úplně na začátku se produkt společnosti uváděl, jako NOD nebo NOD32. Později se antivirový program rozrostl o komplexní balíček ochrany. Dnes společnost nabízí balíček ESET Family Security Pack, který zahrnuje komplexní řešení pro celou domácnost v podobě licence pro 4 zařízení. Dostupné pro Windows, Android, macOS a Linux. V tomto řešení naleznete také rodičovskou kontrolu pro ochranu dětí. Další možností je všeobecná ochrana dat, ochrana Wi-Fi routeru a všech připojených zařízení, jakož i ochrana online plateb a to pro Windows, Android, macOS a Linux. ESET nabízí kromě řešení pro domácnost také ochranu pro malé, střední a velké firmy. K plusům tohoto bezpečnostního řešení antivirům patří ověřená detekce, nízké systémové nároky a snadná instalace a nastavení. Nechybí ani velmi dobrá zákaznická podpora. Pokud bychom si to měli shrnout, co všechno dostanete v placené verzi, tak je toho dost.

Ochrana zahrnuje: online a offline skenování, skenování při otevíraných souborů, skenování připojených usb zařízení, blokování phishingu, blokování ransomware, firewall, ochranu e-mailu, ochranu e-banking, ochranu proti spamu, ochranu proti spyware, anti-theft, sledování domácí sítě, rodičovskou kontrolu a pravidelnou aktualizaci.

Pro firmy v závislosti na verzi programu přidává vzdálenou správu zabezpečení, pokročilou vícevrstvou ochranu, zabezpečení souborových serverů, úplné šifrování disku i vyměnitelných médií, cloudový sanbox, ochranu cloudových aplikací a zabezpečení e-mailové komunikace. K prémiovým funkcím patří také manažer hesel.

Antivirové řešení společnosti Eset se může pochlubit nízkými nároky na systém, vysokou rychlostí skenování a výbornou detekcí. Dalším plusem je jazyková podpora programu, který je lokalizován do slovenského a českého jazyka. Samotná instalace je jednoduchá a uživatelské prostředí intuitivní.

 

 

NORTON Security

Dalším antivirovým programem po kterém můžete sáhnout je léty ověřený produkt společnosti Symantec Norton Security. Jedná se o produkt společnosti, která si udržuje světové prvenství v oblasti počítačové ochrany. Rozhodnete-li se pro ochranu Norton máte na výběr ze tří verzí a to Standard, DeLuxe a Premium. Pokud sáhnete po ver. DeLuxe získáte ochranu s rozšířenými funkcemi.

Ochrana zahrnuje: firewall, online a offline ochranu, blokování ransomware, blokování phishingu, skenování při otevírání souborů, ochranu e-banking, ochranu proti spamu, ochranu proti spywaru, rodičovskou kontrolu, optimalizaci systému, zálohování a správce hesel.

Norton Security má příjemné uživatelské prostředí. Design je čistý i když poněkud nepřehledanější. Je dostupný pro Windows, macOS, Android a iOS. Obsahuje lokalizaci do slovenského i českého jazyka. Nechybí licence pro více zařízení. Společnost nabízí také online ochranu Norton Secure VPN Plan pro bezpečný přístup k síti. Minusem je absence ochrany e-mailu. Přestože si Norton Security ukrojí z vašeho disku skoro 1 Gb výrazněji nezatěžuje operační systém. Řadí mezi ostatními antiviry, co se týká zátěže k tomu lepšímu průměru.

 

 

KASPERSKY Antivirus

Antivirové řešení společnosti Kaspersky Lab je nebo byl nejoblíbenějším ochranným programem. Jeho nejvyššími plusy byla dostupná cena, široká škála funkcí, přívětivé uživatelské prostředí, lokalizace a v neposlední řadě nízké systémové nároky. Společnost se vyznačovala také jako velmi rychle rostoucí na poli ochrany informačních technologií.

Ochrana zahrnuje: blokování phishingu, blokování ransomware, online a offline skenování, skenování při otevírání souborů, firewall, ochranu e-mailu, ochranu e-banking, ochranu proti spamu, ochranu proti spywaru, rodičovskou kontrolu, kontrolu aktualizací a správce hesel.

I v tomto případě je zkušební verze zdarma a také samotná funkce antiviru. Otázkou je jak se dostat k aktualizaci v tomto období. Zde musíme podotknout, že navzdory velmi dobrému hodnocení ochrany Kaspersky se v současné době od tohoto programu mnoho uživatelů odklání. Kaspersky Lab (Laboratoriya Kasperskogo) je ruská národní společnost poskytující kybernetickou bezpečnost a antivirový holding, který provozuje společnost se sídlem v hlavním městě Ruska Moskvě. Tato společnost není nováčkem a založena byla Eugenem Kasperským, Natalií Kasperskou a Alexejem De Monderikem v roce 1997. Společnost expandovala na zahraniční trh v letech 2005 až 2010 a získala velmi velký podíl na trhu v rámci prodeje softwaru pro kybernetickou bezpečnost. Na poli světového žebříčku bezpečnostního softwaru si stabilně udržovala čtyři místo.

Situace ohledně válečného konfliktu Ruska a Ukrajiny postavila i tento úspěšný antivirový program na „black list“. Nejen tlak západního světa, ale také nemožnost platby za používání tohoto programu postavila uživatele do situace, kdy budou muset hledat alternativu. Nebudeme zde polemizovat a hledat strašáka, zda je či není vhodné používat tento typ ochrany. Hodnotu programu Kaspersky tak, jak je navržen programátory s funkčností jakou zastává není vhodné snižovat na základě původu vlastníků společnosti. Každopádně mohou mít uživatelé z EU a jiných zemí problém prodloužit si předplatné.

Toto byly 3 nejpoužívanější antivirové programu na ochranu. V nabídce jich je mnohem víc a musíme říci, že síly jsou vyrovnané. Funkce které tyto programy obsahují jsou skoro totožné. Společnosti se snaží, aby jejich software měl nízké nároky na operační systém a byl uživatelský co nejintuitivnější. Kladou důraz na rychlost skenování, ale také na co nejlepší aktualizaci virové databáze. Navzdory těmto favoritům zde máme ještě velmi dlouhý seznam velmi dobrých a uživateli ověřených antivirových řešení.

 

BITFENDER Internet Security

Rumunská společnost, která se zabývá kybernetickou bezpečností má sídlo v Bukurešti a pobočky po celém světě. Vznikla v roce 2001 a dnes je distribuována do 150 zemí světa. Původcem byla společnost Softwin, která vznikla v postkomunistickém Rumunsku již v roce 1990. Jako Bitdefender se dostává do povědomí v roce 2001 a expanduje mimo Rumunsko v roce 2004. Tento antivirový program nezaostává za jednotkami v odvětví bezpečnosti. Je přímou konkurencí těch nejlepších.
Ochrana zahrnuje: blokování phishingu, blokování ransomware, online a offline skenování, skenování při otevírání souborů, firewall, ochranu e-mailu, ochranu e-banking, ochranu proti spamu, ochranu proti spywaru, rodičovskou kontrolu a kontrolu aktualizací.

AVG Internet Security

Společnost Grisoft vznikla v roce 1991 v bývalém Československu. Za antivirem AVG stojí právě tato společnost, dnes již AVG Technologies. Funkčnost antivirové ochrany AVG Internet Security je silnou stránkou. Program obsahuje velmi dobré možnosti nastavení firewallu, ochranu e-mailové komunikace společně s ochranou proti spamu a spywaru. Nechybí ochrana e-bankingu a správa hesel. Nechybí ani rodičovská kontrola. Jako minus považujeme absenci optimalizace systému, pro kterou nabízí AVG samostatný a řádně zpoplatněný program TuneUP. I v tomto případě má uživatel možnost zkušební verze a verze antiviru zdarma. Podpora operačních systémů je standardní a to už jako u pc, ale i mobilních zařízení. Při instalaci na pc se připravte na 1 Gb volného místa, které vám program pohltí. Plusem je, že ani tento program nezatíží příliš operační systém a můžete jej používat i se staršími počítači.

 

 

AVAST, TREND Micro, Avira, Mc Afee a další

Zmínit detailně všechny antivirové programy by nám zabralo spoustu času. Mezi ty, které jsou ověřené uživateli a mají dobré reference, patří i český AVAST z dílny společnosti AVAST Software. Jeho vznik sahá do roku 1988 a je lokalizován do 20-ti jazyků. Dostupný je ve verzi zdarma i jako placená verze s rozšířenými funkcemi.

Ověřen je i antivirus TREND Micro. Základní produkt Trend Micro Antivirus+ Security přináší elementární zabezpečení ak tomu standardní ochranu webového prohlížeče. Rodičovská kontrola a skartovač souborů jsou součástí produktu Trend Micro Internet Security střední verze. Sáhnete-li po prémiové verzi získáte správce hesel a šifrování souborů (Maximum Security), případně i VPN a skenování dark-webu (Premium Security). Minusem je větší procento chybových hlášení absence oboustranného firewallu a ochrana webkamery, ale také chybějící možnost zálohy v Cloudu.


Avira s červeným deštníkem nabízí cloudovou detekci malwaru systémem Protection Cloud. Funguje tak, že jakmile kterýkoli z počítačů s běžící Avirou najde nový podezřelý soubor, pošle jeho kopii anonymně expertům firmy. Tam jej zoskenují, vyhodnotí a aktualizují o něm informace pro všechny uživatele. Výběr funkcí programu Avira je široká, od plánování a různých nastavení rozsahu a detailnosti skenů, přes možnost blokování automatického spuštění externích zařízení, až po management hesel, VPN (do 500 MB měsíčně) a funkce, přesahující doménu bezpečnosti (optimalizace času bootování). Jako plus hodnotíme vysokou přesnost detekce malwaru, optimální výkon, který nezatěžuje systém, unikátní cloudovou ochranu, spoustu funkcí a dostupnost pro všechny operační systémy.

Posledními námi zmíněnými antivirovými řešeními jsou programy Mc Afee a Windows Defender. Antivirový software společnosti Microsoft, který je integrován přímo do operačního systému Windows, není třeba v žádném případě podceňovat. Microsoft Defender Antivirus sice v testech nepřekonal Norton nebo Kaspersky, předčil však mnohé bezplatné antiviry. Funguje téměř zcela nepozorovaně na pozadí a nezatěžuje systém. Přestože Defender Antivirus nenabízí mnoho funkcí, mnohé jsou součástí Windows 11 (Windows 10) – rodičovská kontrola, herní režim, správce hesel nebo posílení ochrany pro vlastní prohlížeče Edge a Internet Explorer. Tento antivirus uživatelé doslova nepostřehnou a nabízí jim základní ochranu na velmi dobré úrovni.

 

 

Mc Afee je americká globální softwarová společnost, která sídlí v San Jose, CA. Její vznik se datuje do roku 1987. V roce 2010 ji odkoupila společnost Intel, která v roce 2016 oznámila své strategické partnerství s TGP. Tím Intel v témže roce prodal většinový podíl ve prospěch TGP a uzavřel s ní dohodu o přeměně Intel Security na nezávislou společnost s názvem Mc Afee zabývající se kybernetickou bezpečností. Mc Afee má nesporně několik výhod, jako je použitelnost licence na neomezené množství zařízení, standardní funkce ochrany a uživatelská přívětivost. Mezi mínusy patří absence lokalizace do CZ a Sk jazyka, poněkud horší podpora a vyšší zátěž systému.

Antivirových programů je mnohem více. Některé jsou komplexními balíčky ochrany a jiné jsou určeny k přesnému typu hrozby. Zmínili jsme ty nejvíce používané a hodnocené testy, ale také oceněné cenami bezpečnosti. Pro uživatele často zaváží nejen cena, ale také jazyková lokalizace. Každopádně dnes by ochranu antivirům měl zvážit každý uživatel. Výběr antivirů je široký a překážkou není ani starší počítat. Jsou programy, které mají nízké hardwarové nároky a nezpomalí počítač. Důležité je pravidelně aktualizovat antivirový program i operační systém. Antivirus nemusí mít spoustu funkcí a také v základním režimu vás ochrání. Důležité je ochranu v počítači mít. A na závěr to klasické, největší problém je mezi počítacem a židlí, tedy v samotném uživateli. Je na něm aby se choval v rámci internetu obezřetně a rozumně.