Kancelář a škola

Připojení tiskárny do LAN sítě

Jak zjistit IP adresu počítače pro správné nakonfigurování tiskárny v LAN síti? Zapojení tiskárny do sítě pomocí ethernet kabelu a nastavení TCP/ IP pro síťový tisk vyžaduje znalost IP adresy počítače. Často s tím mají uživatelé problém při nastavení, že nevědí IP adresu. Zjistit IP adresu počítače je jednoduchá záležitost.

Pro správné nakonfigurování můžete použít instalační CD nebo odkaz na ovladač k tiskárně. Pomocí aplikace si nainstalujete síťový software a ovladač, který je potřebný pro konfiguraci sítě. Krok za krokem vás instrukce provedou celým procesem. Druhou možností je přidat tiskárnu do sítě přímo v operačním systému. Vyhledáte "zařízení a tiskárny" a následně kliknete na "přidat tiskárnu". V novém okně "přidat tiskárnu pomocí adresy TCP/ IP". Co však budete potřebovat vědět v obou případech je vaše IP adresa.

Co je IP adresa

Je to série čísel, oddělená tečkami, která je identifikátorem každého počítače připojeného k síti.

Hledáme IP adresu

Pokud používáte počítač s operačním systémem Windows stačí otevřít příkazový řádek (command prompt). Vpište příkaz "ipconfig". Samozřejmě bez uvozovek. Potvrďte Enterem. Zobrazí se vám údaje ethernet adaptér. Ty zahrnují: IPv6 adresu, IPv4 adresu, subnet mask, default gateway. Údaj IPv4 adresa je IP adresa vašeho počítače.

Pokud nejste pokročilý uživatel, tak se s největší pravděpodobností nevíte dostat k příkazovému řádku. Stačí postupovat takto:

- otevřete start (všechny programy)
- vyhledejte systém (platí pro Windows 10)
- příkazový řádek (poznáte ho podle černé ikony)

Následně stačí vepsat příkaz ipconfig a potvrdit. Vyhledat příkazový řádek lze i přes vyhledávání v systému Windows. Stačí zadat příkazový řádek nebo command prompt, podle lokalizace Windows.

 

 

Pokud máte operační systém MacOS:

- otevřete systémový pevný disk (Macintosh HD), na kterém je nainstalován operační systém Mac
- zvolte (Apple Menu, Nabídka Apple) - System Preferences (Systémové preference)
- v system Preferences (Systémové preference) klikněte na Network (Síť),zobrazí se dialogové okno
- ze seznamu na levé straně obrazovky zvolte síť, kterou používáte

Položka IP adresy je uvedena směrem ke středu obrazovky.

 

Hledáme IP adresu routeru

V systému Windows najdete: Otevřít nastavení sítě a internetu. Pokračujte vlastnosti sítě. Tam se vám zobrazí vše potřebné ohledně vaší sítě i IP adresa.

IP adresa může být přímo přiřazena síťovému rozhraní (statická), nebo je přiřazována dynamicky pomocí DHCP serveru.