Kancelář a škola

PrinCube

Originální mini tiskárna

Projekty, které spatří světlo světa díky crowdfundingovej kampani Indiegogo jsou často odvážnými, originálními kousky. Některé velmi rychle zaniknou, ale jsou i takové, jejichž šance dostat se kromě předobjednávek i na prodejní trh jsou velké. Nás zajímají hlavně nové technologie a produkty z oblasti tisku a vše s tím spojené. Různých tiskáren, ať už klasických, přenosných nebo 3D zařízení naleznete na Indiegogo více, než dost. Z těch úspěšnějších projektů jsme vybrali velmi zajímavou unikátní tiskárnu, která připomíná běžné kancelářske razítko. Tento projekt s názvem zařízení PrinCube je počinem startup TheGodThing. V rámci kampaně se podařilo vysbírat 4 353 585 Eur (aktuální částka na Indiegogo) a tiskárnu si předobjednalo přibližně 29 886 zájemců. Nejnovější informace uvádějí, že produkt je již ve stádiu výroby a první kusy putují k zákazníkům.

Tiskárna nebo razítko

Design a velikost kapesní tiskárny PrinCube silně připomíná moderní kancelářske razítko. S rozměry 72 x 51 x 68 mm ji můžeme označit za nejmenší funkční tiskárnu. V útrobách mini zařízení se nachází vestavěná 900 mAh baterie. Její vydrž se pohybuje okolo 6 hodin tisku. V pohotovostním režimu by měla tlačiarnička vydržet skoro celý rok. Nabíjení baterie (z úplného vybití na 100%) trvá přibližně 2 hodiny. Design je minimalistický s jediným tlačítkem na horní straně. Tiskárna je vyrobena z pevného plastu v kombinaci lesklé bílé, která pokrývá skoro celé tělo malého zařízení a přední části z transparentního plastu. Ta se pohodlně otevírá pro vložení 1 x barevná inkoustová kazeta. V zadní části se nachází port USB - typ C pro zapojení kabelu. Celé zařízení má hmotnost pouhých 110 gramů.

 

foto zdroj: Indiegogo.com

Podpora tisku nejen na papír

Tiskárna PrinCube dokáže tisknout v rozlišení 1 200 Dpi. Pro tisk se používá jedna barevná kazeta typu Tri-color. PrinCube podporuje standardní inkoustovou náplň na bázi barviva (Dye-based Ink) nebo permanentní inkoust na bázi gelu (Gel-based Ink). Ten je vodě-odolný, tisk má dlouhou životnost a tisknout můžete i na speciální povrchy, jako jsou sklo, kov plast, dřevo, dokonce i na lidskou pokožku. Jistým způsobem to může být náhrada za tetování. Materiál k potiskování nemusí být rovný. Využít se dá tiskárna na tisk různých reklamních či dárkových předmětů. Vytíženost na jednu náplň je objem tisku srovnatelný s přibližně 415-ti plnými stranami formátu A4.

Tisk standardním inkoustem na omyvatelných předmětů vydrží, pokud se neumyje nebo nenamočí do vody. Proto se na takové předměty doporučuje tisk permanentním inkoustem, který používá eko-solventní gelovou barvu. Na lepší fixaci tisku je možné použít i vhodný transparentní lak.

Maximální výška tisku je 14,29 mm (0,5625 "). Na jeden průchod může tlačit 1,3 m (4,26 stopy). V režimu víceřádkový tisku dokáže tisknout až 3 m (9,8 stopy). Chcete-li vzor vytisknout s většími rozměry, můžete je použít k sestavení více řádků pomocí pravítka, které je součástí balení.

 

     

foto zdroj: Indiegogo.com

Wi-Fi konektivita

Zařízení PrinCube podporuje konektivitu v podobě připojení kabelem USB-C a bezdrátového připojení pomocí Wi-Fi. Stačí stáhnout aplikaci s názvem PrintCube, která se nachází na AppStore pro mobilní zařízení s iOS 10.0 a novější a v Google Play pro mobilní zařízení s Androidem 5.0 a novějším.

Plusy a mínusy tiskárny PrinCube

Jelikož jde zatím o výrobu v omezeném množství, výrobní cena je vyšší. Plusem je, že cena v předobjednávce je nižší, než bude cena po skončení kampaně. Tiskárna tiskne barevně, ale nepodporuje tisk bílou. Cena náplní je vyšší, než je cena standardních náplní pro běžně inkoustové tiskárny.

Plusem je originální miniaturní velikost, pohodlné ovládání jedním klikem a tvorba vlastních předloh v aplikaci. Dále je to konektivita pomocí Wi-Fi, konektor USB typu C, jednoduchá výměna kazety a slušná výdrž baterie. Jako největší plus vidíme širokou škálu médií, různých povrchů na které je možné tisknout.

Pomocí kampaně Indiegogo se podařilo prorazit s dobrým nápadem v oblasti tisku už několika startupům. Dobrý nápad, dostatečně velké množství podporovatelů projektu a nasbírané částky na rozběhnutí výroby je stále pouze jeden krok. Často tyto projekty skončí při menším množství vyrobených kusů a po čase i na zanedbání podpory. Přesto má nejmenší barevná tiskárna velkou šanci uspět. První zákazníci již mají svou tiskárnu doma a uvidíme, jakou odezvu na tento produkt poskytnou. My budeme dále sledovat tento produkt a vyhledávat další zajímavé tiskárny, které startují pomocí crowdfundingové kampani.