Kancelář a škola

Potřebujete tisknout plakáty Nebo propagační materiály? Naše tipy pro vás!

Vytisknout si doma plakát ve formátu A3 nebo různé propagační materiály, dnes není žádný problém. Vše, co k tomu potřebujete je vhodná tiskárna A3, kvalitní papíry a náplně s barvou. Pokud si k tomu vyberete vhodný program na úpravu, tak vás výsledek může překvapit a nebudete se za něj stydět. Tisknout plakáty jako profesionální foto studio dnes může doslova každý.

Pro tisk bezokrajových fotografií a plakátů je vhodným řešením velkoformátová tiskárna A3. Na trhu je hned několik výborných zařízení, na kterých si můžete vytisknout velmi pěkné plakáty a různé reklamní nebo propagační materiály. Velkoformátovou tiskárnou označujeme tiskárna, která dokáže tisknout větší formát než je klasický formát A4. Reálné tedy jde o zařízení podporující tisk minimálně A3 formátu a většího.

Z široce formátových tiskáren, které nabízejí bezokrajové tlačení fotografií, patří mezi nejoblíbenější:

Tiskárna A3 pro domácnost

Epson L1800

Model inkoustové šestibarevná tiskárny pro tisk formátu do A3, Epson L1800 je vhodná pro domácnost nebo menší kancelář. Díky použití vysokokapacitních zásobníků inkoustu dosáhnete nízké náklady na barevný tisk a tisk fotografií. Kompaktními rozměry zapadne i do menšího prostoru.

Originální 70 ml náplně do tiskárny Epson L1800

Pokud chcete ušetřit nějaké to euro navíc, můžete použít i ekonomicky výhodnější 100 ml alternativní náplně.

Alternativní 100 ml náplně do tiskárny Epson L1800

Tiskárna A3 pro malou a střední pracovní skupinu

Epson WorkForce Pro WF-8010DW

Tato barevná tiskárna A3+ je vhodná pro menší až střední firmy, které potřebují využitím kvalitního tisku snížit náklady a díky rychlosti tisku zvýšit produktivitu. Ať už jde o firemní plakáty nebo propagační materiály je Epson WorkForce Pro WF-8010DW dobrou volbou ve výborném poměru ceny a kvality. Plusem jsou snadno vyměnitelné velkokapacitní inkoustové zásobníky DURABrite Pro a propojitelnost pomocí Ethernetu nebo Wi-fi do firemní sítě.
Originální vysoce kvalitní náplně přímo od výrobce Epson s kapacitou 1 500 stran při 14 ml verzi náplní a 4 000 stran při 39 ml verzi objemu splňují mezinárodní standardy.

Originální 14 ml kazety (cartridge) do tiskárny Epson WorkForce Pro WF-8010DW

Originální 39 ml kazety (cartridge) do tiskárny Epson WorkForce Pro WF-8010DW

Tiskárna A3 pro velkokapacitní tisk

HP LaserJet Enterprise 700 M712dn

Pro firemní prostředí na tisk černobílých plakátů a propagačních materiálů ve velkém množství je dobrým řešením i černobílá laserová tiskárna A3, HP LaserJet Enterprise 700M712dn.

Originální laserový toner s kapacitou 10 000 stran

Originální laserový toner s kapacitou 17 500 stran

Pro níženie vašich nákladů můžete sáhnout při této tiskárně i po alternativních tonerech za nižší cenu se zachováním vysoké kvality a všech mezinárodních standardů pro laserové tonery.

Alternativní laserový toner s kapacitou 10 000 stran

Alternativní laserový toner s kapacitou 17 500 stran

Tipy pro vás

Ani ta nejlepší tiskárna není zárukou tisku kvalitního plakátu. Velký podíl na tom má úprava před samotným tiskem, kvalita papíru a barev do tiskárny. Na tištění fotografií jsou vhodné kvalitní lesklé foto papíry. Rozměrově nejideálnějším formátem pro tisk plakátů je A3, který většina tiskáren podporuje. Dalším faktorem, který ovlivňuje konečný výsledek je rozlišení fotografie nebo obrázku, který chcete použít. Pro kvalitní tisk fotografie potřebujete obrázek s rozlišením alespoň 300 DPI, což znamená 300 bodů na jeden palec (2,54 cm).

Co byste měli vědět o DPI

Při rozlišení bereme v úvahu i vzdálenost od výtisku a tomu přizpůsobujeme rozlišení. Pro plakáty a fotografie, propagační materiály do formátu A3 s pozorováním do 50 metrů je vhodné rozlišení 300 dpi. Větší plakáty, na které se budeme dívat ve vzdálenosti 1 m do formátu A1 si postačí s rozlišením 150 dpi.

Věrné podání barev, aniž to nejde

Kvalitní barevné náplně a tonery ve vaší tiskárně dodají plakátu věrné barvy. Pokud se rozhodnete pro plakát vytvořený z fotografií, je velkým plusem zachování co nejrealističtějších barev. Při tvorbě vlastního návrhu plakátu pomocí grafického programu je dobré vsadit na originalitu a doladění designu nejen vhodnými fonty, ale i barvami.

Buďte originální

Pokud tisknete plakát, který mě upozornit na nějakou událost nebo propagujete svou firmu, vsaďte na originalitu a poutavý obsah, který přitáhne pozornost. Nesnažte se plakát zaplnit velkým množstvím textu, ale vyberte vhodný slogan, zajímavý obrázek nebo originální logo. Přidělte informacím, které nabízíte prioritu a přiřaďte jim vhodnou velikost fontů. Někdy je méně více a příliš mnoho barev nemusí být to pravé. Vsaďte na příbuzné barvy, případně jednu, která se odlišuje a přitáhne pozornost.

Tak toto ne

Při tvorbě plakátu se snažte, aby všechny podklady, fotografie, obrázky byly ve vhodné kvalitě pro daný formát tisku. Vyvarujte se roztahování obrázků a fotografií nad jejich originální velikost.

Jde to i jinak

Pokud máte doma běžnou tiskárnu podporující formát A4 nemusíte zoufat. S vhodným softwarem si můžete vytvořit plakát i na takovém zařízení. Pomocí podpůrného programu k vaší tiskárně přímo v nastavení, nebo díky free programu dosáhnete tisk plakátu v několika krocích. Jde o funkci poster setting (nastavení plakátu) případně tisk dlaždic. Rozdělíte si obrázek nebo fotografii na několik A4 stran upravíte okraje a následně si jednotlivé části plakátu vytisknete.