Kancelář a škola

Potřebujete podložku pod myš?

Používat nebo nepoužívat podložku pod myš, dnes řeší mnoho uživatelů. V domácnosti ji s největší pravděpodobností máte a pokud hrajete počítačové hry, možná jste vyzkoušeli několik podložek. My jsme zjišťovali, jak je to s používáním podložek pod počítačovou myš v kanceláří. Je potřebná pro kancelářskou práci na počítači? Jak si vybrat správnou podložku a liší se vůbec něčím?

Časy když na trhu byly jednoduché pěnové podložky, které se od sebe lišily barvou a motivem jsou dávno za námi. Dnes najdete v nabídce prodejců široký výběr podložek, že se vám z toho zatočí hlava. Liší se od sebe designem, materiálem, rozměry i zaměřením na určitý typ myšky a práce. Pokud používáte laserovou myš, tak s tou zvládnete většinu povrchů. Plocha dřevěného kancelářského stolu dokáže spolupracovat s myškami, které mají laserový i optický senzor. Skleněná plocha je někdy problémová a tam je podložka dobrým řešením. My jsme odzkoušeli několik typů podložek v domácí kanceláři. Pro test jsme použili optickou myš.

Podle čeho si vybrat podložku

Velikost podložky (rozměry a tloušťka)

Můžete si vybrat podle místa na pracovním stole, menší podložku o rozměrech 250 x 200 mm. Jde o nejběžnější rozměr. Pokud máte dostatek prostoru, tak můžete zvolit i větší rozměr 250 x 300 mm a více. Poslední dobu jsou velmi oblíbené i velkoplošné podložky, které mají rozměry 700, 800 až 1000 mm na délku a šířku 300 nebo 400 mm, dokonce až 500 mm. Taková podložka je podkladem, nejen pod myš, ale můžete na ni uložit i klávesnici. Její plusem je, že vám myška nesklouzne z podložky při širším záběru a pohybu do stran. I tloušťky podložek jsou rozdílné. Od těch nejtenčích, které mají tloušťku 0,5 mm až po tlustší 2 - 4 mm. Záleží, jaký je použitý materiál a textura.

Materiál (povrch, přilnavost)

Nejlevnější pěnové podložky vytlačují různé podložky s textilním povrchem a pogumovanou spodní stranou. Kromě textilních podložek naleznete v nabídce prodejců i silikonové, pvc, teflonové, polykarbonátové podložky se spodní stranou, kterou je možné opakovaně přilepit na povrch stolu. Dokonce i podložky z leteckého hliníku. Hráči často sahají po podsvícených podložkách s mikrotexturou a gumovou protiskluzovou základnou. Tyto podložky mají po připojení pomocí USB podsvícení, které je nastavitelné v 16 milionech odstínů barev. Nastavit si na nich můžete i různé světelné efekty. Nesmíme zapomenout ani na podložky, které dokáží na své ploše nabíjet jiná zařízení, jako je bezdrátová myš nebo mobil (pokud podporují takové nabíjení). Při podložkách, které mají látkový povrch záleží i na textuře. Podle toho se dělí podložky na ty s hladkým povrchem Speed a s hrubším dezénem, texturou, které mají označení Control. Speed povrch na podložce je vhodný pro rychlé pohyby myšky, bleskové klouzání. Control povrch je vhodný pro práci, kde potřebujete přesnost myšky. Hráči si nejčastěji vybírají podle hry, pokud potřebují rychlost pohybů, tak zvolí Speed. Grafici a uživatelé, který pracují s programy, kde se vyžaduje vysoká přesnost zase ocení Control povrch.

V neposlední řadě při výběru každý uživatel zohlední i barevné provedení nebo motiv na podložce. Mít růžovou podložku s Hello Kitty nebo pokémonem v kanceláři určitě nebude to pravé. Hráčské podložky mají většinou černý podklad a motiv počítačové hry nebo výrobce hráčského příslušenství.

 

        

Ergonomie

V kanceláři a při několik hodinové práci na počítači oceníte ergonomickou podložku. Ty mají polštářek na zápěstí, který tlumí tlak zápěstí a dlaň je v poloze, která nezatěžuje až tak zápěstí. Polštářek může být z paměťové pěny, gelu nebo speciálního technogelu. Navíc některé podložky s polštářkem obsahují i větrací kanálek, aby zůstala vaše ruka suchá a gel má chladivý efekt.

My jsme otestovali při práci v kanceláři 3 podložky výrobce Razer, typ Speed, Control a polykarbonátovou podložku. Všechny jsou definovány jako velmi kvalitní hráčské podložky. Nejlépe se nám při běžné práci používali spolu s optickou myší Razer polykarbonátová podložka Razer Sphex V2 a podložka Goliathus Mobile. Myška s nimi krásně spolupracovala, měla výbornou klouzavost a velmi dobrou přesnost. S prací v programech Excel a v grafickém programu jsme zase byli více spokojen s podložkou Razer Goliathus Control. Velmi se nám líbí, že pokud používáte myšky Razer můžete si přes software Synapse přiřadit k myšce typ podložky Razer, pro lepší optimalizaci snímání. Pro běžnou práci do kanceláře je vhodná podložka s jemnější texturou nebo i ergonomická podložka. Naším vítězem se stala tenká polykarbonátová podložka Razer Sphex V2, která s tloušťkou pouhých 0,5 mm a lepicí spodní stranou výborně drží na ploše stolu. Myška po ní bezvadně klouže, nedělají její problém rychlé pohyby a vysoká přesnost. Plusem je atraktivní moderní vzhled s motivem Razer Chroma.

Mýtus nebo pravda

Možná jste také zachytili informaci o tom, že na podložce v světlých barvách reagují optické myšky hůř. Proto jsme vyzkoušeli i podložku s motivem v světlé barvě. Myška reagovala dobře, neměla žádný problém s povrchem, kde převládalo světlé barevné pozadí. Tento mýtus se nepotvrdil. Prodejci mají v nabídce většinou podložky s tmavým motivem nebo černé s decentním logem, případně game motivem. Každopádně nám se nepotvrdilo, že by měla barva podložky vliv na reakce myšky.