Kancelář a škola

Poměr výkon, kvalita a cena

Často se při nakupování rozhodujeme podle vlastních kritérií, co od daného produkty očekáváme a jak jej budeme využívat. Při tiskárnách, stejně jako u jiných zařízeních je to souhrn vlastnosti. V úvahu před nákupem bereme technologii, základny funkce, které budeme využívat, výkon, ale i design a doplňkové funkce. U většiny produktů je jakýmsi základním kritériem výhodnosti nákupu poměr výkonu a ceny, připadne kvality a ceny.


Co je dobrý poměr výkonu a ceny?

Bereme v úvahu, že zařízení v našem případě tiskárny jsou rozděleny do několika kategorií. V každé se nachází množství modelů se skoro totožnými nebo podobnými funkcemi, různých značek. Zde nám může při rozhodování pomoci právě poměr výkonu a ceny. Podle technologií tisku jsou tiskárny rozděleny na inkoustové a laserové. Pokud si vybíráme z jedné nebo druhé skupiny ovlivní nás množství funkcí, zda jde o jednoúčelovou tiskárnu s funkcí tisku nebo multifunkci. Ta už nám nabízí tisk, kopírování, skenování a někdy i fax. Výběr můžeme zúžit na barevnou nebo monochromatickou tiskárnu. Dále můžeme preferovat určitého výrobce nebo design. Nutno podotknout, že výrobců tiskáren není až tak mnoho. Všichni, jejichž produkty najdeme v nabídce SK nebo CZ prodejců jsou kvalitní renomované značky s dlouhou historií výroby tiskáren a tiskařského sortimentu. Zde opravdu záleží už jen na sympatii k určité značce, lepší nebo horší zkušenosti s ní a servis v rámci naší země.

Další část našeho rozhodnutí se bude týkat základní nebo rozšířené konektivity. Možnost připojení do sítě a podpora bezdrátového připojení a tisku z mobilních zařízení.
Když už mame vyselektovány všechny vlastně požadavky přichází na řadu vyhodnoť nákupu. A to je právě ten poměr vlastnosti tiskárny vůči ceně. Do této kategorie patří i max. zatížení tedy výkon, náklady na tisk za nimiž stojí cena naplní a její vytíženost.

Dostali jsme se k nákladům na tisk. Tiskárna může být cenově dostupná a při srovnání si výkonu a investice do zařízení, se nám může jevit poměr výkonu a ceny velmi příznivý. Ale může to mít jeden háček. V konečném důsledku se takový dobrý nákup může prodražit a změnit na celkově nevýhodný nákup. Proto je třeba při tiskárnách a obecně zařízeních, jejichž součástí je spotřební materiál i ten zahrnout do celkového poměru výkonu a ceny. Pokud tento celek i na konci vychází stále, jako dobrý nákup v poměru výkonu a ceny je vyhráno.

Na ceně náplní do tiskárny vždy záleží a netřeba ji podceňovat. Od toho závisí koncová cena nákladů na tisk a jak si dovolíme tisknout, aniž by jsme kalkulovali s každou vytištěnou stranou. Naštěstí dnes už jsou náklady na tisk zvládnutelné a nikoho nezruinují. Velkým plusem je to, že množství modelů podporuje používání alternativních náplní za dostupnou cenu. Získáte stále velmi vysokou kvalitu tisku za podstatně nižší náklady.

Jako příklad si uvedeme dvě tiskárny mezi kterými jsme se před nákupem rozhodovali.

Naše požadavkům byly:

- multifunkce (tisk, kopírování, skenování)
- barevný inkoustový tisk
- formát tisku A4
- kompaktní rozměry


Vybrali jsme tiskárny:

HP DeskJet Plus 4120 All-in-One

Tento model je novinka výrobce HP, která se objevila v nabídce prodejců letos. Zaujme moderním designem v sněhobílém provedení, kompaktními rozměry a funkčností. Jde o multifunkci typu vše v jednom zařízení. Kromě barevného tisku nabízí i kopírování, skenování a dokonce i fax. Ten asi v domácnosti velmi nenajde využití, ale když už je tam, nikdy nevíte. Co však využijete je bezdrátová konektivita pomocí Wi-Fi a s tím spojená i tisk z mobilních zařízení. Pro domácnost se nehoníme za extrémně vysokou kvalitou tisku, ani počtem stran vytištěných za minutu. Spíše nás zajímá cena zařízení a náklady na tisk. Do tohoto modelu jdou náplně: kazeta 1 x černý inkoust a kazeta 1 x tricolor (barevná náplň). Standardní kapacita náplně HP 305 (černá) má vytíženost 120 stran tisku. V provedení XL má velkokapacitní náplň 2- násobnou kapacitu a vytíženost 240 stran tisku. Barevná naplň má ve standardní verzi kapacitu pro tisk 100 stran a ve verzi XL má vytíženost 200 stran. Cena této multifunkční tiskárny je někde na hranici 80 €, což je velmi zajímavá cena za to, co všechno nabízí. Zde bychom stále mohli říci, že jde o zařízení v dobrém poměru výkonu a cena. Plusem je moderní atraktivní design, to že je to novinka, která bude mít dobrou softwarová podporu. Náklady na tisk jsou někde na hranici 0,09 € při používání výhodnějších XL náplní. Tento model lze používat i s alternativními náplněmi, kde cenou dokážete dostat ještě o něco níže. Tento model má dobrý poměr, co se týče výkonu, funkcí, kvality a ceny zařízení. Nestojí si ani špatně v ceně nákladů za tisk jedné strany. Ale stále je to o kazetových náplních, kteří je třeba častěji měnit. Proto se podíváme na náš druhý model multifunkce, který jsme vybrali.

hp.com


Epson EcoTank L3150

Tento model má již v názvu uvedeno, že id o tankové zařízení. Kdo už, co to o tiskárnách ví, má představu o tom, co je tankový systém. Jde o metodu, jakou se do tiskárny dostává inkoust. Při standardním systému se vkládají do zařízení kazety s inkoustem s určitou kapacitou. Při tiskárnách s tankovým zásobníkem se do doplňuje inkoust z lahviček přímo do oddělených nádobek. Hlavní výhodou je jednoduchá manipulace rychlého doplňování, vyšší a bezeztrátová kapacita nádržek a hlavně je to cena za náplně. Takže si shrneme model multifunkce, který jsme si vybrali oproti modelu HP DeskJet Plus 4120. ergonomickému designu v černém provedení, není co vytknout. Plasty jsou pevné a zařízení se ovládá pohodlně. Slouží k tomu jednoduchý ovládací panel s dotykovými tlačítky. Sice bez informačního displeje, ale jelikož je zde podpora tisku z mobilních zařízení poslouží nám dobře i displej mobilu. Konektivita má podporu bezdrátového připojení pomocí W.Fi. Máme tu bezokrajový tisk fotografií a co je plusem pro domácnost, velkorysý vstupní zásobník papíru na 100 listů. Jako při předchozím modelu jde o barevnou inkoustovou multifunkci tisku systémem CMYK. Oproti modelu HP má model Epson tankový zásobník se čtyřmi samostatnými nádržkami na inkoust. Co se týče parametrů, více méně pro domácí použití jsou pro nás oba zařízení vhodné.

 

epson.com

 

Máme tu však rozdílné ceny za zařízení. Zatímco model HP DeskJet Plus 4120 můžeme koupit za přibližně 80 €, tak multifunkce Epson EcoTank L3150 nás vyjde už více než 150 €. Co je skoro 2-násbná částka. Samozřejmě jsou tam určité benefity, co se týče komfortu doplňování inkoustu. Ale stále nám vychází zařízení HP v lepším poměru výkonu ceny. Co může tuto situace změnit jsou náklady na tisk. Takže si nyní podíváme, jaké náplně v jaké cena potřebuji pro multifunkci Epson a jaká cena za tisk jedné strany nás čeká.

Do této multifunkce jdou 4 samostatné inkoustové náplně v lahvičkách, jejichž cena se pohybuje kolem 5 € za každou náplň. Kapacita barevných náplní je 7 500 stran tisku při 5% pokrytí a 4 500 stran černé náplně. Už z toho nám je jasné, že tento stav tankového systému je klasickými inkoustovými náplněmi nepřekonatelný. Dostáváme se na cenu za tisk jedné strany daleko pod cenu tisku jedné strany, kterou jsme schopni vytisknout na multifunkci HP. Tento model nám vychází z hlediska poměru celkových nákladech na tisk, výkonu, kvality tisku a ceny zařízení jednoznačně, jako vítěz.
  

Cena zařízení a cena tisku

A tady je nyní dilema, kterou řeší mnoho uživatelů. Pokud na základě mých osobních požadavků najdu několik modelů od renomovaných výrobců k čemu se přiklonit. K dostupné ceně zařízení, nebo si připlatit a investovat více a bonusem budou dlouhodobé nižší náklady na tisk. Osobně se přikláním k dražšímu zařízení a dnes už velmi populárnímu systému doplňování inkoustu do tankového zásobníku. Nejen cena za tisk jedné strany, ale i ekologická stránka tohoto systému jsou pro mě výhodnější. Pokud však tisknete méně a je pro vás zbytečné připlácet si za zařízení, poohlédněte se po modelu, který má dobrý poměr výkonu ceny a podporuje používání alternativních náplní. Tím si své náklady na tisk v některých případech velmi zajímavě snížíte.