Kancelář a škola

Pokročilá, vysokorychlostní technologie manipulace s papírem

Společnost Epson má několik technologií, které v tiskařském průmyslu zarezonovaly. Jednou z nich je mechanická technologie manipulace s papírem v tiskárnách. Firemní tiskárny do kancelářského prostředí musí splňovat několik požadavků a jedním z nich patří i mimořádně vysoká poptávka po vysokorychlostním tisku. Zde se dostáváme ke klíčové schopnosti a tou je rychlost manipulace s papírem a vylepšení technologie tiskových hlav. Jsou to důležité faktory při zvyšování rychlosti tisku.

 

Vyvinutá manipulační technika

Pro úspěšný průběh tisku musí být papír podáván rychle a spolehlivě z kazety na papír pod tiskovou hlavu, která vytlačuje inkoust. Papír putuje po jednom archu mezi válci a jinými komponenty z kazety na papír až po tiskovou hlavu. Jde o přesnost, aby se jednotlivé tenké listy papíru vtáhly a vysouvaly z malých mezer v různých mechanismech a podávaly bez zaseknutí. V dosti omezeném prostoru uvnitř tiskárny jsou dráha papíru a mechanismy složité. Proto je třeba využívat pokročilé, vysokorychlostní technologie a znalosti pro manipulaci s papírem.

 

Jak dosáhnout rychlejšího a kvalitnějšího tisku

Deformace tištěného materiálu, ke kterému dochází v důsledku inkoustu absorbujícího papír, je problémem při vysokorychlostním inkoustovém tisku. Pro řešení tohoto problému se použilo množství mechanismů a opatření, ale podávání válcům mělo dosud svá omezení při vysokorychlostním tisku a to na 100 archů za minutu.

 

 

 

 

Konvenční mechanismus podávání

Při podávání papíru konvenčními systémy, klouzání válečku občas způsobuje ohýbání papíru. Samostatným problémem je, že polohu papíru nelze kontrolovat, když není držen mezi válci. V tomto stavu papír například naráží na válečky a někdy se chvěje pod tiskovou hlavou. Může to mít za následek i zkreslené vytištěné obrázky, skvrny od inkoustu způsobené kontaktem papíru s tiskovou hlavou a poruchy tiskové hlavy.

 

 


Aby se zabránilo problému zvedání nebo ohýbání papíru, společnost Epson zavedla vysokorychlostní technologii manipulace s papírem, která využívá elektrostatický transportní pás, který přepravuje papír přitahováním statické elektřiny. Pomocí tohoto mechanismu se pás pohybuje přímo pod tiskovou hlavou a papír se nese na pásu. V této konfiguraci se nachází také mechanismus pro nabíjení a vybíjení statické elektřiny z pásu.

 

 

 

Elektrostatický transportní pás je nabit tak, aby se papír mohl držet v kontaktu s pásem a zabránilo se tak chvění papíru i pod tiskovou hlavou. Pro zajištění přitažlivosti schopné odolávat vysokorychlostnímu podávání se statická elektřina vybíjí z povrchu papíru (povrchu tisku), aby se zvýšila přitažlivá síla.

 

 

Použití elektrostatického transportního pásu touto metodou eliminuje zvedání a ohýbání papíru během podávání a zabraňuje kontaktu mezi papírem a tiskovou hlavou. Snižují se skvrny od inkoustu, které vznikají v důsledku přilnutí inkoustu na papíře. Také se snižuje kolísání rychlosti během podávání papíru, čímž se zlepšuje kvalita tisku. Vysokorychlostní technologie manipulace s papírem pomocí elektrostatického transportního pásu přispívá k dosažení vysokorychlostního a kvalitního tisku.

 

zdroj: epson.com