Kancelář

PANTUM tiskárny z dálného východu

Historie společností, které vyrábějí tiskárny

Možná jste zaregistrovali brand Pantum. Jde o rychle rostoucí značku tiskáren vytvořenou v Číně, která se snaží konkurovat velkým gigantům na trhu s tiskárnami a spotřebním materiálem pro tisk. Oficiálních výrobců laserových tiskáren na celém světě, až tak mnoho není. Většinou jde o společnosti, které značkové laserové zařízení prodávají. K těm výrobcům, kteří laserové tiskárny vyrábějí se přiřadila i čínská společnost Zhuhai Seine Technology Co., Ltd. s vlastní značkou Pantum. Společnost zahrnuje výzkum a vývoj, design, výrobu a prodej laserových zařízení, jakož i výrobou dalších tiskárenských výrobků, spotřebního materiálu.

Společnost vznikla v roce 2000 s počtem 38 zaměstnanců. Už o pár let měla velký průmyslový park a 1 500 zaměstnanců. V roce 2006 byl počet zaměstnanců 5 000 a společnost vytvořila portfolio vlastních patentů. V období let 2006 a 2007 uzavřela společnost strategické spojenectví se společností Lenovo. V roce 2010 uvedla svou první laserovou tiskárnu a dokázala rychle uspět, nejen na asijském, ale i světovém trhu. V roce 2016 vznikla akvizice s další významnou společností Lexmark. Pantum se snaží zaujmout velkých poskytovatelů na globálním trhu hlavně cenovou dostupností, kvalitou a spolehlivostí zařízení, ekologickým přístupem a jednoduchostí poskytovaných služeb a tiskových řešení. Přesto, že jde o relativně mladou společnost, získala si značnou část trhu.

Zhuhai Seine Technology Co., Ltd je výrobcem laserových tiskáren a tonerových kazet, které se neprodávají pouze na čínském trhu. Společnost má své zastoupení v USA, Evropě na Středním Východě a v Jižní Africe. Produkty pod značkou Pantum jsou distribuovány do 40 zemí a regionů. Kromě Číny má Pantum vlastní pobočky a servisní střediska i v USA a Evropě. Během let svého působení se zviditelnila na mnoha mezinárodních veletrzích a průmyslových fórech. Naposledy jsme mohli produkty Pantum vidět na veletrhu Paperworld v německém Frankfurtu. V svých výstavních stáncích představila všestranné produkty, včetně novinek barevných laserových jednoúčelových tiskáren a barevných laserových multifunkčních tiskáren.

Dnes má společnost přes 1 200 vlastních technických patentů, včetně 500 vynálezů. Přispěla při koncipování několika národních a průmyslových norem. Úspěchy si může připsat i v oblasti šifrovaných spotřebních čipů pro spotřební materiál pro tisk, laserových tiskáren s technologií autonomního jádra a technologie 3D tisku.


Pantum se prezentuje vlastním sloganem: "Pantum - nová éra tisku".


U našich prodejců jsme objevili první vlaštovky tiskáren značky Pantum. Společnost sice nemá na slovenském a českém trhu oficiální zastoupení, ale několik modelů se volně prodává. Ani spotřební materiál není problém.

 

PANTUM P3300DW

Nejde o nejnižší řady tiskáren portfolia Pantum, tou je modelová řada Pantum P2200 a P2500. Následuje Pantum P3010 a až tak je tu modelová řada Pantum P3300, jejíž součástí je i model Pantum P3300DW prodávající se na našem trhu o několika prodejců v ceně od 120 - 145 €.

foto zdroj: pantum.com

Pro tento model je charakteristická kompaktní velikost s hmotností 6,8 kg, jednoduchý, ale moderní design v bílém provedení s šedými akcenty. Zařízení je určeno pro malé až střední firmy, ale její potenciál využijete i ve větší domácnosti. Hlavními plusy jsou jednoduchá ovladatelnost, optimální funkčnost, rychlý start, síťové rozhraní, rychlost a nízké náklady na tisk. Laserová tiskárna Pantum P3300DW tiskne v monochromatickém režimu v rozlišení 1 200 x 1 200 Dpi. Za minutu vytiskne 33 stran ve formátu A4. Start první strany zvládne zhruba za 8 sekund. Maximální měsíční objem tisku je 60 000 stran. Doporučený měsíční objem je 750 až 3 500 stran tisku. Nechybí automatický oboustranný tisk a kromě konektivity pomocí síťového rozhraní Ethernet podporuje i bezdrátový tisk (Wi-Fi, NFC). Pro tento model můžete používat kazetu Pantum TL-410X s kapacitou až 6 000 stran nebo tonerovou kazetu TL-420H (černá) s vytížeností 3 000 stran.

 

PANTUM M7100DW

Po modelech řady P3330 následuje řada P5000, M6500 / M6600, M6700 / M6800 a modely řady M7100. Z této řady jsme našli na našem trhu model Pantum M7100DW za cenu přibližně 200 €. Zařízení má kompaktní rozměry i když je větší, než model z řady P3300. Tiskárna nabrala i na hmotnosti a váží 10,48 kg. Tento model pracuje s výkonem 525 MHz procesoru a 256 Mb paměti. Nastavení a ovládání je pohodlné pomocí ovládacího panelu, na kterém jsou tlačítka a 2-řádkový displej.

zdroj foto: pantum.com


Monochromatická laserová multifunkce Pantum M7100DW tlačí v maximálním formátu A4 v rozlišení 1 200 x 1 200 Dpi. Za minutu vytiskne 33 stran v nejvyšší kvalitě s rychlým startem prvního výtisku (8,2 sek.). Jelikož jde o multifunkční zařízení, kromě tisku získáte i funkci kopírování a skener. Zařízení podporuje automatický oboustranný tisk a automatický podavač dokumentů na 50 listů. Vstupní zásobník má kapacitu 250 listů a výstupní 150 listů. V rámci konektivity můžete tiskárnu propojit USB kabelem k PC, připojit zařízení do LAN sítě nebo využívat bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi a tisk z mobilních zařízení. Výrobce nabízí vlastní aplikaci Pantum pro své tiskárny, která je kompatibilní s operačním systémem Android a iOS. Také pro tento model můžete používat tonerové kazety s označením TL-420H / 420X nebo velkokapacitní tonerovou náplň TL-410X.

 

PANTUM M7300FDW

Třetím modelem značky Pantum, který jsme našli u našich prodejců za cenu přibližně 250 € je laserová multifunkce M7300DW. Jde o vlajkovou loď společnosti z modelové řady MFC, která je určena pro byznys, kde se vyžaduje vysoká produktivita, spolehlivost, výkonnost a nízké náklady na tisk. Zařízení obsahuje funkce monochromatického tisku s podporou automatického oboustranného tisku, kopírku, skener s automatickým podavačem dokumentů a fax. V rámci konektivity nabízí propojení USB kabelem, připojení do LAN sítě a bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi, NFC a tisk z mobilních zařízení. Nechybí hostitelský USB port a přímý tisk z USB klíče. Multifunkce využívá k tisku výkon 600 Mhz procesoru a 512 Mb paměti. Doporučený měsíční objem je 3 500 stran a maximální zatížení je 100 000 stran tisku. Za minutu vytiskne tiskárna 35 stran v rozlišení 1 200 x 1 200 Dpi. I tento model používá pro tisk černou tonerovou kazetu s označením TL-420H nebo TL-410X. Zařízení má moderní, stylový design s dobrou ergonomií. Ovládá se pohodlně pomocí 3,5 "dotykového displeje. S rozměry 415 x 360 x 352mm a hmotností 10,54 kg je tento model vhodný i jako stolní tiskárna. Nemusíte jí vyhrazovat samostatné místo, než je tomu u velkých volně stojících tiskárnách.

zdroj foto: pantum.com

 

Kromě monochromatických jednoúčelových tiskáren a laserových multifunkcí má Pantum v své nabídce i barevná zařízení. Nabídka se liší od toho pro kterou zemi nebo region je určena. Pro Slovensko a Českou republiku jsme bohužel nenašli v seznamu výrobce žádného oficiálního distributora a nejblíže k nám je s touto výhodou Německo nebo Polsko. To však neznamená, že tiskárny Pantum u nás nekoupíte. Nabízí je více prodejců za celkem nízke ceny. Dostupné jsou i náplně do tiskáren Pantum.


Věděli jste, že ...

Společnost Pantum zvolila velmi zajímavý koncept při spotřebním materiálu, konkrétně při náplních. Snaží se sjednotit kompatibilitu náplní do tiskáren tak, aby všechny tiskárny Pantum používali jeden typ tonerových kazet.