Kancelář

Originální nebo kompatibilní náplně?

Dilema, která zaskočí skoro každého uživatele tiskárny po minutí barvy v tiskárně se týká nákupu nových náplní. Cena originálních náplní, ať už jde o inkoustové kazety nebo laserové tonery je stále pro naše peněženky dost vysoká. Výrobci své ceny striktně drží v určité cenové hladině a tak nevyhnutelně vznikl prostor pro jiné varianty náplní do tiskáren. Jde o alternativní řešení, která ve většině případů dosahují kvality s originály. Pokud bychom se měli možnost dostat ke zdroji a pátrali po výrobcích barev, které jdou do náplní a použití technologií, možná by nás překvapil fakt, že je až tolik není. Jak se tedy rozhodnout? Kupovat výrobcem doporučené náplně za vysokou cenu s garancí kvality, nebo se řídit peněženkou a ušetřit nákupem náplní kompatibilních s typem tiskárny?

Což vede uživatelů k nákupu alternativních, kompatibilních náplní a tonerů

Jako uživatel, který si koupil jednoduchý model tiskárny v hodnotě 50 - 70 €, ať už jde o inkoustovou nebo laserovou tiskárnu, vás určitě zaskočí cena náhradních inkoustových kazet nebo toneru. Ta je zhruba 50 - 60% z původní ceny zařízení. Pokud během pololetí vyměníte dvakrát náplně, cenu tiskárny přeplatíte. Proto se velmi rychle začnete poohlížet po levnější možnosti. A tou jsou právě kompatibilní tonery a inkousty do tiskáren, od alternativních výrobců. Originální náplně dodává přímo výrobce tiskárny, kompatibilní výrobce třetí strany, který si nezvyšuje náklady za značku originality.

Marketing a reklama, mocné zbraně výrobců

A tady se dostáváme k rozdílné ceně. Do ceny originálního produktu od renomovaného výrobce jsou zahrnuty často i náklady na marketing a reklamu. Nebo jen jednoduše sestaví cenu na hodnotě své značky, i když výrobní cena je mnohem nižší už i se započítáním marží. Cenu navýší i lákavé balení o které vás často alternativní výrobce ochudí, aby zbytečně nenavýšil cenu. Výrobci tiskáren se na trhu chovají podle modelu prodej základního zařízení (jednorázový zisk) plus dodatkové komponenty, tedy spotřební materiál (dlouhodobý zisk během životnosti zařízení). O tento příjem v žádném případě nechtějí přijít.

Cena vs kvalita

Když už máte, jako spotřebitel jasno v ceně, jakou jste ochoten za náplně do tiskáren investovat, určitě se budete zajímat o kvalitu. Jsou opravdu kompatibilní náplně v dobré kvalitě? Nepoškodíte si tím své zařízení? Při levnější tiskárně překonáte obavy snadněji, pokud však vlastníte tiskárnu za několik set eur, určitě vám nebude jedno, pokud byste si ji poškodili nevhodnými náplněmi. Každý výrobce na to v návodu upozorňuje dodatkem o používání originálních náplní a nenesen odpovědnosti za poškození při použití jiných náplní. Vzato za to, je to klasická formulka, která by vás mohla odradit. Pokud však vezmeme v úvahu, jak dlouho jsou již na trhu kompatibilní náplně nemusíte se toho obávat. Značná většina alternativních výrobců náplní dodržuje všechny mezinárodní standardy a garantuje vysokou kvalitu tisku s jejich náplněmi. Někteří výrobci dokonce plní kazety a tonery značkovým inkoustem a laserovým práškem, což je zárukou té nejvyšší možné kvality srovnatelnou s originály.

Výhody kompatibilních náplní

- nízká nákupní cena (ušetříte až 60 - 80 % ceny oproti originálním náplním a tonerem)
- dlouhodobé používání při velkém objemu tisku, vám sníží celkové náklady na tisk
- kvalita tisku na 99 % srovnatelná s kvalitou tisku s originály (kompatibilní tonery a inkoustové kazety plněné značkovým inkoustem dosahují 100 % shodu)
- velký výběr na trhu
- cenově výhodně velkokapacitní XL kazety a dvoj - trojbalení za zvýhodněnou cenu

Nevýhody kompatibilních náplní

- některé tiskárny používají ochranu proti používání kompatibilních náplní (možnost používání si třeba u prodejce vždy předem ověřit)
- slabší barvy, pouze ojediněle některý výrobci (dobrý prodejce by vám měl zaručit kvalitu tisku pro náplně, které prodává)
 

Poslední slovo má i tak uživatel

Ať je reklama jakákoli silná a upozornění výrobců jakkoli výrazně napsáno v návodech, poslední slovo má i tak konečný spotřebitel, tedy uživatel tiskárny. Ten se rozhodne podle svých finančních možností, jaké náplně bude do tiskárny používat. Zda zvolí cestu originálních náplní za vyšší cenu a bude šetřit při tisku, kde se dá, nebo si odzkouší alternativní kompatibilní inkousty a tonery. Z našich bohatých zkušeností s kompatibilními tonery pro velké množství laserových tiskáren a inkoustových kazet, které jsme odzkoušeli nejen my, ale i množství našich stálých zákazníků můžeme kompatibilní náplně doporučit. Jako jedny z nejkvalitnějších hodnotíme značkové tonery a inkousty TonerDepot Premium. Jsou na úrovni originálního spotřebního materiálu s totožnou kapacitou. Při výrobě prošly testem kvality tisku a vyhovují všem přísným kritériím pro výrobu náplní do tiskáren.

Tip pro vás

Kompatibilní tonery a inkousty kupujte u ověřených a dobře hodnocených prodejců. Na našem e-shopu naleznete bohatou nabídku kompatibilních kazet a tonerů pro velké množství tiskáren a multifunkčních zařízení. V nabídce máme kromě náplní pro nejnovější modely tiskáren i inkoustové náplně a tonery pro starší modely, které už se neprodávají na trhu.Ponuku stále rozšiřujeme a náplně jsou od ověřeného výrobce, který má na trhu velmi dobré preference. Velice rádi vám poradíme nejlepší řešení pro vaši tiskárnu.