Kancelář a škola

Optické (jednotky) válce a jejich životnost

Laserová tiskárna, která tiskne za pomoci laserové technologii, při tisku využívá kromě toneru i důležitou část zařízení a tou je optický válec. Ten slouží k přenosu toneru (tonerového prášku) na papír. Jde o nanášení (fixování) barvy pomocí tepla na papír, který je vložen, jako médium v ​​tiskárně. Optický válec nebo jinak také optická jednotka, má určitou životnost a vydrží mnohem déle, než laserový toner, který má ve srovnání s válcem několika násobně nižší životnost. Myslíme, tím kapacitu objemu toneru na počet vytištěných stran. Po určitém čase se válec opotřebuje a výrazně se tím sníží kvalita tisku. Co dělat v takovém případě? Máte několik možností, jak dosáhnout znovu dobrou kvalitu při tisku.

Jak se projevuje opotřebovanost optického válce

I když výrobce udává podobně, jako při toneru určitý počet vytištěných stran, tuto informaci berte s rezervou. Odpočítávat vytištěné strany vás k době, po jaké je třeba válec měnit nepřivede. To v jakém stavu je, zjistíte jednoduše z tisku. Po určitém časovém období a většinou po několika tisících vytištěných dokumentech si všimnete, že kvalita tisku se snižuje. Na papíře se při tisku vyskytnou tiskové chyby, šmouhy a nečistoty. A to je pravý čas na výměnu nebo alespoň vyčištění optického válce.

Jak očistit optický válec a vyplatí se to?

Optický válec je možné vyčistit, ale ne vždy tento způsob pomůže a pokud ano, určitě ne donekonečna. Když to však zkusíte ještě před samotnou výměnou, nic neztratíte. V první řadě si musíte prohlédnout, jak je válec ve vašem zařízení uchycení a jakým způsobem se vybírá. Je dobré použít při čištění ochranné tenké rukavice, neboť ušpinění se nevyhnete. Optický válec můžete přetřít čisticím roztokem, jaké se běžně používají k čištění CD a optiky. Někdo používá pouze vlhčený ubrousek, namočený v lihu (ne denaturovaný). Pokud máte optický válec, který se dá čistit i bez vyjmutí jen tím, že ho jednoduše otáčíte a stírají nečistoty je to ještě jednodušší. Nečekejte, že pokud máte tiskárnu již nějaký ten rok a má vytištěných slušně velký objem tisku, že si vystačíte s takovým čištěním. Přijde jednoduše čas, kdy je výměna optického válce nezbytná.

Je nutná výměna válce, jak najít ten vhodný pro zařízení

Pokud jste se dostali do stádia, že je nutná výměna válce ve vašem zařízení, veľmiľahko zjistíte podle modelu zařízení, jaký optický válec potřebujete. Každý má označení. Například máme laserovou tiskárnu Brother HL-L2300D, která při tisku využívá originální optickou jednotku s označením Brother DR-2300. Kapacita garantovaná výrobcem je 12 000 stran. Pro tento model však, stejně jako u toneru můžete sáhnout po alternativním produktu, který je kompatibilní s touto tiskárnou. Nákupem alternativní optické jednotky, která se prodává za nižší cenu ušetříte a kvalita tisku i kapacita bude zachována.

Výměna válce

Vždy záleží na konkrétní tiskárny nebo multifunkce každého výrobce, jakým způsobem se provádí výměna optického válce (optické jednotky). Proto si tuto informaci vyhledejte v návodu k zařazení nebo přímo na stránce výrobce v sekci podpora. Jelikož jde o část, která se používáním opotřebuje každý výrobce se snaží výměnu, co nejvíce usnadnit a jen málokdy je to složitější než samotná výměna toneru.

Alternativně, kompatibilní optické válce

Okrajově jsme již zmínili, že jednou z možností je i nákup alternativních kompatibilních optických válců. Ty vyrábějí jiný výrobci se zachováním, co největší kvality při tisku. Velmi dobrou náhradou, co se týče ověřené kvality jsou optické jednotky zn. TonerDepot.