Kancelář a škola

ONO (OLO) 3D tiskárna z Kickstarteru

V roce 2016 začala crowdfundingová kampaň pomocí Kickstarteru, pro malou přenosnou 3D tiskárna OLO. Tento koncept, který pocházel od OLO 3D Inc., sliboval nejmenší inteligentní 3D tiskárnu za zaváděcí cenu 99 $. Díky této kampani se vybralo více než 2 mil. dolarů. Nadějný produkt podpořilo přibližně 16 000 přispěvatelů. Od spuštění tohoto pokrokového projektu prošly už dva roky a my jsme hledali informace o tom, jak to s nízko-nákladovou, přenosnou 3D tiskárnou dopadlo. Jaké jsou problémy, které zapříčinily, že se tato 3D tiskárna, navzdory reklamě stále nedostala na trh?

Vize za 99 $ nebo co je OLO?

OLO byl uvádějící název pro malou kapesní 3D tiskárnu, která měla tisknout z displeje mobilu pomocí pryskyřice. Využití světla z displeje mobilního telefonu s vysokým rozlišením, jako zdroj pro 3D tisk byla pokrokovou myšlenkou. Prostřednictvím displeje mobilu by se měla tvořit pevná hmota z tekutého fotopolymeru. Celý proces spočívá v tom, že se na displej mobilu položí mini 3D tiskárnu, která se skládá ze dvou částí. Přes aplikaci, která je kompatibilní pro mobily s Androidem, iOS i Windows Phone si vyberete, nebo vytvoříte 3D objekt. Na displej mobilu se do jedné části aplikuje tekutá, fotoplymérna pryskyřice a přiložením druhé části se pomocí světla z mobilu začíná proces tvorby a vytvrzování 3D objektu. Podle typu pryskyřice, může být finální výrobek tvrdý nebo flexibilní. Součástí balení této malé 3D tiskárny je i sada lahviček s pryskyřicí v několika barvách. Rozměry tiskárny: 17,2 x 11,5 x 14,8 cm a hmotnost je 780 gramů. O napájení tiskárny se starají 4 standardní baterie typu AA. Takto byl v roce 2016 prezentován koncept tiskárny OLO.

Čas utíká, nové technologie se vyvíjejí, OLO se mění na ONO a stagnuje

V březnu 2016 se s nadšením tento projekt rozbíhal a společnost slibovala uvedení finálního produktu na září 2016. V srpnu 2016 byla společnost nucena změnit název svého produktu z OLO na ONO, kvůli podobnosti v názvu s jiným již existujícím produktem. Finanční prostředky, které bylo potřeba vysbírat na konečný vývoj a výrobu finálního zařízení, několik násobně převýšily částku, kterou společnost potřebovala. Z požadovaných 80 tisíc dolarů se vyšplhala díky přispěvatelem z celého světa na více, než 2 miliony dolarů. Přesto se 3D tiskárna, nyní už s názvem ONO neobjevuje na trhu. Společnost udává pravidelně několik důvodů, proč je tomu tak. Koncept zaujal a zdálo se, že tímto produktem jsme zase o krok výše v technologiích. Myšlenka, že si pomocí vlastního mobilu a malé krabičky dokáže uživatel doma vytisknout 3D objekt (samozřejmě limitován velikostí) je skvělá. No hned na začátku se objevilo pár otazníků, nebo ... to nebude fungovat. Proč? Tisk 3D objektu využívá dlouhodobé zapnutí mobilního telefonu s rozsvíceným displejem a to, až několik hodin. Za ten čas nelze mobil používat. U konceptu byly údaje, které uváděly čas 45 minut na vytvoření 1 cm z celkového objektu. Čas na celej tisk je dlouhý, baterie se bude drasticky vybíjet, pokud vůbec vydrží. To se samozřejmě může časem změnit, protože se na trh dostávají nové modely se stále větší kapacitou baterie. Stejně, pokud se tato technologie tisku v budoucnu zrychlí. Maximální velikost objektu je 76 x 128 x 52 mm, což je spíše miniatura nebo malý dárek, kterým chcete potěšit. Takto to i vývojáři tohoto projektu prezentovali, jak malou, cenově dostupnou 3D tiskárnu pro tisk miniaturních dárků.

Dočkáme se malé přenosné 3D tiskárny?

Stále více lidí, kteří podpořili tento projekt, se ptá, kdy uvidí skutečnou tiskárnu, jejíž vývoj a výroba finančně podpořily. Vývojári z společnosti, která má tento projekt na svědomí, uvádějí na svých webových stránkách stále nové aktualizované informace, kde je problém, který museli znovu ošetřit, změnit nebo vyřešit. Na různých fórech se objevují kritické komentáře, některé projevují silnou nedůvěru tomtuto projektu. Navzdory tomu se na YouTube objevili první unboxingy setu ONO, které obsahují přenosné 3D zařízení, samolepky, návody a sadu s barevným pryskyřicovým materiálem. Otázka je, jak funguje skutečne zařízení. Kromě rozbalovaček a různých promo - videí od vývojářů se dosud finančníci dočkali, pouze nových info o zpoždění. Na facebookovské stránce administrátor této fanpage přidává příspěvky o tom, jak první kusy zasílají zákazníkům. Opravdu? Po dvou letech od zahájení tohoto projektu se začínají objevovat i hlasy, které označují technologii za zastaralou a pochybují, že se někdy dostane do rukou zákazníků. Aktuálně na stránkách společnosti naleznete možnost předobjednávky (USA, EU) a nové výzvy k financování tohoto projektu, tentokrát prostřednictvím crowdfundnigové kampaně  na platformě StartEngine.

Co je Kickstarter a jak funguje

Kickstarter je internetová platforma, která pomocí kampaně pomáhá financovat startup a realizovat nové nápady. Široká podpora veřejnosti, danému projektu v podstatě dotuje vývoj a realizaci výroby prvních kusů. Finální první produkty jsou k dispozici za nižší cenu ve formě předběžné objednávky. Takto se díky kampaně na Kickstarteri dostaly na trh některé z prvních inteligentních hodinek, jako Pebble nebo Cookoo SmartWatch, náramky pro fitness a také vynikající hráčské brýle DEV1S. Ne všechny nápady se však podaří zrealizovat. Na Kickstarteri se nejedná o ojedinělý případ, kdy navzdory skvelému nápadu a dostatečné finanční podpoře nedošlo k úspěšnému ukončení projektu. Nastaly těžkosti při výrobě, některé selhaly přímo u prvních uživatelů, nebo konečný produkt narazil na problémy s certifikácii. Tu si musíme uvědomit, že podporujeme vlastně vizi. Něco, co někdo vymyslel a svoji skvělou ideu chce za pomoci finační podoře zrealizovat. Ne vždy to jde snadno.

Co se týká tiskáren a tisku, aktuálně najdete na Kickstarteri několik zajímavých projektů. Například kompaktní 3D tiskárnu Sculpto+, typu plug'n'play. Právě probíhá kampaň na malou tiskárnu HOLGA, jejíž tisk je manuální, bez nutnosti připojení přes Wi-Fi, Bluetooth nebo USB kabel k smartfonu. Pracuje na principu holografické aplikace v mobilu. Mobil je položen na tiskárnu HOLGA, která používá k tisku kazety s filmem Fuji Instax mini.

Cesta od představení nápadu k určitému projektu, zahájení kampaně přes vývoj až po konečný produkt, který přijde k přispěvatelům, nebo pokud chcete financovatelům je dlouhý a ne vždy úspěšný proces. Budeme pokračovat ve sledování, jak dopadne projekt 3D tiskárny ONO (OLO) a podíváme se na další zajímavé projekty na Kickstarteri ze světa tiskáren a tisku.