Kancelář a škola

OKI

Historie společností, které vyrábějí tiskárny

Další společností, která dnes rezonuje mezi významnými výrobci, nejen tiskáren je společnost OKI. Její historie se začala v roce 1881, kdy byla založena mužem se jménem Kibataro Oki (1848 - 1906). Společnost OKI Electric zastřešuje skupinu společností OKI Data Corporation, OKI Digital Imaging, OKI Data MES, ML Supply. OKI Data vystupuje jako nezávislá společnost od roku 1984 a je výrobcem a dodavatelem výkonných tiskáren a tiskových řešení pro průmysl, ale i tiskáren a multifunkčních zařízení, pro běžné kancelářské využití a domácnost. Dnes provozuje OKI svúj biznis ve více než 120 zemích světa. Má výrobní závody v Japonsku, Číně, Thajsku a Spojeném království. Prvenství ve výrobě tiskáren s digitální LED technologií patří společnosti OKI od roku 1989, kdy představila světu inovativní technologií tisku a první LED tiskárnu.   
 
 
 

Začátky od telefonů přes kabely, až k tiskárnám

 
V lednu 1881 vznikla společnost s názvem Meikosha Ltd., která se stala základním kamenem dnešní společnosti OKI. Její zakladatel Kibataro Oki začal s podnikáním v telekomunikacích poté, co vystudoval Technickou školu Telegraph Bureau. V Shinsakanacho v Tokijské části Kyobashi, kde společnost sídlila se začala psát historie jejích prvních úspěchů. Ještě v tomtéž roce získala na národní průmyslové výstavě 2. místo zařízením Microsound. O rok později je společnost dodavatelem přenosných tiskáren (podle německého modelu) pro německou armádu. Další úspěch zaznamenal Meikosha Ltd., v roce 1885 v Londýně na Mezinárodní výstavě vynálezů, kde získala stříbro za předvedení svého lakovaného drátu. V roce 1889 mění společnost název z Meikosha Ltd., na Oki Electric Works a o rok na to otevírá svou prodejní kancelář v Ósace.
 

Na přelomu století

 
V telekomunikacích se společnosti dařilo i v následujících letech. V roce 1896 byla zapojena první vícelinková telefonní ústředna, která byla uvedena do provozu v pobočce Tokyo - Naniwacho. V roce 1899 společnost produkuje telefony Delville a pevné přijímače. V té době už je dokončena nová výrobní továrna v Tokijské části Kyobashi. V roce 1906 ztratila společnost svého zakladatele, který zemřel ve věku 58 let. Následující rok prošla společnost reorganizací a převzala název Oki & Co., Ltd. O tři roky později přemísťuje své hlavní sídlo a obchodní oddělení do továrny Tamachi. Těsně před první světovou válkou je založena společnost Oki Electric & Co., Ltd. a do vedoucí pozice je zvolen Soichiro Asano. V roce 1914 začíná 1. světová válka.
 

Období válek

 
Společnost prošla obdobím dvou světových válek 1914, 1939 i čínsko - japonskou válkou 1937 a neobešlo ji ani zemětřesení v oblasti Tokio - Yokohama 1923. Přesto v té době dokončila závod v Ósace, začíná výstavbu nového závodu v Dainin a dokončuje první fázi výstavby závodu Shibaura. V roce 1924 začíná i zkušební výrobu rádiových přijímačů. V roce 1931 se vedení ujímá Soichiro Asano, syn. Společnost slaví 50. výročí založení. V roce 1932, právě na výročí je publikován životopis zakladatele Kibataro Oki. V roce 1940 je založena společnost Oki Communications Equipment Co., Ltd. Krátce na to je dokončena stavba závodu Takahama. Ačkoliv se na první pohlaď zdá, že společnost prosperovala i v době války, opak je pravdou. Během náletů v roce 1945 byly zničeny budovy v závodě Shibaura. Válka spolu s dalšími nepříznivými vlivy byly příčinou velkého zadlužení společnosti. Přišel konec 2. světové války a společnost po otřeseni následků prošla novou reorganizací. Zaměřila se na výrobu v svých závodech ve Fukushime, Shinagawa, Tomioka, Warabi a obnovu závodu v Shibaura.
 

Uvedení na burzu

 
V roce 1950 spustila společnost sériovou výrobu telefonů Typ 4 a o rok později byly uvedeny její akcie na Tokijskou burzu cenných papírů. V roce 1953 spustila společnost prodej dálnopisných strojů. Následně podepsalo vedení společnosti několik dohod o spolupráci a technické pomoci pro operátory telefonů, telegrafních zařízení a technické pomoci pro rádiová zařízení lodí a radarové technologie. V následujících letech začíná s výzkumem tranzistorů a elektronických obvodů. V roce 1957 vzniká Oki Business Machines Sales Co., Ltd. a společnost se pouští do výzkumu a vývoje elektronických počítačů, který úspěšně završí v roce 1959 počítacím OPC1. Roku 1961 společnost dokončila vývoj svého prvního komerčního elektronického počítače OKITAC 5090, což byl v té době první počítač v Japonsku, který používal paměť z feritových jader. Hned nato získává společnost velmi zajímavý kontrakt na výstavbu telekomunikační sítě v Hondurasu. 1964 je rok, kdy přichází první sériově vyráběná jehličková tiskárna OKI.
 

Roky 70-te

 
Začátkem 70. let společnost založila divizi Softwaru a na trh se dostal minipočítač OKITAC 4500. Daří se jí i ve výrobě telefonů. V tomto období již vyvíjí termální tiskárnu. Společnost zakládá OKI Electric a OKI Data Corporation v USA. V roce 1973 vzniká společnost OKI Electric Europe GmbH v Německu. Společnost OKI v období let 1970 až 1980 profitovala v oblasti telekomunikací, budování sítí a výroby počítačové techniky.
 

100. výročí

 
V roce 1981 oslavila společnost OKI 100. výročí od založení své první společnosti. Pokračuje sériovou výrobou bankomatů, dobře se v té době daří i minipočítačům. V novém desetiletí přibyly závody na výrobu mobilních telefonů a analogových elektronických spínacích systémů v Atlantě, v Georgii. Vznikla společnost OKI Amerika, která byla sloučením 5-ti dceřiných společností v USA. Na trh se dostává fax OKIFAX OF-101 a multimediální multiplexer Digital Omnimax. V roce 1987 vzniká v Skotsku společnost OKI (UK) Ltd., která mě na starosti spuštění výroby tiskáren ve Spojeném království. V roce 1994 je založena společnost s názvem OKI DATA Corporation, která je zaměřena na obchod s tiskárnami a faxy.
 

Nové milénium

 
Do roku 2000 vstoupila společnost zavedením systému akciových opcí, realizací vnitropodnikového systému a zavedením systému kvalifikací pracovních míst. V roce 2001 oslavila 120. výročí od svého založení. V roce 2007 uvedla novou řadu tiskáren Corefido. V roce 2009 získává společnost OKI výrobní linku od společnosti Renesas Technology, pro svou výrobu LED tiskáren. Společnost OKI potřebovala zvýšit výrobní kapacitu LED zařízení.
 

Vývoj tiskáren OKI a ocenění

 
Od uvedení první sériově vyráběné jehličkové tiskárny prošla dlouhá doba a jehličková tiskárna byla zaregistrována, jako technologické dědictví v oblasti zpracování informací v Japonsku. V roce 1987 se objevila jehličková tiskárna ML100 Series a následovala ji legendární série tiskáren Microline 300 Series, Elite. V roce 1989 přicházejí na evropský trh LED tiskárny OKI. Byly to modely OL400 a OL800. Nejmenší tiskárna na světě OKIPAGE 4w se objevila v roce 1995. O tři roky později byla na trhu rychlá, barevná LED tiskárna OKIPAGE 8c. V roce 1999 zabojovala o prvenství ve světě společnost OKI svým prvním internetovým faxem s přenosem v reálném čase, modelem OKIFAX 5750/ 5950. V následujících letech se dostali úspěšně na evropský trh sérií OKI C300, OKI C500, C550MFP, C8600. V roce 2009 se poprvé objevila pro tiskárny a multifunkce na evropském trhu i 3letá prodloužená záruka. V roce 2011 se stala barevná A3 LED tiskárna, nejmenším zařízením pro tisk ve formátu A3. V roce 2012 to byla první tiskárna OKI používající bílý toner. Následně se spojily společnost OKI DATA a Toshiba Tec na vývoji multifunkčního zařízení pro tisk. V roce 2015 již společnost OKI zakládá novou společnost se zaměřením na širokoformátové tiskárny a v roce 2016 představila 64-palcovou širokoformátovou tiskárnu ColorPainter E-64s. Tento model používá pro tisk, ekologický inkoust XS s vysokou viskozitou a velmi vysokou pigmentací. 
 
 
 
V roce 2018 získal nový model širokoformátové tiskárny ColorPainter M-64s společnosti OKI, cenu porotců soutěže Keypoint Intillgence BLI za vylepšený inkoust CMYK. Kromě toho měla tato tiskárna, jako jediná z hodnocených i nejlepší hodnocení za reprodukci šedých odstínů. To však zdaleka není jediné ocenění v segmentu tiskáren OKI. V roce 2010 byly výborně hodnoceny a oceněny černobílé digitální LED tiskárny OKI B411 a OKI B43. Ocenění získali i barevné LED tiskárny C330, C530, C610 a C711. Z nejvyššího japonského ocenění za design, se zase společnost mohla těšit, díky svým modelům tiskáren C510dn a C530dn. V roce 2010 byla společnost OKI Systems Switzerland jmenovaná časopisem Swiss IT Reseller, nejlepším výrobcem. Modelová řada tiskáren MC700 zase získala cenu OEN Office Oscar. Rada tiskáren B700, MB700, MC700, se stala celkově úspěšnou s oceněním, jako nejlepší nákup pro byznys. Řada dalších významných ocenění pro společnost OKI ji v roce 2018 vynesla do seznamu TOP 100 GLOBAL TECH LEADER.
 

Aktuální nabídka produktů v segmentu tiskárny a multifunkční zařízení OKI

 
V současnosti má společnost OKI v portfoliu pro evropský trh tiskárny, multifunkční zařízení, spotřební materiál a příslušenství a samozřejmě i služby a řešení pro správu tisku a zpracování dokumentů.
 
Barevné tiskárny s LED technologií
 
Série C300, C500, C6000, C700 (A4)
Série C800, C900 (A3)
 
Grafické barevné tiskárny
 
Série s bílým tonerem (A3 +)
Série s neonovým tonerem (A4)
Série PRO 9000 + systém na potisk obálek série PRO 9000 (A3 +)
 
Černobílé tiskárny s LED technologií
 
Série B400, B500. B700, B800 (A4)
 
Barevné multifunkční tiskárny
 
Série MC300, MC500, MC700 (A4)
Série MC800 (A3)
Série ES 9000 MFP (A3)
 
Černobílé multifunkční tiskárny
 
Série MB400, MB500. MB700 (A4)
 
Jehličkové tiskárny
 
Aktuální nabídka jehličkových tiskáren OKI obsahuje: spolehlivé, odolné 9-jehličky tiskárny, vysokorychlostní 24-jehličkové tiskárny a výkonné řádkové tiskárny série MX.
 
 
 
 
Širokoformátové tiskárny
 
Do série širokoformátových tiskáren, které jsou zaměřeny na grafické studia, kde se tisknou velkoformátové reklamní a propagační materiály, patří série výkonných grafických tiskáren ColorPainter. Jde o modely ColorPainter E-64s, ColorPainter M-64s a ColorPainter H3-104s. Tyto velkoformátové barevné tiskárny používají pro tisk ekologický solventní inkoust.
 
Tiskárny štítků
 
Pro tisk štítků najdete aktuální v nabídce nové modely úzkoformátových tiskáren OKI PRO 1040 a OKI PRO 1050. Společnost je zařadila na náš trh, jen před pár měsíci.
 
Tiskárny POS
 
Flexibilní tiskárny OKI POS s termální technologií tisku jsou určeny pro maloobchod, stravování a služby zákazníkům. Aktuální nabídka obsahuje 3 modely: OKI PT340, OKI PT 341 a PT390 s možností dvoubarevného tisku.
 
Společnost OKI v rámci svého výrobního programu klade velký zřetel na životní prostředí a dlouhodobě nabízí bezplatné služby recyklace. Nejen možností vrácení hardwaru a spotřebního materiálu k recyklaci, ale i využíváním, což největšího podílu recyklovatelných materiálů při výrobě produktů a obalů.
 
Věděli jste, že společnost OKI již 20 let podporuje, jako partner program SAVE THE CHILDREN, který je zaměřen na boj za práva dětí v 120 zemích?
 
OKI aktuálně podporuje i vzdělávací projekt programu Save The Children, aby každé dítě, bez ohledu na etnický původ, sociální postavení, pohlaví a geografickou zónu dostalo kvalitní vzdělání. Pro všechny děti i ty, které žijí ve oblastech válečných konfliktů, nestabilních nebo ekonomicky slabších státech, chce možnost získání znalostí a dovedností pro dosažení úspěchu života v 21.století. Doposud se díky projektu podařilo pomoci nebo zlepšit kvalitu vzdělávání pro 5,9 milionu dětí na celém světě.