Kancelář

Ofsetový tisk

Určitě jste se setkali s termínem ofsetový tisk a první, co vás napadlo byla spojitost s časopisy a knihami. Ačkoliv nepodnikáte s tiskovými médii, nejste vydavatel knih i tak se můžete s ofsetovým tiskem setkat v několika případech. Když si budete chtít vytisknout větší množství manuálů k produktu, brožur, plakátů nebo různých obalů. Všechno to, co digitální tisk nezvládne. A tímto se dostáváme k tomu jakou tisk známe a jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Digitální vs ofsetový tisk

Jaký je rozdíl mezi ofsetovým a digitálním tiskem? Mohli bychom říci, vždyť tisk je tisk? Ale není tomu tak úplně. Přibližme si tyto dvě tiskové metody, v čem jsou rozdílné a v jakém případě má smysl zvolit jednu nebo druhou pro určitý tiskový projekt.

 

Ofsetový tisk

Technologie ofsetového tisku používá tenké desky (fólie), obvykle vyrobeny z hliníku, které se používají pro přenos předlohy na gumový válec a potom jeho válcování na list papíru. Toto se nazývá ofset, protože inkoust se nepřenáší přímo na papír. Barevný tisk musí mít 4 plochy (hliníkové fólie) pro každou barvu (černá, azurová, purpurova a žlutá). Ofsetová tiskárna může mít jeden válec nebo 4 válce pro barevné výtisky. Desky jsou vytvořeny tak, aby olejové inkousty přiléhaly pouze k těm částem desky, které obsahují obrázky a text. Tenký film vody na slepých místech odpuzuje inkousty na bázi oleje. Inkoust na deskách se nejdříve převede do pogumovaného válce. Inkoust se dostane na papír, když se válec s barvami na papír válcováním nanese.

Než se tisková úloha přejde na tlačení, musí být předlohy stránek vytvořené v počítači odděleny typy inkoustů, které se použijí na vytvoření každé stránky. Poté následuje proces gravírování barevně oddělené filmy na fotocitlivých deskách. Dnes jsou již běžnější systémy CTP, které používají digitálně řízené laserové gravírovací systémy na leptání obrazových dat z digitálních souborů na hliníkové desky. Tím se značně snížily náklady i čas spojený s nastavováním tiskových úloh ofsetového tisku. Ještě můžeme zmínit, že kromě 4 základních barev (černá, purpurová, azurová, žlutá) se někdy používají i inkousty specifických barev pokrytí Pantone. Ofsetové inkousty mohou používat pro přenos pigmentu rostlinné oleje, jako je sojový olej nebo lněný olej nebo používají vodoodpudivé kapaliny vyrobené ze syntetických chemických směsí.

 

 

Ofsetový tisk může být prováděna na různých tiskových zařízeních a odlišnými způsoby. Při ofsetovém tisku za studena je inkoust fixován absorpcí do papíru. Při ofsetovém tisku s vysokou teplotou se inkoust fixuje absorpcí do papíru a následovně neodpařená při vysokých teplotách. Ofsetové lisy s topným agregátem jsou několikanásobně rychleji, než archové lisy a obvykle zahrnují zařízení na skládání inline.

Od toho jaká bude provozní délka a požadavky na podklad (předlohu tisku) se používají různé verze listů (hliníkových fólii), desek a inkoustu. Je to vždy v závislosti na objemu tisku. Některé dokáží tisknout 250 velkých listů a vytvoří se z nich vícestránkové brožury, jiné jsou určeny pro milionový objem tisku novin, časopisů.

Proces ofsetového tisku vyžaduje výrobu samostatných plátů a válečků pro každou použitou barvu inkoustu. Výhodou je že poskytuje přesnou barevnou reprodukci a ostrou profesionálně vypadající tisk. Ofsetový tisk je vhodná i pro hrubší výtisky. Tím že ofsetové lisy pracují efektivně hned po nastavení, je ofsetový tisk nejlepší volbou, při větším objemu tisku. To znamená, že z důvodu fixních nákladů na nastavení každé úlohy pro ofsetový tisk budou náklady na každou kopii v pořadí 250 kopií vyšší, než náklady na každý kus v projektu 10 000 kopií. Proto se to ekonomicky vyplatí při tisku nad 10 000 a výše.

I ofsetový tisk prochází inovacemi a díky ním je dnes možné tisknout na širokou škálu hladkých a texturovaných papírů, různých typů kartonů na balení, laminované a plastové fólie. Výjimkou nejsou ani kovem laminované papíry se zlatými a stříbrnými fóliemi.

Dokončovací úkony zahrnují zařízení na ořezávání a řezání papíru nebo na skládání, vazbu, děrování, lakování, laminování nebo vysekávání potištěných listů. Výtisky mohou být razítkovány fólií, perforované, reliéfní, lepené nebo vložené do obálek k odeslání poštou. Některé dokončovací zařízení umožňují nanášení čirých inkoustů, které jsou vytvrditelné UV zářením kvůli zvýšení odolnosti nebo dekorativním efektem.


Plusy ofsetového tisku

- Velké množství je možné efektivně nákladově vytisknout
- Čím více tisknete, tím levnější je cena za kus
- Můžete použít širokou škálu druhů papíru s povrchovou úpravou dle přání zákazníka
- K dispozici jsou speciální inkousty na míru, jako jsou metalická barva a barva Pantone
- Nejvyšší možná kvalita tisku s vyššími detaily a věrností barev

 
Digitální tisk

Digitální tisk na rozdíl od ofsetového tisku nepoužívá destičky, ale využívá toner (laserové tiskárny) nebo inkoust (velkoformátové tiskárny). Digitální tisk je výhodná tam, kde jsou zapotřebí menší objem tisku. Výhodou digitálního tisku je její variabilní kapacita dat. Při menším množství můžete předlohy a data rychleji měnit. Pokud potřebujete vytisknout několikatisícovou publikaci nebo letáky ve velkém množství je ekonomicky výhodnější dát si to vytisknout ofsetovým tiskem. Pokud jste malá firma, která si potřebuje vytisknout pár stovek reklamních letáků je dobrým řešením digitální tisk. Dnes najdete na trhu velké množství laserových a Led tiskáren.


Plusy digitálního tisku

- Náklady na instalaci jsou u krátkodobých projektech nižší
- Podle potřeby si vytiskněte pouze potřebné množství
- Nižší minimální množství 
- Levný černobíly digitální tisk
- Variabilní možnosti údajů (jména, adresy, kódy nebo číslování lze snadno provést)
- Díky vylepšené technologii je digitální kvalita přijatelná pro více použití


Shrnutí

Obě metody tisku ofsetový a digitální mají své opodstatnění. Každá z nich má určité výhody v závislosti na požadavků zadavatele. Pokud máte velký projekt a potřebujete tisknout stovky nebo tisíce, nebo používáte konkrétní barvu pokrytí Pantone zaměřenou na značku, je ofsetový tisk nejlepší volbou. V tomto případě můžete využít mnohem širší škálu papírů a speciálních inkoustů (kovových nebo fluorescenčních). Při požadavku na menší objem tisku řádově 100 a více, nebo kde potřeba měnit jednotlivé údaje je lepším řešením digitální tisk. Zde už záleží opravdu od vlastních požadavků a přístupu k ekonomické výhodnosti nákladů na tisk.

Věděli jste, že ...

Jako první rotační ofsetový litografický tiskový stroj je zaznamenán přístroj, který byl vyroben v Anglii. patentovat si ho dal Robert Barcalay v roce 1875. Byl kombinací technologie přenosové tisku z poloviny 19. století a rotačního tiskového stroje jistého Richarda Marcha Hoea z roku 1843. Ten obsahoval lis, který používal namísto plochého kamene kovový válec. Ofsetový válec měl speciálně upravenou lepenku, která nanášela vytištěný obraz z kamene na povrch kovu. Teprve později se tato lepenková vrstva na ofsetovém válci změnila na gumovou.