Kancelář a škola

Odzvonilo čtečkám karet a rozhraní PictBridge?

Tiskárny a počítač nejstarší spojení, jakým jsme se mohli dostát k fotografiím, které jsme potřebovali tisknout. Pěkně připojit fotoaparát k počítači nebo notebooku pomocí USB kabelu a uložit fotografie do složky v PC. Z té jejich následovně dát vytisknout. Celá tato tortura se změnila k lepšímu, když se výrobci rozhodli do tiskáren integrovat čtečky SD karet a o něco později je rozšířit o rozhraní PictBridge pro přímý tisk z připojeného fotoaparátu. V té době jsme sice už znali technologii Bluetooth a Wi-Fi, ale tiskárny je nepodporovaly. Celková cena tiskáren by se v té době takovými technologiemi výrazně zvýšila. Vraťme se tedy spátky v čase. Jak to bylo s čtečkami SD karet a rozhraním PictBridge v tiskárnách a multifunkciích. Zařízení, která takovou vymožeností disponovaly byly většinou barevné fotografické tiskárny. Při těch dávalo smysl vložit SD kartu z fotoaparátu do čtečky tiskárny a vytisknout fotografie. Stejně to bylo s rozhraním PictBridge. Připojit digitální fotoaparát pomocí kabelu a tisknout zvolené fotografie. Na jakém principu pracovali tyto technologie a jsou i dnes potřebné a najdeme je ještě dnes v tiskárnách a multifunkciích?


Začalo to digitálním fotoaparátem

Určitě jste se s tímto termínem již setkali. Pokud jste i tuto technologii nepoužívali měli jste představu, že se spojuje fotoaparáty s tiskem. Přesněji s přímým tiskem. Co to znamená a kdy se pojem PictBridge objevil? S nástupem digitálních fotoaparátů, které se připojovaly k počítači, aby si uživatel mohl zobrazit pořízené snímky se stal tisk stále častěji koncovou akcí připojeného fotoaparátu. Jak jsme již zmínili od nafocení k tisku digitálních fotografii bylo několik nezbytných kroků. Ty zapojovaly do sebe minimálně 3 zařízení a to: digitální fotoaparát, počítač a tiskárnu. Fotoaparát měl v té době malou interní paměť, ale naštěstí byl rozšiřitelný pomocí SD karty. Sice ani ty neoplývali velkou kapacitou, na jaké jsme zvyklí dnes, ale přece jen to bylo více paměti pro fotografie. Zde se dostáváme k tehdy velmi rozšířeným způsobem, jak se dostat k fotografiím bez připojení fotoaparátu, tedy později pojmenované přímém tisku.

 


Čtečka karet- hit předešlých let

První možnost byla dlouhá léta nepřekonatelná. Jednoduše vybrat paměťovou kartu z fotoaparátu a vložit ji do čtečky karet. Tou se po roce 2000 chlubil skoro každý počítač. Pokud jste ji neměli v počítači nebo notebooku (což byla spíše výjimka), mohli jste ji pomocí USB připojit k PC jako externí příslušenství. Další možností byla integrovaná čtečka karet přímo v tiskárně. Kolem roku 2005 se běžně na trhu prodávaly barevné multifunkce s čtečkou na několik formátů karet. Pokud náhodou model tiskárny nepodporoval tu vaši paměťovou kartu, stále zde byla možnost použít adaptér karet.

 PictBridge, cesta od fotoaparátu k tiskárně

Druhá možnost, která se objevila v přibližně stejném období byla přímý tisk z fotoaparátu. Technologie PictBridge byla průlomová v tom, že uživatel nemusel vůbec použít počítač. Pokud chtěl vytisknout fotografie z digitálního fotoaparátu stačilo ho připojit pomocí dodávaného kabelu k tiskárně. Samozřejmě, že ta musela podporovat rozhraní PictBridge. Nebyly to výrobci tiskáren, kteří přišli s nápadem urychlit komunikační proces fotografie - tisk, ale výrobci fotoaparátů. Ti se sjednotily a vyvinuli univerzální komunikační protokol, který se dostal před Normalizace Komise CIPA již v roce 2002. Mezinárodní asociace (Camera & Imaging Products Association) ji v roce 2003 schválila tento protokol, jako uznávaný standard s názvem PictBridge. Přestože PictBridge využívá pro připojení USB rozhraní, není to podmínka. Pomocí PictBridge můžete dnes tisknout i bezdrátově přes Wi.Fi, Bluetooth, IrDA. Hlavní výhodou je že můžete tisknout přímo z digitálního fotoaparátu fotografie z jakékoliv tiskárně (podporující PictBridge).

 

 

Tiskárny, kde stále najdeme čtečku karet a rozhraní PictBridge

V prodeji stále najdete tiskárny nebo multifunkce, které obsahují v rámci konektivity i rozhraní PictBridge. V nabídce výrobce Canon najdete velmi oblíbené přenosné fototiskárny Canon Selphy, které podporují tisk PictBridge. Dále jsou to modely z řady Canon Pixma PRO určených pro fotografy. Rozhraní PictBridge mají i malé přenosné tiskárny k notebookům, série barevných multifunkcí Canon Pixma MG, TS. Iu jiných výrobců najdeme modely s PictBridge nebo s integrovanou čtečkou paměťových karet. Jde většinou o barevné zařízení vhodné = pro fotografy, kde tato technologie dává největší smysl.


Není to jen Wi-Fi, Bluetooth, ale také Cloud a tisk z úložišť a sociálních sítí

Dnes je cesta fotografií k tisku mnohem rozmanitější, co se týká způsobů. Kromě čtečky nebo PictBridge můžete přímo tisknout i pomocí hostitelského USB a to z připojeného USB klíče nebo externího a harddisku. Bez potřeby zapínat počítač nebo notebook si vystačíte pouze se zapnutou tiskárnou. K rychlému tisku se pomocí Wi-Fi lze dopracovat i ze svého mobilního zařízení. Některé tiskárny mají v systému předinstalované aplikace pro přístup ke cloudovým úložištím a sociálním sítím. Dnes je možností, jak vytisknout rychle a pohodlně fotografie a to pomocí co nejmenšího počtu zbytečných korků mnoho. Tiskárny a multifunkce, které jsou na trhu obsahují skoro vždy nejméně jeden rychlý způsob přímého tisku.


Přestože integrovaným čtečkám paměťových karet a rozhraní PictBridge ještě neodzvonilo a v zařízeních je najdete jejich používání již pro uživatele nemá takový význam, jako kdysi.