Kancelář a škola

Odstranění tiskových úloh z fronty

Určitě se vám někdy stalo, že jste se snažili rychle něco vytisknout a opakovaně jste zadávali tisk. Namísto tisku se vám zobrazila hláška o čekajících tiskových dokumentech ve frontě. Jak v takovém případě zrušit tisk nebo vymazat jeden či všechny dokumenty, které jsou ve frontě tisku?

Samotná tisková úloha, tisk je v podstatě žádost odeslaná z počítače nebo mobilu do tiskárny. Dokument, soubor se tak dostane do fronty, kde čeká na zpracování. Pokud tisknete jeden dokument málokdy se setkáte s problémem. Ten může nastat, pokud tisknete více dokumnetů a tiskárna nestačí rychle zpracovat vaše požadavky nebo je tiskárna připojena v síti k několika počítačům.Tak se dostaneme k tiskové frontě. Pokud se vyskytne problém, potřebujeme zastavit tisk určitého doukmentu nebo některý z dokumnetu upřednostnit, není na škodu vědět něco o zastavení a odstranění tisku z fronty.

 

V systému Windows přejděte do vyhledávacího okna (lupa) a zadáte ovládací panel. Kliknete na ikonu ovládací panel a zobrazí se vám všechny položky ovládacího panelu. Nás zajímá položka Zařízení a tiskárny. Po jejím otevření uvidíte nabídku zařízení a tiskáren připojených k počítači. Vyberete aktivní výchozí tiskárnu a kliknete na ni pravým tlačítkem myšky. Zobrazí se vám okno kontextové menu, kde najdete zobrazit tiskové úlohy. Po kliknutí uvidíte v novém okně nabídku tiskárnu, dokumenty a zobrazit. Znovu pravým klikem na tiskárnu otevřete kontextové menu, kde najdete i možnost pozastavit tisk a zrušení všech dokumentů. Pokud potřebujete zrušit tisk všech dokumentů čekajících ve frontě, využijte tuto možnost. Stačí vybrat zrušit a potvrdit ano. Pokud chcete zrušit tisk pouze určitého dokumentu připraveného k tisku, přejděte na položku v horním řádku dokumenty a vyberte ten, který nechcete vytisknout. Znovu dáte zrušit a potvrdíte ano. Po vymazání všech dokumentů zůstane okno fronta dokumentů na tisk prázdná. Abyste se ujistili, že je vše v pořádku můžete ještě vytisknout zkušební stránku. Kliknete na tiskárnu, vlastnosti a vyberete tisk zkušební strany.

Toto je nejjednodušší způsob, jakým můžete zrušit tiskové úlohy z fronty. Pokud tato možnost selže, jsou dostupné ještě jiné způsoby, které však doporučujeme jen zkušeným uživatelům.

 
Jedním z nich je spuštění okna Spustit pomocí klávesové zkratky Win + R. Do řádku okna napište příkaz "services.msc" a potvrďte OK. V novém okně vyhledáte službu správce, pořadač tisku (Print Spooler). Klikněte pravým tlačítkem myšky a v kontextovém menu klikněte na Restart.

 

Další z možností, které máte je i odstranění dočasného příčníku tiskárny. Dostanete se k němu pomocí adresáře C: Windows/ System32/ spool. V spool hledejte PRINTERS. Obsah příčníku vymažte, ale v žádném případě ho neodstraňujte. Tato metoda je nevratná, proto zvažte zda přejdete k takovému postupu. Pro někteřé úkony budete potřebovat admistrátorské práva.

 

Jen tak okrajově můžeme zmínit i metodu zastavení služby, která je zodpovědná za tiskové fronty přes příkazový řádek příkazem "net stop spooler". K vymazání jsou potřebné příkazy k vymazání tiskové fronty:

del% systemroot% system32spoolprinters * .shd/ F/ S/ Q
del% systemroot% system32spoolprinters * .spl/ F/ S/ Q

Nakonec nesmíte zapomenout na příkaz "net start spooler" pro znovusputenie tiskových úloh. I v tomto případě je nutné spustit příkazový řádek, jako správce. Ohledně této metody je třeba dodat, že je možná pouze tehdy, pokud dočasné soubory, které vytvářejí fronty dokumentů tisku jsou ve složce, se kterým pracujete. Je přesně specifikována ve formě, v níž předtím existuje, pokud nejsou provedeny akce na příkazovém řádku, tak se cesta ke složce liší od standardní.

 

Poslední metoda, která nás napadá je vytvoření souboru BAT s příkazy:

del% systemroot% system32spoolprinters * .shd/ F/ S/ Q
del% systemroot% system32spoolprinters * .spl/ F/ S/ Q

Příkazy napíšete v textovém editoru (dobře vám poslouží notepad) vhodném pro vytváření souboru BAT. Nejprve je třeba vytvořit soubor s příponou BAT, pojmenovat ho a uložit, ale bez zavření samotného souboru. Pak napsat do otevřeného souboru příkazy a znovu uložit. Dávkový soubor systému Windows, který vznikne je připraven k použití vymazání tisku dokumentů z fronty. Stačí dvakrát kliknout.

 

Doporučujeme vám první způsob pomocí ovládacího panelu a položky zařízení a tiskárny. Další metody jsme zmínili pouze informativně a určitě je nedoporučujeme, méně zkušeným uživatelům. Proto, berte na vědomí, že to děláte na vlastní zodpovědnost.