Kancelář

NFT (non - fungible token)

Na úvod si definujme, co přesně znamená NFT. Zkratka pro non-fungible tokens charakterizuje nezaměnitelný token nebo i digitální aktivum. Něco, co je natolik originální a nezaměnitelné v online prostoru. V podstatě můžeme mluvit o nástroji na uchování určité hodnoty v digitálním online světě. Hlavní charakteristikou je 100 % transparentnost databáze, kde se udává přesná hodnota, za kterou jsme realizovali nákup, prodej i kdo je jediný majitel. Tento fakt však musíme brát tak, že ve fiat světě neexistuje žádná databáze, kde by se dalo říci, že právě konkrétní člověk vlastní danou věc. Prakticky nebo pokud chcete reálné je osoba vlastníkem digitálního kódu s popisem mu uznáva vlastnictví.

Přirovnávat NFT k virtuální měně, jakou je Bitcoin nebo Ethereum není docela správné. Jde o odlišný princip. V podstatě o vlastnictví něčeho s hodnotou, která může v budoucnu stoupat. Hlavním atributem je Blockchain, decentralizovaná síť v online prostoru. Zatímco například Bitcoin, který se mimo jiné nachází také v digitální databázi Blockchain je zastupitelný se stejnou hodnotou za jednotku, tak NFT jsou nezastupitelné tokeny. Unikátnost jim dodává právě jedinečnost konkrétní věci. Každá taková věc zapsaná do Blockchainu je nezpochybnitelně autentická. V dnešní digitální době jsou právě digitální formáty rizikovou skupinou pro kopírování, sdílení a rozmnožování, kde je obtížnější přiřadit k tomu jednomu souboru označení originál. NFT tokeny mají tento problém vyřešen pomocí certifikace digitálního souboru, která ho podepíše jako pravý originál.

Když proběhne nákup NFT tokenu je majitel zapsán na Blockchain a tím získává přístup a vlastnická práva k digitálnímu předmětu. Ten může být v podstatě jakýkoliv soubor v digitálním formátu. Nejrozšířenějšími jsou formáty Jpg., pdf, které zastupují digitální umění. Samozřejmě může jimi být i různé virtuální předměty, ale i digitální záznam reálné fyzické věci.

Vznik NFT tokenů

První zmínky o tomto druhu prodejnosti se objevily už v roce 2017. Postarali se o to CryptoKitties a CryptoPunks.


CryptoPunks

Byly v podstatě první nebo jedny z prvních NFT (non-fungible tokenů) v Blockchainovej síti Ethereum. Za tímto projektem stojí americké studio Larva Labs ve složení kanadských vývojářů Matta Halla a Johna Watkinson. Larva Labs mají v portfoliu 8bitové hry a různé druhy softwaru na kterém se podíleli. Uměleckým projektem na Blockchaine zvýšily povědomí o digitálním umění (digital Art). Kromě unikátních sběratelských tokenů CryptoPunks jsou z jejich dílny i Meebits vyganerované 3D postavičky. V současnosti má 10 000 jedinečných sběratelských tokenů CryptoPunks uložený záznam o vlastnictví na Blockchaine. V období uvedení CryptoPunks bylo jejich získání podmíněno peněženkou pro Ethereum. Zdarma si je mohl uplatnit majitel virtuální peněženky. Dnes jsou obchodovatelným digitálním artiklem, který můžete prodávat a nakupovat.

zdroj foto: larvalabs.com

 

CryptoKitties

Vyvinulo ich studio Dapper Labs, které dalo do oběhu unikátní virtuální kočky. Koncem roku 2017 dosáhly CryptoKitties velké popularity. Jde o unikátní koťata mnoha podob, barev a charakterů. V současnosti je v nabídce už asi 20tá generace koček, které se dají vzájemně křížit, pářit a prodávat. Existují v digitální podobě na decentralizované síti Blockchain. Každá kryptokočička má daný svůj genom (256 bitový záznam) a specifické vlastnosti. Některé mají společné vlastnosti s jinými. Čím méně společných vlastností kočička má, tím vzácnější je. Vlastnictví CryptoKitties je vyjádřeno smart kódem a mají formu nezaměnitelného tokenu. Nejdražší prodej CryptoKitties vynesl 246,9255 ETH což je 724 585 € (850 826 USD).

zdroj foto: cryptokittes.co

Obchodovatelnost na burze a aukcích

Burza Binance je obchodním místem, kde můžete obchodovat s kvantem populárních kryptomien. NFT Marketplace spustily 24.6.2021 právě pro účel obchodovatelnosti digitálních NFT tokenů. Nová sekce NFT dává šanci i nákupu NFT tokenů a množstvím zajímavých výher od traderů. Oproti Ethereum nabízí Binance NFT na Blockchainu Binance Smart Chain nižší transakční poplatky.

 

     

zdroj foto: pixabay.com

Nový potenciál Blockchainu

Tvorba digitálního umění má slabinu v tom, že takový druh umění v digitální podobě je snadno kopírovatelný. Právě v tom je velký potenciál Blockchainu. Dokáže zvýšit hodnotu digitálního umění tím, že ho udělá unikátním a nezaměnitelným s digitálním podpisem originálu. Vlastník má veřejný záznam na decentralizované síti Blockchaine, který potvrzuje vlastnictví k danému digitálnímu předmětu. Blockchain uchovává záznamy o všech transakcích.

Zapomeňte na ekologii

NFT stejně jako kryptoměna čelí vlně kritiky. Ta se týká ekologického pozadí, konkrétně uhlíkové stopy Ethereuma. Při těžbě kryptomien a tím pádem i Ethereuma dochází ke zvýšenému odběru elektrické energie. Těžba probíhá pomocí výkonu grafických karet nebo procesoru. Při NFT jde o nejnáročnější aplikace této technologie. Právě vysoká náročnost je stopkou pro umělecké dražby NFT. Tato situace by se měla změnit po přechodu na Ethereum 2.0 síť, která funguje na Proff of Stake systému a spotřeba energie bude v porovnání s ver. 1.0 zanedbatelná. Tento krok výrazně pomůže digitálním umělcem

Nezaměnitelný NFT token, jako investice

Některé NFT tokeny obsahují kromě digitální formy i fyzický předmět. Týká se to některých umělců, který kromě např. digitálního obrazu zašlou novému vlastníkovi i fyzický obraz. Unikátní sběratelský kousek se může v budoucnu ukázat jako velmi dobrá investice. Investice do umění ve formě NFT má hned několik výhod. Nemusíte se při obraze zabývat uskladněním, pojištěním, transportem, ale také restaurováním po určitém období. Z pohledu aukcí zaplatí investor mnohem menší provizi. Při NFT se pohybuje od 3 do 15 procent. Aukční síně a galerie si účtují 10, 20 v některých případech až 50 procent. Pokud byste se chtěli setkat s digitálním uměním v podobě NFT na Slovensku, máte tuto možnost během Bílé Noci. Jde o sbírku digitalizovaných umění NFT uznávaného slovenského umělce Vladimíra Havrillu, který je průkopníkem Digital Art na Slovensku. Podporu dostal od 356.bank a sbírky ART FOND, která se stala součástí bankovní skupiny. Sbírku 20ti díl Vladimíra Havrillu si můžete podívat i na Marketplace OpenSea.