Kancelář a škola

Nezávislá práce bude brzy nejlepší dovedností, kterou budete moci mít v životopise

Připojitelnost mění způsob našeho života. Mění také způsob, jakým pracujeme. V důsledku toho se budoucí generace stanou experty na práci v izolaci a zároveň budou vynikat ve spolupráci prostřednictvím virtuálních technologií.

Tento trend výrazně změní pracovní prostředí velkého počtu evropských zaměstnanců. Podle nedávného výzkumu provedeného společností Epson, který zahrnoval 17 předních odborníků a průzkum mezi 7 000 evropskými zaměstnanci budou s rostoucím technologickým pokrokem naše třídy a zasedací místnosti stále více soustředěny na technologie. 

 

Vzdělávání pro budoucnost

Naše vzdělávací systémy směřují do éry, ve které bude kralovat kreativní spolupráce a metavzdělávání. Podle 70 % dotázaných učitelé již nebudou zodpovědní pouze za poskytování znalostí, ale zaujmou důležitější úlohu doprovázet studenty přes vzdělávací proces. Čtyřiašedesát procent dotázaných souhlasilo, že použijte informací a analytické dovednosti budou centrem vzdělávacího systému budoucnosti.

Tato budoucnost nepřichází bez nástrah. Devětašedesát procent dotázaných se obává, že přehnané spoléhání na přístup k informacím prostřednictvím technologie může vést k všeobecnému úpadku vzdělání. Podobně 67 % dotázaných souhlasí, že udržení znalostí již nebude cílem vzdělávání, protože informace budou neustále k dispozici.

Virtuální spolupráce

Podle 74 % dotázaných má technologie kapacitu přinést do vzdělávání a pracovních návyků revoluci, a přece žádná virtuální aplikace nikdy při budování vztahů nenahradí kontakt z tváře do tváře. Je však třeba říci, že tento pohled může být zpochybněn vynořujícími se budoucími technologiemi, protože se neustále rozvíjí například holografická projekce.

Ve spojitosti s tímto rozšiřováním virtuálního světa jen 30 % dotázaných věří, že rozvoj fyzického pracovního prostředí zlepší propojení zaměstnanců. Stále však existuje vztah doplňování se mezi online a offline nástroji a 71 % dotázaných souhlasí, že díky „smíšenému učení“ bude vzdělávání dynamičtější a učitelé efektivnější.

Svět globální práce

Nové technologie budou podporovat ještě širší spolupráci mezi místními a globálními zaměstnanci, ačkoli klíčovým bude rozvoj školení a podpora pro zaměstnance při přijímání nových technologií.

Podle 71 % dotázaných budou zasedací místnosti budoucnosti zcela virtuální, přičemž zaměstnanci z celého světa budou využívat technologie, jako je rozšířená realita a holografické projektory, ke spojení se s pracovními skupinami v reálném čase. Je však jasné, že existuje nesoulad v tom, jak lidé rozumí nejlepšímu možnému využívání technologií. Jak si příští generace budou osvojovat chápání nových technologií, aktuální zaměstnanci budou nutně muset získat nové dovednosti v oblastech, které jim dříve byly cizí.

Rozvoj ochoty učit se

Při tomto získávání nových technických dovedností bude hrát hlavní roli povzbuzení zaměstnanců a jejich nadšení. Významné je, že 65 % dotázaných řeklo, že by získávali nové dovednosti pro novou pozici, pokud by cítili, že ta je je ohrožena, a organizace by měly zapracovat na kladení důrazu na ochotu vzděláváním maximalizovat příležitosti, které nabízí technologie.

Vzdělávání pro pracoviště budoucnosti bude vyžadovat širší spektrum nových dovedností. Budou to hlavně klíčové měkké dovednosti, jako je představivost, pochopení, soucit a budování vztahů. Vyhledávání těchto dovedností a zapojení pracovníků do podpory a budování růstu bude hrát klíčovou roli při přípravě na technologickou transformaci odvětví.

 

Zdroj: Epson