Kancelář

Nechat tiskárnu zapnutou nebo vypnutou?

Jak šetřit energii, inkoust a prodloužit životnost tiskárny

Investujete do kvalitní tiskárny a chcete si ji udržet, co nejdéle ve výborné kondici. Budete dodržovat základní pokyny výrobce, ale máte dilema v několika bodech. Prvním je nechat zařízení zapnuté nebo vypnuté a druhým, jak ušetřit na náplních. Pokud jde o tiskárnu, můžete získat protichůdné rady o tom, jak ji co nejlépe udržovat. Je lepší nechat tiskárnu zapnutou nebo vypnutou, když ji nepoužíváte? Měli byste používat eco-režim nízké spotřeby nebo pohotovostní režim? Při určování toho, co je pro vaši tiskárnu nejvhodnější, je třeba vzít v úvahu několik faktů. A těmi je spotřeba energie, stav tiskové hlavy nebo optického válce a spotřeba inkoustu.
 

Kondice tiskové hlavy a pravidelná údržba

 
Všechny inkoustové tiskárny mají tiskové hlavy. Ty jsou obvykle první věcí, které vyžadují údržbu, pokud si chcete zachovat jejich životnost, co nejdéle. Pokud budete tiskárnu nebo multifunkci pravidelně čistit a udržovat, vaše tiskové hlavy budou čistší a vydrží déle. Projeví se to i na kvalitě tisku. Znečištěné hlavy nebo optický válec jsou často příčinou zhoršené kvality tisku.
 
Pravidelné čištění a údržba tiskárny jsou proto základem pro zajištění si tisku vysoce kvalitních dokumentů. Rozdíl mezi ponecháním a vypnutím tiskárny se obecně považuje za zanedbatelný z hlediska nákladů na energii. Pro tiskové hlavy a efektivnější spotřebu inkoustu je však lepší nechat tiskárnu zapnutou. Určitě jste si všimli jednoduchou akci, kterou tiskárna vždy při zapnutí vykoná. Jde o vysunutí tiskových hlav a kazet. Neustále vypínání a zapínání tiskárny zkracuje její životnost, proto se snažte minimalizovat úkon vypnout/ zapnout zařízení.
 
 
                          
 

Spotřeba inkoustu

 
Během údržbových cyklů vaše tiskárna spotřebuje inkoust. V některých případech je to až 20 - 30% na kazetu. To se může rychle odrazit na nákladech na inkoust. Použití inkoustu na čištění tiskových hlav je důležité k udržení vaší tiskárny a zajištění její trvalé životnosti, někdy se však mohou cykly údržby vyskytnout častěji, než je nutné. Frekvence každého cyklu závisí od výrobce. Z tohoto důvodu se doporučuje ponechat tiskárnu zapnutou, aby se minimalizovala spotřeba inkoustu nebo změnit automatickou údržbu na manuální. Sníží se tím nejen počet údržbových cyklů, ale také spotřeba inkoustu na minimum. Pokud se rozhodnete pro automatickou, pravidelnou údržbu, můžete si snížit náklady i používáním cenově výhodných alternativních náplní. Ty nakupujte u ověřeného prodejce, který garantuje jejich kvalitu. 
 

Spotřeba energie

 
Náklady na energii jsou často jednou z největších obav uživatelů, pokud jde o ponechání tiskárny v zapnutém stavu. Samozřejmě, že tiskárna používá určité množství energie, ale náklady na energii zůstávají relativně nízké. Průměrná tiskárna v pohotovostním režimu spotřebuje asi 3 watty energie - méně, než typické noční světlo. Pokud vaše tiskárna pracuje v pohotovostním režimu nepřetržitě, stojí to asi 50 až 75 korun ročně. V kombinaci pohotovostního režimu s vypináním spotřebuje tiskárna méně než 1 watt a pravděpodobně, vás bude stát pod 25 korun ročně. Pohotovostní režim spotřebuje téměř třikrát více, než tiskárna v režimu vypnutí. Můžete to však brát jako investici za údržbu, která vás bude stát méně, než 75 korun ročně. Co můžeme považovat, jako zanedbatelné jsou náklady na údržbu tiskárny, oproti opravě v servisu. Proto rozdíl mezi tím, zda necháte tiskárnu vypnutou nebo zapnutou, pokud jde o spotřebu energie a nákladů na energii je relativně malý.
 

Používat originální nebo alternatívní náplně?

 
Toto je častá dilema uživatelů tiskáren. Na jedné straně potřebují snížit náklady na tisk, na druhé se nechtějí omezovat v objemu tisku. S originálními náplněmi mají pocit, že jejich tiskárna bude dlouho ve výborné kondici, že tisk bude kvalitní a životnost jejich zařízení delší. Nic z toho nemusí platit. Pokud se nebudete o tiskárnu starat a pravidelně zajišťovat čištění, ani používání originálních náplní vám nepomůže. Kondice i životnost tiskárny může klesat. Stejně může vaše zařízení ohrozit i časté používání nevhodného papíru. Naopak pokud si vyberete kvalitní alternatívní náplně od ověřeného prodejce, můžete značně snížit své náklady a nebudete omezení objemem tisku. I v tomto případě nutné udržovat tiskárnu. Rozdíly mezi originálními alternativními, kompatibilními náplněmi do tiskáren, ať už se jedná o inkoustové nebo tonerové kazety jsou v dnešní době velmi malé až nerozeznatelné. Alternativní náplně se vyrábějí ve vysoké kvalitě a jsou srovnatelné s originály. Procházejí přísnými testy kvality a musí samozřejmě splňovat všechny standardní normy. Důležité je nakupovat u ověřených prodejců, kteří vám dokáží kvalitu garantovat. Pomoci vám mohou i hodnocení jiných ověřených zákazníků a jejich doporučení.
 
Cena originálních náplní je stále vysoká a při některých tiskárnách se rovná nebo je dokonce vyšší, než cena samotného zařízení. Pokud tisknete běžné dokumenty klidně můžete sáhnout po alternativní verzi. Při tisku fotografií nebo prezentačních materiálů, kde se vyžaduje vysoká kvalita zvažte, které náplně jsou pro vás v rámci té nejlepší kvality lépe. Na trhu existují i ​​prémiové alternativní náplně, které jsou zárukou vysoké kvality tisku.
 
Určit jednoznačně, co je lepší: nechávat tiskárnu zapnutou nebo ji v nečinnosti vypínat, provádět pravidelně údržbu nebo neprovádět je těžké. Právě z důvodů, které jsme zmínili.
 
Pravidelná údržba jednak udržuje tiskárnu déle v dobré kondici. Na druhé straně, vám ubírá z náplní a zvyšuje náklady na spotřební materiál a spotřebu energie.
 
Stále zapnutá tiskárna šetří tiskový mechanismus při startu a snižuje čas, který je potřebný pro zahřívání a vytištění první strany. Ale na druhé straně to zvyšuje spotřebu energie.
 
Řešením je nastavení zařízení do eko-režimu, pokud takovou funkci tiskárna podporuje. Tato funkce může v některých případech nastavením snížit kvalitu tisku. Dnešní tiskárny mají často i funkci vypnutí v nečinnosti s nastavením určitého časového intervalu. Pokud se po zapnutí nevrátíte do několika minut znovu k tisku přepne se zařízení do pohotovostního režimu nebo se vypne. Pokud byste nechávali zařízení zapnuté celou dobu, bez ohledu na to, jak často tiskárnu využíváte, zvýšily by se neefektivní náklady na energii a provoz. Nejlepším řešením je kombinace všeho. Vypínat tiskárnu, pokud ji déle nepoužíváte. V případě, že jste na dovolené nebo o víkendech, pokud ji nebudete používat je lepší zařazení vypnout. Nastavte si svou tiskárnu a využívejte funkce ECO, pokud jej zařízení podporuje. Snižte si náklady používáním kvalitních, alternativních náplní a používejte vhodný (výrobcem doporučený) papír pro tisk. Pokud je to možné tlačte oboustranně a šetřete papír. Vždy, pokud máte pocit, že dokumenty nedosahují kvalitu tisku, jakou požadujete je čas provést údržbu tiskárny. můžete ji spouštět manuálně dle potřeby. Nelze bohužel maximálně šetřit a zároveň udržovat zařízení, v co nejlepší kondici. Ale vždy se dá nastavit a používat v určité rovnováze úsporného režimu a údržby pro dlouhou životnost.
 
             
 
Tip
 
Pokud vybíráte tiskárnu, která by neměla mít vysokou spotřebu energie, zaměřte se na modely označené certifikátem Energy Star. Je to mezinárodní standard, kterým se označuje elektronika se sníženou spotřebou elektrické energie. Vznikl v roce 1992 v USA, jak program Environmental Protection Agency (EPA) - agentury na ochranu životního prostředí. Od roku 2002 se používá také v Evropě. Jde o celosvětově uznávaný důvěryhodný standard pro produkty, které mají sníženou spotřebu energie. Logo bílé hvězdy na modrém pozadí, jste si jistě už všimli na nějakém produktu, jako jsou počítače, monitory, notebooky a samozřejmě tiskárny. Zařízení s označením Energy Star musí splňovat určitá kritéria.