Kancelář a škola

Návrat inkoustových tiskáren do podnikové sféry

Nástup laserových tiskáren do podnikové sféry začal pomalu vytlačovat inkoustové tiskárny. Dostupná a stále klesající cena laserových zařízení zaútočila na trhu i na osobně tiskárny do domácnosti. Největší devizou pro laserový tisk byla rychlost a lepší výdrž toneru oproti kapacitě kazety. Při černobílém tisku se tak stala laserová v podnicích a malých firmách ekonomicky velmi výhodnou. Při barevném tisku však laserové tiskárny ztrácely, co se týče nákladů na výtisk. Přesto se v podnikové sféře upřednostňovali laserové zařízení. Celá situace se začala pomalu měnit s nástupem inkoustových tiskáren, které podporovaly volitelné velkokapacitní XL inkoustové kazety. Výrobci inkoustových tiskáren a multifunkcí začali doběhem laserové tiskárny, co se týče rychlosti, kapacity náplní na jednu výměnu a nákladů na tisk. Samozřejmě, že svá zařízení vylepšovali, aby podali kvalitativně co nejlepší výsledek tisku.

Volitelné XL kazety a velkokapacitní zásobníky

Největším problémem bylo vyrovnat síly v kapacitě. Laserový toner dokázal kapacitně pokrýt větší objem tisku, jako tomu bylo u inkoustových náplních. Ačkoliv přišli výrobci s volitelnými velkokapacitními kazetami XL, stále měli laserové tonery náskok. Situace se změnila s nástupem bočních zásobníků, při kterých náhradní lahvičky inkoustů jsou cenově výhodně a jednoduše aplikovatelné. Maximálně pohodlné naplňování inkoustu do těchto zásobníků, jejich nízká cena a vyšší kapacita vytíženosti způsobily, že inkoustové tiskárny se znovu prodrali i do podnikové sféry.

Proč 4 barvy nestačí

Co se týče fotografických tiskáren a multifunkcí, tam byla situace jednoznačně nakloněna inkoustovým zařízením. Ale ani zde výrobci neusnuli dobu. Klasické 4 barvy CMYK, už dávno nestačí. Začátky, když tiskárna disponovala dvěma kazetami, jedna černá a druhá barevná, jsou dávno pryč. Nejčastějším variantou pro barevný tisk je spojení černého (Black) inkoustu a oddělených barevných inkoustů a to v barvách Cyan, Magenta, Yellow, (azurová, purpurová, žlutá). Tento model 4 barev však začínají vytlačovat verze, kde se objevuje přídavná speciální fotografická černá, ale i tiskárny, kde se výrobci rozhodli pro 5 až 10 nebo více samostatných inkoustových náplní. Dobrým příkladem je Canon Pixma Pro -10.

Epson to rozjel po svém

Společnost Epson se začala prosazovat v podnikové sféře inkoustovými zařízeními. Nejnovější chce Epson vytisknout laser z podniků a nahradit ho inkoustem.

 Jaký má na to důvod?

Model společnosti Epson WorkForce-C5790DWF je první vlaštovkou, kterou chce výrobce dokázat, jak snadno a bezbolestně je vyměnit podnikovou laserový tisk za atramentovú. Tento model dokáže podle slov výrobce ušetřit až 50 % nákladů za barevný výtisk oproti laserovým modelům. Nižší náklady na tisk, nebudou jedinou cestou, kterou chce Epson ukázat v podnikové sféře výhody inkoustu. Velkým lákadlem by měly být velkokapacitní náplně, které mají výbornou vydrž na výměnu. Při tomto modelu ukázkově předvádí Epson nový způsob spodních zásobníků, do kterých jdou vyměnitelné velkokapacitní kapsy s inkoustem. Dalším krokem je zlepšení kvality barevného tisku s použitím inkoustu. Nezanedbatelnou je i nižší spotřeba energie a to až 90 % oproti srovnatelným laserovým modelom. Čo všechno má Epson a jiní výrobci inkoustových tiskáren ještě v zásobě ukáže čas. Každopádně inkoustový tisk se vrací nejen do domácností, ale i do podnikové sféry.