Kancelář a škola

Návody na výrobu zbraní 3D tiskárnou mají STOP

Ze světa 3D tisku a tiskáren

S nástupem 3D tisku se možnosti na co využít 3D tisk rychle rozšířil do širokého spektra odvětí. Kromě průmyslové výroby, školství, zdravotnictví a reklamy, se 3D tisk dostal taky do zbrojného průmyslu. Pokud by šlo o velké zbrojní podniky, které jsou pod přísným dohledem a nahrazení určitých částí produktů z klasické výroby na výrobu 3D tiskárnou, možná by to nezpůsobilo, až takový rozruch. Velké haló však způsobil fakt, že 3D tiskárnou si podle návodu dokážete vyrobit zbraň i doma. A ne ledajakou zbraň. Funkční střelnou zbraň. A to už je problém, dokonce velký. Kdokoliv by si stáhl návod, mohl by si doslova v domácích podmínkách vyrobit funkční zbraň. Několik návodů se objevilo na internetu a vzápětí se na YouTube objevily první videa takové tisku. Že se to dostalo do nepříjemných rozměrů o tom svědčí fakt, že se tím začal zabývat i americký soud. Ten doslova v hodině dvanácté zakázal jakékoliv zveřejňování návodů na 3D tisk zbraní.

Již před několika lety Americká společnost Solid Concepts představila jako první, střelnou zbraň vytištěnou na 3D tiskárně z kovu. Nešlo tedy o plastovou zbraň, ale o klasickou zbraň ráže 9 mm. Celá zbraň se skládala z 30 samostatných dílů, jejichž složení trvalo přibližně 5 minut od vytištění. Během testu dokázala vystřelit 50 ostrých ran. K tomu je zapotřebí speciální, průmyslová a finančně náročná 3D tiskárna, kterou by si domů málokdo dokázal pořídit.

Když plastová zbraň vystřelí

Něco jiného a dostupnější je 3D tiskárna, která pomocí pevnějšího plastového spotřebního materiálu dokáže vytisknout podle návodu a předlohy modelu funkční zbraň. Několik experimentů se úspěšně realizovalo a videa a návody se objevily na internetu. Jednou z firem, která volně nabízela na internetových stránkách návod na výrobu plastové zbraně byla Texaská Defense Distributed. Po soudních průtazích a různých dohodách, byl zákaz zrušen a znovu prejedávaný soudem. Dnes najdete stránky, které volně návody šířily, buď zablokovány, nebo obsah je z nich stažen. Ke slovu se dostal znovu americký federální soud. Rovněž na stránce Defense Distributed najdete už jen oznámení o tom, že ačkoli měla firma licenci, dostala příkaz k vypnutí úložiště přímo federálním soudem. Na stránce DEFCAD stále najdete návody na výrobu, které si můžete zakoupit. Jde však o jednotlivé části a ne smontovaný produkt. Ke stažení však není pro osoby žijící mimo USA a osoby žijící v určitých státech USA, kde platí zákaz nebo jiné nařízení o zbraních. Druhý dodatek zakotven v americké ústavě z roku 1791 však jasně vyjadřuje právo na vlastnění a nošení zbraně. V této chvíli vede federální soud, ale firma Defense Distributed pokračuje v soudním sporu, kde se hájí tím, že návody na výrobu střelných zbraní jsou chráněny právem svobody projevu.

Hrozba bezpečí občanů

Americký federální soud se dostal do situace, kdy se musel na apel 8 amerických států zabývat zákonem o zbraních a tím, co se za zbraň pokládat už může. Pro zbraň vyrobenou 3D tiskárnou neexistoval zákon podle kterého by držitel potřeboval zbrojní pas. V srpnu tohoto roku Americký federální soud proto vydal dočasný zákaz distribuce souborů na tisk-výrobu zbraní na 3D tiskárně.

3D tiskárny jsou určitě zařízením, které může v širokém spektru odvětí, hlavně ve zdravotnictví pomáhat lidem. Ať už výrobou transplantátů, jako jsou orgány nebo protézy. Co se však týče zbraní, tam opravdu třeba být opatrný. Přestože zákon existuje, stále se najde někdo, kdo ho poruší. Dalším faktem je, že zbraň je možné vyrobit i na CNC stoji. Jak se situace kolem 3D tisku zbraní bude vyvíjet dále ukáže čas.