Kancelář a škola

Nastavitelný pracovní stůl nebo sedět či stát

Sedět nebo stát to je dilema každého, kdo dlouhodobě pracuje formou Home Office. Pandemie COVID nás přinutila nebo nám dovolila pracovat přímo z pohodlí domova. Ať už to na první pohled nebo pocit vypadalo a působilo skvěle, po čase přišli menší i větší problémy. Nešlo jen o technologické zabezpečení zařízení ve formě PC, notebooku, tiskáren, skenerů, ale také a teď pozor ... hlavně o pohodlí při práci! Co se za tím skrývá? Mít svůj PC setup sestaven tak, aby práce nebyla těžká. K maximálnímu pohodlí přispívá i dobře zvolená pracovní židle a stůl. A tady se dostáváme k otázce, jaký stůl zvolit a pouze sedět nebo i stát během práce? Nebudeme se zabývat studiemi, které zkoumali v jaké poloze a jak dlouhou dobu má být lidská páteř v sedavé poloze. Ale podáme vám základních faktů. Pokud řešíte několikahodinovou práci vsedě nebo vestoje v kanceláři firmy případně doma, dříve či později se začnete zabývat vhodnou židlí a stolem. Dobrou zprávou je, že nabídka pracovních stolů na trhu je velmi dobrá.

Pracovní stůl pevný nebo nastavitelný

Pro lidskou páteř není dlouhé sezení přirozené a z dlouhodobého hlediska ani zdravé. Stále více lidí, jejichž práce sestává z několik hodinového sezení za PC má problémy s páteří a trpí bolestmi křížů. Můžete střídat polohy a po určitém čase sezení alespoň vstát a projít se. Je to sice řešení, ale pokud nechcete nebo nemůžete často odbehávať od práce, není až tak efektivní. Spíše vás to rozptýlí od práce. Můžete si samozřejmě nastavit pracovní stůl tak, abyste ho měli ve výši při jaké dokážete pracovat. Pevný stůl takto nastávání šetří vaši páteř, ale ne nohy. Ideálnější řešením je nastavitelný pracovní stůl. V nabídce prodejců najdete nastavitelné polohovací stoly s mechanickým nebo elektronickým ovládáním, ale i pracovní nastavitelné pracovní stanice. Ty můžete umístit fixně na váš pracovní stůl.

 

Nastavitelné pracovní stoly a pracovní stanice

Pokud jste se rozhodli pro nový polohovací stůl, čeká vás ještě jedno rozhodnutí. Výběr mezi stolem s mechanickým ovládáním a elektronickou verzí. Už z názvu je jasné, jak se který typ stolu ovládá, resp. nastavuje. Obecně nastavitelný polohovací stůl pomáhá uživateli rychlou úpravou změnit práci vsedě na práci ve stoje. Dosáhne se tím ideální pozice pro práci s nastavením požadované výšky a v některých případech i sklonu pracovní desky stolu.

Polohovací stůl

Mechanické ovládání polohy stolu

Tento typ polohovatelného stolu se ovládá nebo spíše zvedá ručně klikou nebo písty. Stůl se otáčením pomocí kliky zvedá nebo snižuje směrem nahoru a dolů. Celý mechanismus je založen na mechanickém posuvu v určitém rozmezí. Pokud nepotřebujete příliš často měnit výšku stolu je to dobré a cenově dostupné řešení.

Elektronické ovládání polohy stolu

Druhou možností ovládání stolu je elektronicky způsob pomocí tichého motorku a ovládacího panelu. Ten může být jednoduchý se dvěma základními tlačítky pro posuv nahoru a dolů. Přidržením některého z tlačítek si stůl nastavíte do požadované výšky. Kromě základního ovládání existují i ​​pracovní stoly s LED panelem s dotykovým ovládáním. Uživatel má možnost ukládat nastavené pozice do paměti. Nechybí ani 2-senzorový antikolizní systém a časovač připomenutí změny pracovní pozice. Stůl s takovým systémem obsahuje už 2 motory.

 

 

Pracovní stanice na stůl

Pokud nechcete měnit svůj pracovní stůl a přesto potřebujete změnit občas jeho výšku a pracovat ve stoje je tu ještě další možnost. Tou je flexibilní pracovní stanice, kterou upevníte na desku pracovního stolu. Stanice já něco jako nadstavba stolu s možností zvýšit pracovní stůl.

Zvýšit komfort při práci s pc můžete různými způsoby a střídat sezení se stáním je jeden z nich. Pokud vám práce vsedě vyhovuje určitě byste měli sedět tak, aby vaše ruce byly na stolu v pravém úhlu a monitor v rovině očí. Pokud nemáte monitor s nastavením požadované výšky může vám posloužit i stojan pod monitor. Ten nezabere mnoho místa a monitor si tak vyvyšovat. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na vhodnou, nejlépe ergonomickou židli.

Rostoucí psací stůl

V obchodní síti se nachází ještě jedna kategorie stolů a židlí, která stojí za povšimnutí. Jde takzvané rostoucí stoly a židle pro děti. Jde o pracovní stoly, které se dají výškově nastavit jak vaše dítě roste. Nejen stůl ale i židle se tak přizpůsobují výšce dítěte. Kromě nastavitelnosti výšky stolu lze přizpůsobit i náklon desky stolu v určitém úhlu.