Kancelář a škola

Nástavba tiskáren nebo přídavné příslušenství

Podavače, zásobníky, vazače, laminátory a jiné příslušenství přímo k určitému modelu tiskárny, může zařízení značně obohatit. Každé rozšíření je třeba vybírat přesně k modelu tiskárny a multifunkce, aby bylo plně kompatibilní. Výrobci uvádějí, které přídavné příslušenství je vhodné k danému modelu. Základní konfigurace tiskárny má v popisu i údaj o volitelném rozšíření. Právě to je informace o tom, co všechno můžete k zařízení přidat. Ostatní příslušenství, jako jsou vázače, řezačky a laminátory, jsou samostatnými zařízeními pro tiskárny do kanceláří, ale i domácnosti.

Přídavný zásobník papíru

Většinou jsou to tiskárny a multifunkční zařízení pro podnikový tisk, kde přijde vhod zvýšená kapacita na vstupu. Získá se tak několikanásobně vyšší vstup bez přerušení a dokládání papíru do zásobníku. Pokud má například tiskárna vstup 250 až 500 ks papíru, s přídavným příslušenstvím tak můžete získat několiknásobní kapacitu. S takovou kapacitou dokáže tiskárna pracovat efektivněji a ušetřit čas na neustále doplňování papíru na vstupu. Nejvíce oceníte vstupní kapacitu při velkém objemu tisku. Kromě rozšíření na vstupu mají některé tiskárny i možnost rozšíření kapacity na výstupu, pomocí přídavného výstupního zásobníku.

Podavač papíru

Ne všechny modely tiskáren obsahují podavač papíru. I takový přídavný modul si můžete k vybraným zařízením dokoupit. Při skenování velkého počtu dokumentů přijde automatiky podavač papíru vhod. Přídavné podavače můžete zakoupit s vyšší kapacitou, než je standardních 50 ks papíru. Samozřejmě, že přídavný podavač musí být kompatibilní s modelem tiskárny. Kromě horních podavačů existují pro některé modely i přídavné boční podavače. Velkokapacitním podavačem dokážete přizpůsobit tiskárnu požadavkům rozšiřující se firmy.

Vazače papíru

Jako samostatné příslušenství k tiskárně se hodí vazač papírů. Ty známe děrovací a termální. Vazače, pomocí děrování vytvoří 6 a více otvorů pro takzvaný hřebenový hřbet, který může být kovový (drátěný) nebo plastový. Při vazačích s děrováním se můžete setkat s manuálním nebo elektrickým modelem vazače. Pro občasné vázání menšího objemu listů postačí manuální vazač. Pokud potřebujete vázat častěji dokumenty a ve větším množství, otřete si to usnadníte elektrickým vazačem.
Termo-vazače pracují na principu zahřívání lepidla přímo ve vazači a následovně zabezpečením, slepením vazby. K termo-vazači jsou potřeba speciální termodesky. Některé termo-vazače jsou kombinací dvou zařízení, spolu s laminátovém. Ten může laminovat pomocí tepla, ale i za studena.

 

 

Laminátory

Některé dokumenty potřebujete ochránit před nečistotami, vlhkostí nebo poškozením. Laminátory jsou ideálním zařízením pro ochranu důležitých dokumentů. Vybrat vhodné laminovácí zařízení můžete podle několika kritérií:


- šířka vstupu laminátoru, velikost papíru (nejčastěji je to formát A4, A3)
- výška laminace (tloušťka, gramáž papíru)
- max. tloušťka fólie, kterou zařízení zvládne
- rychlost laminování
- množství dokumentů, které potřebujete laminovat najednou
- doba zahřívání 
 

Podstavec pod tiskárnu s kolečky nebo skříňkou

Další příslušenství pro tiskárny, které můžete využít v podniku nebo velké kanceláři jsou podstavce (podvozky) pod velké podnikové tiskárny. Většinou jsou osazeny kolečky, pro pohodlný přesun tiskárny v rámci firmy. Kromě jednoduchých podstavců mají někteří výrobci v nabídce i podstavce s úložnou skříňkou.

Některé modely tiskáren nabízejí kromě základního provedení i možnost rozšíření o duplexní jednotku. Vybrané modely můžete doplnit o třídičku se sešívačkou papíru, podavač obálek a dokonce i faxový modul. Jako samostatné příslušenství k tiskárně určitě patří spolehlivé skartovací zařízení. To by nemělo chybět v kanceláři. Některé skartovačky jsou dokonce doplněny laminátorem a řezačkou. Nakonec nesmíme zapomenout, ani na řezačky papíru, jsou užitečným pomocníkem každé kanceláře. Delíme je na kotoučové a pákové. Při výběru se řiďte kapacitou a délkou řezu.