Kancelář a škola

Náplně do tiskáren pro starší modely

Oprášili jsme staré modely tiskáren, které již v podstatě nepoužíváme a pokusili jsme se najít pro tato zařízení kompatibilní náplně. Dokážeme najít inkoustové kazety a tonery pro několik let staré tiskárny? Možná i vy máte někde doma stále starý model, který jste již odložili bokem. Myslíte si, že by taková tiskárna byla nepoužitelná? Co je větším problémem najít vhodné náplně nebo vůbec zprovoznit zařízení?

Tiskárny na které padal prach

My jsme našli 3 tiskárny, které jsme již před lety odsoudili k zapomenutí. Barevnou multifunkci Epson Stylus SX218, kdysi velmi stylovou tiskárnu typu All-in-One HP Deskjet F4180 a laserovou monochromatickou Konica Minolta PagePro 1350E. Všechny tyto modely zažili svou slávu přibližně před 10 lety, kdy se prodávaly v obchodech. Dnes byste je v nabídce hledali marně. V bazaru ještě nějaké kusy jsou k dohledání za cenu 350 - 850 CZK. O jaké modely šlo?

Epson Stylus SX218

Epson a jeho modelová řada Stylus zahrnovala několik modelů, které se velmi dobře prodávaly. Multifunkce Epson Stylus SX218 nabízela barevný inkoustový tisk v rozlišení 5 760 x 1 440 Dpi. Za minutu dokázala tiskárna vytisknout 34 stran v monochromatickém režimu nebo 15 barevných stran. Fotografii na kvalitní lesklý fotopapír o rozměrech 10 x 15 cm dokázalo zařízení vytisknout za necelých 72 sekund. Kromě tisku jste mohli s tímto modelem i kopírovat a skenovat v rozlišení 1 200 x 2 400 Dpi. Konektivita byla zastoupena pevným připojením k PC nebo notebooku pomocí USB kabelu. Tisknout jste mohli také pomocí slotu na paměťové karty typu xD-Picture Card. Plusem bylo, že nafarebném displeji na zařízení jste mohli vidět náhled fotografie z karty. Papír se vkládal v zadní části do podavače s kapacitou 120 listů. Tento model tlačil pomocí 4 samostatných inkoustových náplní (systém CMYK). V balení bylo k tiskárně i CD se softwarem. Nacházely se tam programy: ABBYY FineReader Sprint 8.0 (MacOS), ABBYY FineReader Sprint 9.0 (Windows), Epson Easy Photo Print, Epson Event Manager. Ty se stále kupodivu dají instalovat i na Win 10, ale jde už o staré verze programů.

HP Deskjet F4180 (All-in-One)

Přibližně v roce 2007 se prodával na trhu model HP s pěkným stylovým designem. Patřil do modelové řady tiskáren typu All-in-One. Barevná multifunkce obsahovala tiskárnu, kopírku a skener v jednom kompaktním zařízení. Tiskárana tlačila v rozlišení 4 800 x 1 200 Dpi. Za minutu dokázala vytisknout 20 stran A4 v monochromatickém režimu nebo 14 barevných stran. Připojovala se klasickým způsobem pomocí USB kabelu (samozřejmě rozhraní starší ver. USB 2.0). K tisku používala 2 inkoustové kazety: černou a tricolor. Také pro tento model jste v balení obdrželi CD se softwarem. Šlo o programy HP Photosmart Essential Software a ReadIris OCR Software.

Konica Minolta PagePro 1350E

Konica Minolta je známá především tiskárnami pro podnikovou sféru. Na trhu je najdete s doplňujícím označením Bizhub, které pro tato zařízení typické. Konica Minolta PagePro 1350E byla uvedena na trh v roce 2010. Byla to monochromatická jednoúčelová tiskárna, která tlačila v rozlišení 1 200 x 1 200 Dpi laserovou technologií. Připojovala se pomocí paralelního portu nebo USB 2.0. Za minutu dokázala vytisknout 20 stran. Kapacita papíru na vstupu byla 250 listů a na výstupu 150 listů. V té době šlo o rychlou tiskárnu, která vytlačila první stranu za necelých 13 sekund a mohla se pochlubit technologiemi: Minolta FineArt + Super Fine Micro Toning. Doporučená měsíční vytíženost se pohybovala kolem 15 000 stran.

Hledáme náplně do tiskáren

Pro první z modelů multifunkci Epson Stylus SX218 jsme našli více než 40 prodejců, kteří stále mají v nabídce náplně do této tiskárny. Stále se prodávají originál verze nebo alternatívní náplně. Pro tento model není problém koupit i dnes kompatibilní náplně za dobrou cenu. Inkoustové kazety mají označení Epson T0715 a můžete je zakoupit i ve výhodném multipacku 4 x 15 ml (černá, azurová, purpurová, žlutá).


Univerzální zařízení HP Deskjet F4180, které výrobce již označoval All-in-One, bylo barevnou multifunkcí, která tlačila pomocí 2 inkoustových kazet. Jedna černá s označením HP 21 a druhá barevná tricolor s označením HP 22. Také pro tento model po více než 10 letech najdete originální nebo alternativně náplně plněkompatibilní. Můžete si dokonce vybrat mezi standardními a velkokapacitními náplněmi XL. Stejně je v nabídce i multipack, který obsahuje za výhodnou cenu set obou náplní.


Pro model Konica Minolta PagePro 1350E jsme hledali černou tonerovou kazetu s označením Minolta PagePro 1300 Series. Ani v tomto případě jsme nezaznamenali problém s dostupností u několika prodejců. Náplň do laserové tiskárny naleznete v nabídce, jako originální toner s výtěžností 3 000 nebo 6 000 stran, ale i jako alternativní kompatibilní toner za neuvěřitelně nízkou cenu nebo značkový toner od výrobce třetí strany.

 

Problém nejsou náplně, ale uschlé trysky

Po úspěšném zapojení tiskáren a nákupu alternativních náplní a toneru do našich starších modelů, jsme se vrhli na tisk. Při multifunkci Epson jsme narazili na problém s ovladačem výrobce. Po několika pokusech jsme tiskárnu přece jen zpojízdnili. Před samotním tiskem jsme očistili trysky a před testováním proběhla údržba za pomoci softvéru, která zkontrolovala trysky, vyčistila a nastavila tiskovou hlavu. Tento úkon nám spolkl poměrně velké množství inkoustu z náplní, ale nakonec jsme se dočkali barevného tisku s velmi uspokojivým výsledkem. Model Epson Stylus SX218 dokáže velmi dobře sloužit i po více než 10 letech. Zařízení bylo z času na čas využíváno, což dopomohlo i tomu, že trysky zcela nevyschly.

Při druhém modelu jsme už tolik štěstí neměli. I když jsme tiskárnu očistili a úspěšně nainstalovali, tisk se nerozběhl. Zařízení hlásilo prázdné náplně. Zkusili jsme je vyjmout a znovu vložit, ale tisk se nám nepodařilo spustit. Předpokládáme, že tiskárna se velmi dlouho nepoužívala, což zapříčinilo zaschnutí trysek. 

Laserová tiskárna Konica Minolta začala tisknout hned po vložení nového toneru a nainstalování tiskárny. Černobílý tisk jsme dokonce zhodnotili, jak moc dobrý navzdory věku zařízení.

Konec dobrý, všechno dobré

Jak tedy dopadly naše 10leté tiskárny? Byla to kvalita tisku nad kterou musíte přimhouřit oči nebo ani dnes nerozeznáte, že tyto tiskárny mají dobré roky za sebou? Kvalita tisku, alespoň při dvou zařízeních, které jsme dokázali zprovoznit, byla celkem slušná. I dnes byste mohli v domácnosti tisknout dokumenty a fotografie bez problémů. Jediné, co by vás mohlo omezovat je slabá konektivita a v podstatě žádná podpora tisku z mobilních zařízení. To nejdůležitější, co jsme chtěli zjistit byla dostupnost náplní do starších tiskáren. Pro všechny naše modely je nabídka originálních nebo alternativních náplní bohatá u několika prodejců. Problém by neměli mít ani jiné tiskárny a multifunkce, které jsou na trhu více než 10 let.