Kancelář

Náklady na tisk v domácnosti s cenově dostupnou tiskárnou

Vybrali jsme dvě tiskárny, které dostatečně pokryjí potřeby malé domácnosti. Budeme potřebovat tisknout menší množství běžných dokumentů a občas kopírovat. Vytíženost v rámci domácnosti se bude pohybovat maximálně 50 stran měsíčně. Převážně půjde o černobílé dokumenty, proto barevný tisk není, až takovou prioritou. Důležité jsou náklady na tisk a vstupní cena za zařízení, která by se měla pohybovat někde mezi 1 500 - 2 000 Kč. V rámci umístění v prostoru malé pracovny upřednostníme menší kompaktní tiskárnu a bílé nebo světlé barevné provedení, které by se hodilo k stylu místnosti. Do našeho užšího výběru se dostaly dvě tiskárny výrobce Hewlett Packard.

Oba zařízení jsou cenově dostupné. Mají kompaktní rozměry a příjemný, svěží design. Nás však zajímá, jaké budou naše náklady na tisk. Proto jsme se podívali na cenu jednotlivých náplní do tiskáren a jejich vytíženost. V úvahu jsme brali i plusy a mínusy obou tiskáren.

 

HP DeskJet Ink Advantage 3775 All-in-One

Malá ultra kompaktní multifunkce nezabere mnoho místa a moderním designem osvěží pracovní kout. Tento model tiskne inkoustovou technologií v barevném a černobílém režimu. Kromě tisku nabízí i kopírování, skenování a podporu tisku z mobilních zařízení, díky Wi-Fi. Maximální rozlišení tisku je 4 800 x 1 200 Dpi. Za minutu dokáže vytisknout s nejlepším nastavením 8 stran v černobílém režimu a 5,5 stran barevně. Pokud není potřebná vysoká kvalita, při nižším nastavení zpracuje až 15 stran. Podporuje maximální formát papíru A4. Start první strany trvá 15 - 18 sekund v závislosti na čb nebo barevném tisku. Vstupní kapacita papíru je 60 listů a výstupní 25 listů.

Náplně do tiskárny a náklady na tisk

Tento model používá pro tisk dvě inkoustové náplně. Černá HP F6V25AE 652 má kapacitu 360 stran při 5% pokrytí. Barevná Tricolor HP F6V24AE 652 má vytíženost 200 stran. Potřebujeme tisknout pouze černobílé dokumenty a proto si vypočítáme, jak na tom budeme s touto multifunkcí. Cena náplně s černým originálním inkoustem je 331 Kč. Cena se samozřejmě může měnit od prodejce. Jedna strana černobílého dokumentu (5 % pokrytí) nás vyjde na 0,91 Kč. K tomu přičteme originální kancelářský papír, který nás stál 158 Kč za 500 ks balení. Cena za kus je 0,31 Kč. Náklady na tisk jedné černobílé strany A4 s textem odpovídajícím 5 % pokrytí nás stojí 1,22 Kč. Takže za jednu stranu vytištěnou na této tiskárně zaplatíme něco přes korunu. Pokud bychom využívali i barevný tisk bude to samozřejmě trochu víc. Pro tento model jsou v nabídce i alternativní náplně XL, kterými si umíme náklady hodně snížit.

 

Plusy 

- elegantní moderní design
- kompaktní rozměry
- podpora tisku z mobilních zařízení (Wi-Fi)
- funkce tisk, kopírování, skenování, AirPrint
- jednoduché ovládání

Mínusy

- malý informační displej
- cena originálních náplní
- společná barevná náplň (tricolor)
- ruční oboustranný tisk

HP LaserJet Pro MFP M15w

Druhým modelem, který nás upoutal je novinka minulého roku, laserová tiskárna HP LaserJet Pro MFP M15w. Zaujme především malými rozměry a svěžím, moderním designem. Je to šikovné, na prostor nenáročné zařízení, které umístíte i do velmi malého pokoje. Tiskne v rozlišení 600 x 600 Dpi, rychlostí 18 stran za minutu. Maximální podporovaný formát papíru je A4. Nabízí sice pouze tisk, ale nechybí možnost bezdrátového připojení a tisk z mobilních zařízení. K skenování tak můžete použít aplikaci v mobilu a dokument si umíte dát vytisknout z mobilného zařízení. Vstupní zásobník má kapacitu 150 listů a výstup 100 listů papíru. Oboustranný tisk si můžete navolit pouze manuálně.

Náplně do tiskárny a náklady na tisk

Monochromatická tiskárna HP LaserJet Pro MFP M15w používá k tisku kazetu s černým tonerem. Tonerová kazeta s označením HP44A má vytíženost 1 000 stran při 5 % pokrytí. Cena za originální toner je 1 197 Kč (závisí od prodejce). Náklady na tisk jedné strany v černobílém režimu bude stát 1,19 Kč. Připočteme cenu 1 ks kancelářského papíru, dostaneme se na celkovou částku 1,50 Kč. Tato cena pro nás, jak uživatele nemusí být konečná. Pro tuto tiskárnu jsou v nabídce i alternativní kompatibilní tonery, díky kterým si náklady dokážeme značně snížit.

 

Plusy 

- malé, kompaktní rozměry (jedna z nejmenších laserových tiskáren)
- moderní, stylový design
- kvalita laserového tisku
- Wi-Fi a podpora tisku z mobilních zařízení
- pohodlné ovládání

Mínusy

- bez displeje
- pouze čb tisk
- ruční oboustranný tisk
- neobsahuje funkce kopírování, skenování (skenování je pomocí mobilu)

Zhodnocení cenově dostupných tiskáren do malé domácnosti

Vybrané tiskárny mají své plusy i mínusy. Našim potřebám pro občasnou tisk v domácnosti s 1 až 2 uživateli, vyhovovaly oba modely. Inkoustová multifunkce měla body za barevný tisk a multifunkčnost. Laserová monochromatická tiskárna zase za laserový tisk a kapacitu tonerové kazety na jednu výměnu. Při tomto modelu budeme méně často vyměňovat náplň. Náklady na tisk jsou přibližně stejné a proto nás cena za jednu stranu tisku neovlivnila. Náš vyběr nakonec vyhrála monochromatická laserová tiskárna, model HP LaserJet Pro MFP M15w.