Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

Náklady na tisk v domácnosti s cenově dostupnou tiskárnou

Vybrali jsme dvě tiskárny, které dostatečně pokryjí potřeby malé domácnosti. Budeme potřebovat tisknout menší množství běžných dokumentů a občas kopírovat. Vytíženost v rámci domácnosti se bude pohybovat maximálně 50 stran měsíčně. Převážně půjde o černobílé dokumenty, proto barevný tisk není, až takovou prioritou. Důležité jsou náklady na tisk a vstupní cena za zařízení, která by se měla pohybovat někde mezi 1 500 - 2 000 Kč. V rámci umístění v prostoru malé pracovny upřednostníme menší kompaktní tiskárnu a bílé nebo světlé barevné provedení, které by se hodilo k stylu místnosti. Do našeho užšího výběru se dostaly dvě tiskárny výrobce Hewlett Packard.

Oba zařízení jsou cenově dostupné. Mají kompaktní rozměry a příjemný, svěží design. Nás však zajímá, jaké budou naše náklady na tisk. Proto jsme se podívali na cenu jednotlivých náplní do tiskáren a jejich vytíženost. V úvahu jsme brali i plusy a mínusy obou tiskáren.

 

HP DeskJet Ink Advantage 3775 All-in-One

Malá ultra kompaktní multifunkce nezabere mnoho místa a moderním designem osvěží pracovní kout. Tento model tiskne inkoustovou technologií v barevném a černobílém režimu. Kromě tisku nabízí i kopírování, skenování a podporu tisku z mobilních zařízení, díky Wi-Fi. Maximální rozlišení tisku je 4 800 x 1 200 Dpi. Za minutu dokáže vytisknout s nejlepším nastavením 8 stran v černobílém režimu a 5,5 stran barevně. Pokud není potřebná vysoká kvalita, při nižším nastavení zpracuje až 15 stran. Podporuje maximální formát papíru A4. Start první strany trvá 15 - 18 sekund v závislosti na čb nebo barevném tisku. Vstupní kapacita papíru je 60 listů a výstupní 25 listů.

Náplně do tiskárny a náklady na tisk

Tento model používá pro tisk dvě inkoustové náplně. Černá HP F6V25AE 652 má kapacitu 360 stran při 5% pokrytí. Barevná Tricolor HP F6V24AE 652 má vytíženost 200 stran. Potřebujeme tisknout pouze černobílé dokumenty a proto si vypočítáme, jak na tom budeme s touto multifunkcí. Cena náplně s černým originálním inkoustem je 331 Kč. Cena se samozřejmě může měnit od prodejce. Jedna strana černobílého dokumentu (5 % pokrytí) nás vyjde na 0,91 Kč. K tomu přičteme originální kancelářský papír, který nás stál 158 Kč za 500 ks balení. Cena za kus je 0,31 Kč. Náklady na tisk jedné černobílé strany A4 s textem odpovídajícím 5 % pokrytí nás stojí 1,22 Kč. Takže za jednu stranu vytištěnou na této tiskárně zaplatíme něco přes korunu. Pokud bychom využívali i barevný tisk bude to samozřejmě trochu víc. Pro tento model jsou v nabídce i alternativní náplně XL, kterými si umíme náklady hodně snížit.

 

Plusy 

- elegantní moderní design
- kompaktní rozměry
- podpora tisku z mobilních zařízení (Wi-Fi)
- funkce tisk, kopírování, skenování, AirPrint
- jednoduché ovládání

Mínusy

- malý informační displej
- cena originálních náplní
- společná barevná náplň (tricolor)
- ruční oboustranný tisk

HP LaserJet Pro MFP M15w

Druhým modelem, který nás upoutal je novinka minulého roku, laserová tiskárna HP LaserJet Pro MFP M15w. Zaujme především malými rozměry a svěžím, moderním designem. Je to šikovné, na prostor nenáročné zařízení, které umístíte i do velmi malého pokoje. Tiskne v rozlišení 600 x 600 Dpi, rychlostí 18 stran za minutu. Maximální podporovaný formát papíru je A4. Nabízí sice pouze tisk, ale nechybí možnost bezdrátového připojení a tisk z mobilních zařízení. K skenování tak můžete použít aplikaci v mobilu a dokument si umíte dát vytisknout z mobilného zařízení. Vstupní zásobník má kapacitu 150 listů a výstup 100 listů papíru. Oboustranný tisk si můžete navolit pouze manuálně.

Náplně do tiskárny a náklady na tisk

Monochromatická tiskárna HP LaserJet Pro MFP M15w používá k tisku kazetu s černým tonerem. Tonerová kazeta s označením HP44A má vytíženost 1 000 stran při 5 % pokrytí. Cena za originální toner je 1 197 Kč (závisí od prodejce). Náklady na tisk jedné strany v černobílém režimu bude stát 1,19 Kč. Připočteme cenu 1 ks kancelářského papíru, dostaneme se na celkovou částku 1,50 Kč. Tato cena pro nás, jak uživatele nemusí být konečná. Pro tuto tiskárnu jsou v nabídce i alternativní kompatibilní tonery, díky kterým si náklady dokážeme značně snížit.

 

Plusy 

- malé, kompaktní rozměry (jedna z nejmenších laserových tiskáren)
- moderní, stylový design
- kvalita laserového tisku
- Wi-Fi a podpora tisku z mobilních zařízení
- pohodlné ovládání

Mínusy

- bez displeje
- pouze čb tisk
- ruční oboustranný tisk
- neobsahuje funkce kopírování, skenování (skenování je pomocí mobilu)

Zhodnocení cenově dostupných tiskáren do malé domácnosti

Vybrané tiskárny mají své plusy i mínusy. Našim potřebám pro občasnou tisk v domácnosti s 1 až 2 uživateli, vyhovovaly oba modely. Inkoustová multifunkce měla body za barevný tisk a multifunkčnost. Laserová monochromatická tiskárna zase za laserový tisk a kapacitu tonerové kazety na jednu výměnu. Při tomto modelu budeme méně často vyměňovat náplň. Náklady na tisk jsou přibližně stejné a proto nás cena za jednu stranu tisku neovlivnila. Náš vyběr nakonec vyhrála monochromatická laserová tiskárna, model HP LaserJet Pro MFP M15w.