Kancelář a škola

Náhradní náplně do tiskáren vs tankový zásobník tiskáren

Jak dostat barvu do tiskáren

Rozdíl mezi inkoustovou a laserovou tiskárnou, není jen v technologii, jakou tisknou, ale taky v systému doplňování inkoustu nebo tonerového prachu. Zatímco inkoustové zařízení používají pro tisk kazety s tekutinou, inkoustem, tak laserové a LED zařízení potřebují pro tisk tonerový prášek. Inkoust se dodává do tiskáren v Cartridge, kazetách naplněných inkoustem nebo přímo do integrovaného zásobníku z lahvičky. Druhý způsob je možný pouze v případě, pokud má tiskárna tankový zásobník s nádržkou, a k tomu přizpůsobený systém. Takových inkoustových tiskáren je méně, než těch, které používají klasické kazetové náplně. Při laserových tiskárnách je situace jiná. Prvním výrobcem zařízení s integrovaným zásobníkem pro tonerový prach je společnost HP, se svými novými modely monochromatických tiskáren, série Neverstop Laser. Nás zajímalo, jaké jsou výhody a nevýhody bezkazetové tiskáren, jejich vytíženost na jedno doplnění a kolik se dá takto ušetřit na nákladech.
 
Dříve, než začneme s klady a zápory, pro dva odlišné systémy doplňování barvy do tiskáren, musíme si říci základní věc. Každá tiskárna má svůj vlastní systém tisku a rovněž systém doplňování barvy, ať už jde o inkoust nebo toner. Přestože se plnění do zásobníku může zdát ideální a ekonomicky výhodnější, je třeba vzít v úvahu i cenu samotného zařízení a několik dalších faktorů. Prvním je technologie tisku. Proto zhodnotíme nejprve inkoustové tiskárny a potom laserové tiskárny.
 

Náplně do inkoustových tiskáren

 
Zařízení (tiskárny, multifunkce), které tlačí inkoustem používají jako náplně pro tisk inkoust. Ten se dávkuje do zařízení kazetami (cartridge) nebo přímo do integrovaného zásobníku. Dlouho se používal system s vyměnitelnými kazetami. Pro černobílý tisk a monochromatické zařízení to byla jedna kazeta s černým inkoustem. U barevných tiskáren se využívala jedna kazeta s černým inkoustem a jedna barevná, takzvaná tricolor, která spojovala tři základny barvy CMYK systému. Druhou alternativou byl systém oddělených, inkoustových kazet. Jedna kazeta s černým inkoustem a pro každou barvu samostatná kazeta. Toto je nejvíce rozšířen system CMYK s používáním 4 samostatných inkoustových kazet (černá, azurová, purpurová, žlutá). Fotografické tiskárny využívají kromě základních barev ještě několik doplňkových barev nebo speciální fotografickou černou. Od modelu zařízení se může lišit počet samostatných kazet od 4 až po 12 inkoustových náplní a to dokonce i s velmi specifickou bílou barvou, která je určena pouze pro některé modely. Cartridge je plastová nádobka naplněna inkoustem a v některých případech ji lze znovu naplnit, speciální plnicí sadou, nebo předat k repasování nebo recyklaci. Cena originálních inkoustových náplní je často terčem kritiky uživatelů. Proto sahají po alternativních, kompatibilních náplních od jiných výrobců. Kvalita alternativních náplní se za poslední roky výrazně zlepšila. Dnes už ji můžeme klidně srovnávat s originálními náplněmi. Oproti inkoustovým kazetám stojí tankové zásobníky. Tiskárny, které mají integrovanou jednu nebo více nádržek pro inkoust.
 
Plusy inkoustových tiskáren s vyměnitelnými kazetami
 
- nižší cena zařízení (závisí na modelové řady)
- cena alternativní inkoustové náplně od jiného výrobce
- zažitý systém
 
Mínusy
 
- cena originálních náplní
- problémy s instalací (pro některé uživatele)
 
 
 
 
 
Plusy inkoustových tiskáren s tankovým zásobníkem
 
- jednoduché doplňování inkoustu
- cena náhradních inkoustů v lahvičkách
- vícenásobné doplňování do zásobníku (kapacita)
- možnost doplnění inkoustem alternativních výrobců
- šetrnější k životnímu prostředí
 
Mínusy
 
- pouze pro vybrané modely tiskárně a multifunkcí
 

Náplně do laserových tiskáren

 
Laserové a LED tiskárny používají k tisku náplně s tonerovým prachem. Toner je černý nebo barevný jemný prášek, sestávající z mikročástic. Pro použití v tiskárně je uložen v tonerové kazetě, která se skládá z několika částí. Tonerová kazeta může být samotná jednotka nebo kombinovaná spolu s integrovaným optickým válcem. Podle typu zřízení, zda jde o monochromatickou nebo barevnou tiskárnu, obsahuje zařízení 1 černou tonerovou kazetu nebo 4 samostatné barevné kazety (černá, azurová, purpurová a žlutá). Donedávna bylo možné dostat toner do tiskárny, pouze pomocí tonerové kazety a to originální nebo o něco cenově dostupnější, alternativní verzi tonerů. Vše se změnilo před několika týdny, když společnost Hewlett-Packard uvedla na trh dva nové modely laserových tiskáren, s integrovaným tankovým zásobníkem pro tonerový prach. Po vzoru inkoustových tiskáren i do laserového zařízení, tak může uživatel jednoduše doplnit toner do nádržky. Odpadá tím výměna tonerové kazety. V některých modelech tiskáren to byla docela náročná operáce. Celý systém nového doplňování je založen na integrované nádržce v tiskárně, ke které je bezproblémový přístup po otevření krytky. Náhradní tonerová naplň se dodává v plastovém válci (tubě) s jednoduchým pístem, podobným stříkačce. Z toho se protlačí toner do nádržky v tiskárně. Celá operace je jednoduchá a nehrozí rozsypání, ani znečištění tonerovým prachem. Náhradní nádržka (tuba) má integrovaný chip pomocí kterého komunikuje s tiskárnou. Tiskárna tak zjisti stav objemu náhradní náplně a indikuje i svůj vlastní stav hladiny tonerového prachu. Na jedno naplnění nádržky v zásobníku zařízení můžete nadávkovat 2 násobní kapacitu plnicí tuby. Nevýhodou oproti inkoustovým tiskárnám a multifunkcím s tankovým zásobníkem je, že laserových tiskáren s tímto systémem doplňování je zatím málo. Vlastně kromě výrobce HP jsme nenašli žádné jiné tiskárny. Druhá nevýhoda spočívá v tom, že jsou to zatím pouze monochromatické modely pro černobílý tisk. Situace se však již brzy může změnit.
 
Doplňování prázdných tonerových kazet, jakož i inkoustových kazet je možné i pomocí plnicí Refill sady. Tento způsob se už dnes skoro vůbec nevyužívá, pro náročnost celé operace a nízké ceně alternativních kompatibilních náplní do tiskáren.
 
Plusy laserových tiskáren s vyměnitelnými tonery
 
- zažitý, ověřený systém
- možnost používání velkokapacitních tonerů (závisí na modelu)
- podpora alternativních tonerů (závisí na modelu)
- cena tiskáren s klasickými vyměnitelnými tonerovými kazetami
 
Mínusy
 
- cena originálních tonerových kazet
- náročnější výměna u některých modelů
 
 
         
 
 
 
Plusy laserových tiskáren s tankovým zásobníkem
 
- jednoduché, komfortní doplňování
- rychlost doplňování (cca 15 sek.)
- nízká cena náplní pro tankový systém
- kapacita zásobníku toneru
- šetrnější k životnímu prostředí
 
Mínusy
 
- malá nabídka tiskáren s tankovým zásobníkem
- zatím pouze monochromatické tiskárny
- vyšší cena tiskáren s tankovým zásobníkem
 

Maximální vytíženost náplní

 
Standardní inkoustové kazety mají v porovnání s kapacitou nádržky tankového zásobníku menší vytíženost. Vytisknou menší počet stran na jednu výměnu. O něco lépe si stojí veľkokapictné XXL kazety. Porovnávat odlišné modely tiskáren proto nemá význam. V podstatě bychom mohli říci, že pokud hledáte tiskárnu, která vám vytiskne na jednu výměnu, co nejvíce stran, určitě si vyberte model s tankovým zásobníkem nebo alespoň zařízení se samostatnými kazetami s podporou používání velkokapacitních kazet.
 
U laserových zařízeních je situace podobná. Modely, které podporují používání velkokapacitních tonerových kazet se vyrovnají kapacitě tiskáren s tankovým zásobníkem. Protože jde zatím o dva HP modely, můžeme si porovnat monochromatickou tiskárnu nové řady Neverstop, model HP Neverstop Laser 1000w a loňský hit, laserovou tiskárnu HP LaserJet Pro MFP M28w.
 
Výhody HP Neverstop Laser 1000w
  
- kapacita zásobníku (vytíženost)
- kapacita plnicí sady
- cena plnicí sady
 
Výhody HP LaserJet Pro MFP M28w
 
- kapacita tonerové kazety (vytíženost)
- cena tonerové kazety
- cena alternativní tonerové kazety
- cena tiskárny
 

Náklady na tisk jedné strany

 
Pro velkoobjemový tisk jsou důležité i náklady výtisku. Čim nižší jsou náklady, tím je ekonomická efektivnost vyšší. Jedním z nejdůležitějších faktorů je cena za 1 stranu tisku. Ta je nejvíce ovlivněna cenou používaných náplní. Kolik nás bude přibližně stát výtisk, vypočítáme cenou za náplň a počtem stran, které dokážeme tímto objemem náplně vytisknout. Samozřejmě, že cena papíru, energie, jsou další náklady, ale pro přibližnou představu nám stačí dvě základny informace.
 
Tiskárna s tankovým zásobníkem HP Neverstop Laser 1000w má kapacitu nádržky 5 000 stran. Cena spotřebního materiálu (plnicí soupravy s kapacitou 2 500 stran standardně) je přibližně 10 € (255 CZK). Jedna strana A4 s 5 % pokrytím vychází na 0,004 € (0,10 CZK).
 
Tonerová kazeta pro model HP LaserJet Pro MFP M28w stojí přibližně 45 € (1 149,71 CZK) a vytíženost kazety je 1 000 stran. Za jeden výtisk zaplatíte asi 0,045 € (1,15 CZK). Jednoznačne jsou náklady tisku mnohem nižší s modelem tiskárny s tankovým zásobníkem. To je porovnání originálních náplní. Při alternativních náplních jsou rozdíly mnohem menší.
 
Cena alternativní tonerové kazety je přibližně 30 € (766,47 CZK) a vytíženost 1 000 stran. Tisk jedné strany vás bude stát 0,03 € (0,77 CZK). Při laserové tiskárně s tankovým zásobníkem je cena za jeden výtisk při 5 % pokrytí nejnižší.
 
Cena tiskáren je však odlišná. Zatímco u tiskárny kazeta s tonerem je prvotní investice mnohem nižší, tiskárna s tankovým zásobníkem vás bude stát několikanásobně víc.
 

Závěr

 
Zařízení s tankovými zásobníkem mají své výhody. Těmi největšími je pohodlné a rychlé doplňování a cena spotřebního materiálu. Při originálních náplních mají náskok. Alternativně, kompatibilní náplně tento náskok snižují svou cenou. Přesto komfort doplňování a čas na jeho provedení je bezkonkurenční benefit. Uživatel se s rozšiřující nabídkou tankových zařízení bude muset rozhodnout, zda investuje jednorázově více do zařízení a potom méně do spotřebního materiálu nebo si koupí levnější zařízení a připlatí si následovně za dražší spotřební materiál. Nabídka laserových zařízení je zatím malá. Časem, když se objeví více laserových tiskáren s tankovým zásobníkem může jít cena níže.
 
Při inkoustových tiskárnách, které jsou na trhu déle a nabídka modelů s tankovými zásobníky je větší, rozdíl v nákladech, není až tak markantní. Cena za náhradní náplně v lahvičkách a cena alternativních, plně kompatibilních inkoustových kazet je přibližně stejná.
 
Nejvíce může výrobce tiskáren k výrobě zařízení s integrovanými zásobníky ovlivnit to, že bezkazetový systém je šetrnější k životnímu prostředí. Na druhé straně náhradní inkoustové cartridge a tonerové kazety jsou spotřebním materiálem, ze kterého mají výrobci největší zisky.