Kancelář

Na jakém principu fungují tiskárny?

Pokud se vrátíme do historie k první funkční tiskárně, tak princip na kom fungovala byl odlišný od technologie jakým tisknou dnešní tiskárny. Nejrozšířenější jsou v současné době inkoustové a laserové tiskárny. Starší jehličkové tlačiarnepomaly, ale jistě mizí a v obchodech je už prakticky nenajdete. Princip na jakém fungují je podobný klasickému psacímu stroji, při kterém se tisková hlava s jehličkami pohybuje do strany a jehličky tlačí za pomoci odrazů přes barvící pásku. Tyto tiskárny umí tisknout na kotoučový nekonečný papír a také na kopírovací papír. Vhodné jsou na tisk textů a těch nejjednodušších bodových grafik. Využívaly se ve velké míře v účetnictví. Oproti inkoustovým a novým laserovým tiskárnám však jehličkové tiskárny kvalitou daleko zaostávají. Zajímá vás, jak se liší technologie nejoblíbenějších tiskáren a na jakém principu pracují právě barevné inkoustové tiskárny a černobílé nebo barevné laserové tiskárny?

Technologie na jakém tiskárny fungují a náplně, které do nich potřebujete

Inkoustové tiskárny

Dlouhá léta jsou inkoustové tiskárny jedny z nejoblíbenějších tiskáren na trhu. Samozřejmě, že jejich vývoj od začátku 80.let postupoval a od černobílých jednoduchých modelů se přešlo na barevné a multifunkční modely. Inovativní řešení užívání inkoustů, různé funkce a bohaté možnosti konektivity zdokonalují tyto tiskárny a každý výrobce se snaží přidat něco nového. Jedno však zůstává a to je základní technologie na jaké pracuje inkoustová tiskárna. Inkjet printer, jak zní původní anglický název pro tato zařízení jsou přídavné periferie, které pracují s informacemi které dostávají z počítače, ke kterému jsou připojeny. První modely tiskáren proto museli splňovat tento požadavek a bylo nezbytné připojení kabelem k PC. Dnes už tiskárny dokáží tisknout nejen v síti, bezdrátově, ale i na základě ovládání v mobilu nebo přímo v tiskárně z vyměnitelných médií, jako jsou sd karty nebo USB klíče. Informace o tisku nebo jakýsi povel k tištění dokumentu rozběhne samotnou tisk a tisková hlava začne pracovat. Nejprve se naplní inkoustem za pomoci pumpy, která odsává inkoust z jednotlivých zásobníků. Tisková hlava se pohybuje po papíře po řádcích a přenáší nebo vstřikuje za pomoci trysky miniaturní kapičky inkoustu na papír. Trysky jsou uspořádány svisle na tiskové hlavě, která se pohybuje vodorovně oproti svisle posouváním list papíru barevném tisku si bere barvu ze čtyř základních kazet označovaných jako CMYK, a z nich vytváří různé další barvy a odstíny. Čím jsou kapičky menší a hustší na určité ploše, tím je efekt tisku kvalitnější. Kvalitu tisku určuje parametr Dpi (rozlišení tisku), který udává určitý počet jednotlivých barevných bodů na jeden palec (2, 54 cm). Přímo-úměrně tedy platí, čím vyšší Dpi, tím kvalitnější je tisk. Toto je základní princip fungování inkoustových tiskáren, který už dnes výrobci v mnoha směrech zdokonalili. Kromě čtyř základních kazet a barev mohou dnes mít tiskárny velkokapacitní zásobníky až s 12 barvami. Zásobníky mohou být umístěny mimo základní konstrukce na boku tiskárny s možností rychlého doplňování barev.

Náplně do inkoustových tiskáren

V inkoustových tiskárnách se podle toho, zda jde o černobílé nebo barevné modely používají inkoustové kazety takzvané cartridge. Kromě černé barvy, ta se používá při černobílém tisku se používají čtyři základny barvy pro barevný tisk: Cyan (azurová) Magenta (purpurová) Yellow (žlutá) a Key (černá), což je v podstatě Black. TentoCMYKfarebný model je založen na subtraktivní míchání barev.
Mezi oblíbené inkoustové tiskárny pro domácnost patří Canon Pixma iP7250, která za dostupnou cenu nabízí velmi kvalitní tisk dokumentů a fotografií s rozlišením tisku až 9 6001 x 2 400 dpi. Používá pět samostatných inkoustových kazet. Disponuje kromě klasického připojení i bezdrátovým Wi-Fi připojením a mobilní tiskem. Nechybí jí duplex (automatický oboustranný tisk) a možnost používání volitelných XL inkoustů. S touto tiskárnou můžete tisknout nejen na papír max formát A4 ale i na povrch CD a DVD disků.
Pokud máte vyšší rozpočet zajímavá je i tiskárna od výrobce HP, model HP Officejet Pro 7110 CR768A, s ktoroudosiahnete rychlou a vysoce kvalitní barevný tisk s doporučeným měsíčním objemu 200 až 800 stran a maximálním vytížením až 12 000 stran měsíčně. Plusem je tisk papíru formátu A3 +. Do této tiskárny jdou čtyři barevné originální inkoustové kazety HP.

Laserové tiskárny

Rychlé, tiché a bez potřeby inkoustů. Tiskárny využívají pro tisk laserovou technologii a namísto inkoustových kazet využívají laserový toner. Odpadá problém se zaschnutím trysek a inkoustu. Zvýšila se rychlost a naopak snížila hlučnost. Zatímco inkoustové kazety třeba často vyměňovat, laserový toner vydrží podstatně déle. Jak tedy fungují laserové tiskárny? Kromě černobílých monochromatických laserových zařízení jsou na trhu i barevné laserové tiskárny. Ty mají vyšší cenu, ale i tyto modely se již dostávají do domácností, díky nízkým nákladům na provoz a ceně za stranu tisku. První laserová tiskárna vznikla ve společnosti Xerox již počátkem 70.let, ale masivní nástup této technologie a prodej přišel až kolem roku 1984 od společnosti HP.Princíp fungování laserové tiskárny spočívá v laserovém paprsku, který osvětluje fotocitlivý buben. Systém mezi postupném řádkovém nanášení inkoustu při inkoustových tiskárnách, kde vidíte část tisku při laserové tiskárny změnil. Aby mohla proběhnout tisk je třeba mít v paměti zařízení k dizpozici celou stránku, která se tiskne na celou stranu zároveň. Procesor tiskárny zpracuje informaci o dokumentu z počítače, naformátuje rozmístění, zkompletuje to a odešle na tisk. V této chvíli přenese obraz strany laserový paprsek na elektrický vodivý válec, který je pokryt polovodivou vrstvou selénu.Ten se ve tmě zpráva, jako izolant a po osvětlení se stává vodivým. Na plochy, které osvětluje laserový paprsek se fotocitlivý buben, který byl negativně nabitý vybije a přichytí se na něj tonerový prášek. Tento buben s přichycením tonerovým práškem se otáčí, až do okamžiku dokud se prášek nedostane k přenosovému nabíječi. Následně prášek přenese na papír. V takové podobě by se však na papíře neudržel a proto se při teplotě 200 ° C roztaví pomocí nažehlovací válce a dostane se tak trvale na papír. Ačkoliv se to zdá složité, doba takového procesu je kratší, než doba nanesení inkoustu v inkoustových tiskárnách. Jako rychlá bude tisk na laserové tiskárně záleží v konečném důsledku i na velikosti samotné paměti v zařízení.

Toner do laserových tiskáren

Laserové tiskárny využívají pro tisk černý nebo barevný suchý tonerový prášek uložený v tonerové kazetě.
Mezi oblíbené modely laserových tiskáren na našem trhu pro malé firmy a domácnosti patří jednoznačně monochromatické laserové tiskárny. Ve velmi dobrém poměru výkonu a ceny je to laserová tiskárna pro černobílý tisk HP LaserJet Pro M12w. Tiskne rýchlosťou18 stran formátu A4 za minutu v rozlišení 600 x 600 Dpi. A navíc disponuje i možností bezdrátového připojení pomocí Wi - Fi. Pro tisk využívá černý laserový toner HPCF279A (79A).
Velké oblibě se těší j laserové tiskárny Samsung, díky příznivým cenám. Model Samsung SL-C430W, má velmi dobré uživatelské hodnocení. Jde o barevnou laserovou tiskárnu, která disponuje výbornou konektivitou a množství moderních funkcí. Pro tisk využívá čtyři barevné tonery s kapacitou 1 500 stran. O něco výše cenově už najdete velmi kvalitní rychlou tiskárna HP Color LaserJet Pro M277dw. Jde o multifunkční zařízení pro laserový barevný tisk, kopírování a skenování s možností připojení bezdrátových technologií Wi -Fi a NFC. Nechybí automatický oboustranný tisk duplex a tisk z připojeného zařízení, jako je hardisk nebo USB klíč zapojeného do USB portu na přední straně tiskárny. Do této multifunkční tiskárny jdou tonery HP CF400A / HP CF401A / HP CF402A / HP CF403A (201A). Alternativním řešením snížení nákladů jsou prémiové a alternativní tonery, plně kompatibilní s originálními tonery.

LED tiskárny

Zatímco laserové tiskárny využívají k rozprostření laserového paprsku po selenové válci otočné zrcadlo, čočku plus další pohyblivé věci, tak LED tiskárny zase používají LED diody. Jsou rozmístěny po celé šířce řádku a umožňují přímý přechod papíru tiskárnou a rychlejší tvorbu výstupu. Obecně však jde o velmi podobný princip, jako u laserových tiskáren.