Kancelář a škola

Mobilní aplikace pro tiskárny

Většina z nás už dnes používá tiskárnu nebo multifunkci s Wi-Fi připojením a podporou tisku z mobilních zařízení. Výrobci se snaží pro své modely tiskáren s bezdrátovou konektivitou nabídnout uživatelům i aplikaci, pro pohodlný tisk z mobilu. Některé aplikace přímo od výrobce jsou zdařilé, jiné míň a proto uživatel sáhne raději po aplikaci třetích stran, které jsou univerzální pro různé typy tiskáren, od několika výrobců. My jsme hledali nejpoužívanější, nebo nejlépe hodnocené aplikace výrobců pro jejich tiskárny a multifunkce.
 

Co taková aplikace dokáže a jak mi pomůže s tiskem

 
Od základních tiskových úloh, až po doplňkové funkce si můžete pomocí aplikace zjednodušit tisk přímo z mobilu. Kromě tisku dokumentů nabízejí aplikace i skenování a přístup ke cloudovým službám. Některé jsou přímo v aplikaci propojené s fotoaparátem mobilu a po pořízení snímku můžete udělat pár úprav před tiskem. Aplikace většinou dokáží i základní nastavení tisku, velikost, typ papíru, nastavení okrajů, počet kopií a při barevném tisku i volbu barevně nebo odstíny šedé a použití pouze černého inkoustu. Vždy závisí na konkrétní aplikace. Každý výrobce přizpůsobuje aplikaci modelem svých tiskárně tak, aby byl mobilní tisk, co nejpohodlnější a nabídl uživateli nejvíce funkcí přímo z mobilu. Pro samotného uživatele to přináší větší komfort při tisku, aniž by musel zapínat počítač a odpadá tím i přeposílání fotografií a dokumentů. Přijde vám emailem dokument, který si potřebuje hned vytisknout? Stačí pár ťuknutí v mobilu a odeslat povel přímo do tiskárny.
 

Pro jaký operační systém jsou aplikace určené

 
Mobilní zařízení, čímž myslíme v první řadě mobily a tablety běží na různých operačních systémech. Z nich nejpoužívanější jsou Android od Googlu a iOS od Applu. Proto drtivá většina výrobců vyvíjí aplikace právě pro tyto dva operační systémy. Zde je třeba zmínit, že každá z aplikací pro mobilní tisk je kompatibilní se zařízeními s operačním systémem určité verze. Nejnovější verze systému mají výhodu, že vývojář zvykne aktualizovat aplikaci vždy pro nejnovější system. Opačně to bohužel nefunguje a starší OS se nové aktualizované aplikaci nepřizpůsobí. Při stahování aplikace si proto všimněte, zda váš operační systém v mobilu má podporu této aplikace.
 

Kde si aplikaci mohu stáhnout

 
Aplikace pro mobilní zařízení s operačním systémem Android naleznete na Google Play Store. Ty pro operační systém iOS zase v AppStore. Odkaz na doporučenou aplikaci přesně pro váš model tiskárny naleznete v dokumentaci v balení zařízení nebo přímo na stránkách výrobce. Někteří výrobci přidávají i pro rychlé stažení QR kód.
 
HP Smart  
 
Výrobce Hewlett-Packard (HP) má pro mobilní tisk aplikaci HP Smart. Kromě této výborné aplikace jsme našli i aplikaci HP Samsung Mobile Print pro tiskárny Samsung, které prošly před časem pod společnost HP. Pro malou fotografickou tiskárnu HP Sprocket má zase aplikaci se stejným názvem.
 
 
                    
 
 
Tiskárny HP, které podporují bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi a tisk z mobilního zařízení dokáží tisknout pomocí služby AirPrint, Google Cloud Print a v podstatě z jakékoliv aplikace. Proč si tedy stanovat ještě aplikaci navíc? Aplikace HP Smart toho nabízí mnohem více, než jen jednoduché nastavení počtu kopií a příkaz tisknout z mobilu. Po jejím stažení do mobilního zařízení (vyžaduje Android 5.0 a novější nebo iOS 11.0 a novější) můžete využívat rozšířené nastavení pro tisk. Aplikace se dá stáhnout taky z Microsoft Store. Pro všechny operační systémy je stažení bezplatné. My jsme si aplikaci stáhli z AppStore. Velikost aplikace je 78,8 MB a podporuje 20 jazyků. Propojení aplikace s tiskárnou probíhá pomocí Wi-Fi nebo Bluetooth rozhraní.
 
Aplikace je přehledná a kromě nastavení předvolby tisku nabízí i skenování do mobilního zařízení a kopírování do úložiště. Oskenování dokumentu, označení plochy v dokumentu, která se má skenovat a oříznutí okrajů jsou základny úlohy pohodlného skenování z mobilu pomocí HP Smart. Odskenovaný dokument můžete uložit jako pdf, jpeg nebo dále pomocí aplikace upravovat, odeslat ho emailem, sdílet, archivovat v cloudovém úložišti Dropbox a jiných. Přímo v aplikaci můžete upravit dokument před tiskem. Nastavit počet kopií, velikost a typ papíru. Zvolit barevný nebo černobílý tisk. Fotografie, které máte v albu mobilního zařízení nejsou problém a ani ty, kterými se chlubíte na Facebooku. Cez aplikaci s přístupem k sociálním sítím můžete tisknout fotografie přímo ze sítí. Přes HP Smart víte zkontrolovat i stav náplní ve vaší tiskárnou. S aplikací se pohodlně pracuje a ovládání tiskových úloh je komfortní. Tato aplikace od vývojářů společnosti HP. Inc má velmi dobré uživatelské hodnocení, nachází se na předních místech v hodnocení i počtu stáhnutí. Aktualizace probíhají pravidelně a aktuálně (update květen) je ve verzi HP Smart 6.2.1 (AppStore) a ve verzi 6.2.1.91 (Google Play Store).
 
HP Sprocket  
 
Velmi pěknou aplikací výrobce tiskáren HP je aplikace HP Sprocket. Určená je pro kapesní fotografickou tiskárnu HP Sprocket. Aplikaci stáhnete pro Android ve verzi 5.0 a novější (Google Play Store) a iOS ve verzi 9.0 a novější v AppStore. Aktuálně je ke stažení verze 2.6.1.1 pro Android, velikost 60 MB a 2.61.7 pro iOS s velikostí 182 MB. Tato aplikace se připojuje z mobilu k tiskárně pomocí rozhraní Bluetooth.
 
Stačí zapnout Bluetooth a spárovat nalezenou tiskárnu. Aplikace má jednoduché, ale velmi příjemné rozhraní. Přímo v ní po připojení vidíte stav baterie tiskárny. Přes aplikaci můžete aktualizovat i nový firmware malého zařízení. Pomocí aplikace víte vytisknout fotografie na papír Zink a to nejen z alba mobilu nebo přímo pomocí fotoaparátu v mobilu, ale i ze sociálních sítí Facebook, Instagram, Google fotky. Před tiskem víte přidat do výtisku různé interaktivní možnosti, jak je lokalizace, text, nebo Smile. Nechybí ani úprava před tiskem ve formě různých filtrů, efektů nebo přidávání clipartů a rámečků. Co se týče rozměrů tisku, ty jsou podmíněny formátem Zink papíru 2 x 3 "(5 x 7,6 cm). V aplikaci si umíte udělat i pár základních nastavení, jako je regulace jasu, kontrast a sytost. Práce s aplikací je intuitivní i přesto, že chybí CZ lokalizace. Zatímco při předchozí aplikaci jsme se dostali  k CZ jazyku, zde jsme se museli spolehnout na ENG jazyk.
 
Samsung Mobile Print  
 
Společnost HP zhruba před dvěma lety odkoupila tiskařskou divizi Samsung. Pod HP prošly všechny modely tiskáren a proto dnes nabízí i aplikaci pro tiskárny Samsung s podporou tisku z mobilních zařízení. Aplikace Samsung Mobile Print zastoupí svými nastaveními hravě vše, co byste museli nastavovat před tiskem v PC.
 
Další aplikace po kterých jsme pátrali byly ty, které se dají používat pro tisk z mobilních zařízení spolu s tiskárnami a multifunkcemi CANON, EPSON, OKI a BROTHER.
 
Canon PRINT Ink/ SELPHY  
 
Aplikace pro zařízení Canon s podporou bezdrátového tisku z mobilních zařízení se jmenuje Canon PRINT Ink/ Selphy a bezplatně si ji můžete stáhnout v Google Play Store a AppStore. Instalační balíček má velikost 34,1 MB (iOS), 20 MB (Android) a vyžaduje operační systém iOS verzi 10.0 a vyšší nebo Android 4.4 a vyšší. Aplikace má jednoduché menu s několika rychlými funkcemi. Umožňuje kopírování, skenování, tisk dokumentů a fotografií uložených v mobilním telefonu, ale také z cloudových úložišť. Neobsahuje sice rozšířené možnosti nastavení před tiskem, ale víte si zkontrolovat stav připojení tiskárny, hladinu inkoustu a dokonce i spustit údržbu. Přes aplikaci si můžete zaregistrovat až 10 tiskáren Canon série Maxify, Pixma nebo Selphy. Velmi snadno můžete přidáno tiskárny editovat a odstraňovat, podle potřeby. Pozitivní překvapí je převádění souborů z balíku Office, kteří máte uložené v mobilu do formátu PDF pro tisk. Využití všech funkcí samozřejmě závisí na tom, které funkce podporuje samotná tiskárna. Aplikaci Canon Print Ink/ Selphy víte použít pro tisk i bez internetového připojení, a to prostřednictvím režimu přístupového bodu nebo režimu Wi-Fi Direct (závisí na podpoře tiskárny).
 
Epson iPrint  
 
Pokud vlastníte tiskárnu Epson s podporou bezdrátového připojení a tisku z mobilního zařízení, je pro vás určena aplikace výrobce Epson iPrint. Zdarma si ji můžete stáhnout v Google Play Store pro mobilní zařízení s Androidem verze 4.4 a novější nebo v AppStore pro zařízení s iOS verze 10.0 a novější.
 
Přestože má aplikace minimalistický design je nabitá funkcemi. Zastane všechny funkce, které byste jinak museli nastavit před tiskem na PC nebo přímo na tiskárně. Tisk z mobilu pomocí této aplikace můžete fotografie z alba fotoaparátu, ty které přes aplikaci přímo vyfotíte, ale i ty, které máte online v svých cloudových úložištích Dropbox, Evernote, Box, Disk Google a Microsoft OneDrive. Pracovat můžete i se soubory, které máte uložené, jako přílohy emailů a to všechny soubory PDF a dokumenty sady Microsoft Office. Přímo z vašeho mobilního zařízení můžete tisknout, kopírovat a skenovat. Funguje i skenování z tiskárny do vašeho mobilu. Velmi dobře jsou v aplikaci propracované i předvolby tisku a nastavení samotného tisku. Kromě základních nastavení, jako jsou velikost, typ papíru, bezokrajový tisk, počet kopií si umíte nakonfigurovat i rozlišení skenování a typu obrázků. Můžete si zvolit mezi barevným nebo černobílým tiskem a také pokud to vaše tiskárna podporuje i oboustranný tisk. Nechybí ani kontrola stavu tiskárny a náplní. Tato aplikace má co nabídnout, ale trochu horší je to s její stabilitou při některých funkcích. Vývojáři však aplikaci pravidelně aktualizují. Vytknout jí můžeme, že není lokalizována do češtiny. Mezi verzemi pro Android a iOS jsou menší rozdíly. Aplikace pro iOS obsahuje i podporu zkratek pro asistentku Siri.
 
OKI Mobile Print  
 
Také společnost OKI má pro své tiskárny a multifunkce MFP vlastní aplikaci z dílny vývojářů OKI. Zdarma si ji můžete stáhnout v Google Play Store a AppStore, pro verze operačního systému Android 4.1 a novější a iOS 11.0 a novější. Ani při této aplikaci vás nepotěší lokalizace do češtiny nebo slovenčiny. Smířit se budete muset s angličtinou. Aplikace mě jednoduchý design laděný do červbené barvy (barva loga OKI) a nabízí základny nastavení pro tisk prostřednictvím aplikace. Kromě dokumentů, fotografií uložených v mobilu zvládá i tisk webových stránek a tisk v aplikaci přímo z fotoaparátu mobilního zařízení. Aplikace OKI Mobile Print je určena spíše pro základní tisk z mobilu, kde využijete pohodlnost práce tiskových úloh přímo z mobilního zařízení, ale bez extra rozšířených funkcí.
 
Brother iPrint & Scan  
 
Poslední aplikací od vývojářů výrobců tiskárny je Brother iPrint & Scan. Zdarma si ji můžete pro svou tiskárnu Brother s podporou bezdrátového tisku z mobilních zařízení, stáhnout z Google Play Store a AppStore. Určená je pro Android 4.0.3 a novější a iOS 10.0 a novější. Minimalisticky design v modrém provedení, což je barva loga Brother najdete slušnou nabídku nastavení pro tisk, kopírování, skenování a dokonce i odeslání a náhled faxu. Pohyb v aplikace je intuitivní a i přes absence lokalizace do SK nebo CZ se aplikace používá pohodlně. Odesílat přímo z mobilu do tiskárny můžete dokumenty a fotografie z paměti mobilu, ale také z online cloudových služeb. Skenovat přímo do mobilu je rozšířeno o možnost zasílání naskenovaných souborů emailem. K plnohodnotné práci s tiskovými úlohami nemusíte používá vůbec počítač. Pomocí aplikace v mobilním zařízení se dostanete k nastavením, kde si můžete předvolit ty základní, jako je velikost a typ papíru, okraje, počet kopií. Přímo v aplikaci se dá zkontrolovat stav tiskárny a hladina náplní. Kompatibilita nastavení vždy závisí na samotných funkcí, které má zvolená tiskárna.
 
Toto byly aplikace výrobců tiskáren, pro jejich modely tiskáren a multifunkcí. Každá z nich je optimalizována pro vybrané modely dané značky. Na stránce výrobce vždy naleznete seznam zařízení, která splňují kompatibilitu s aplikací. Některé obsahují více možností a nastavení a některé mají jednoduché menu s rychlými základními funkcemi. V Store, kde si aplikaci můžete stáhnout je vždy uveden krátký popis aplikace, velikost v MB, verze, požadavky pro verzi operačního systému v mobilním zařízení, jméno a odkaz na stránky vývojáře, jazykovou lokalizaci a datum poslední aktualizace. Najdete tam i počet stažení a hodnocení uživatelů.
 

Univerzální aplikace pro tisk z mobilních zařízení

 
Kromě aplikací, které jsou přímo od vývojářů výrobců tiskáren najdete v Google Play Store a AppStore i množství aplikaci třetích stran. Některé jsou bezplatné a jiné zase placené. Jde o univerzálnější řešení pro více modelů tiskáren různých výrobců. Pokud byste hledali takové řešení, doporučujeme prohlédnout si hodnocení uživatelů a podle toho se rozhodnout. Hlavně při placených verzích. Aplikace od výrobců jsou nejčastěji bezplatné, protože jsou součástí funkcionality vámi zakoupeného hardwaru.