Kancelář a škola

Microsoft Teams

Přesun práce z firemního prostředí přinesl zaměstnancům i zaměstnavatelům nejen výhody, ale také množství menších nebo větších problémů. Kromě bezpečnosti museli zaměstnavatelé řešit nástroje pro komunikaci a spolupráci. To se v podstatě týká i škol a distančního vyučování v online prostoru. Jedním z takových nástrojů je Microsoft Teams. Řešení, které nabízí komunikaci, videokonference a týmovou spolupráci. Zatímco donedávna byl Microsoft Teams součástí balíku Office 365, v nové verzi Windows 11 se stal již předinstalovanou aplikací v rámci systému. Pojďme se tedy podívat, co tento komunikační nástroj přináší a jak efektivně jej můžete používat.


Aplikace nebo webové rozhraní

Pokud jste upgradovali svůj počítač nebo notebook na nový Windows 11 najdete předinstalovanou aplikaci Microsoft Teams v hlavním panelu. Po kliknutí se můžete přihlásit vašim Microsoft účtem, pokud jej nemáte založíte si nový. K registraci můžete použít jakoukoliv emailovou adresu, telefonní číslo nebo Skype účet. Pokud používáte Windows 10 stačí z oficiální stránky Microsoft stáhnout aplikaci kompatibilní pro svůj operační systém. Přímo na webové stránce se můžete zdarma zaregistrovat nebo rovnou přihlásit. Bez použití aplikace můžete používat Microsoft Teams právě přes webové rozhraní. Microsoft Teams je ve Windows 11 v základní bezplatné verzi. V plné verzi je součástí placených plánů Office 365 Business Basic, Standard a E3.

 

zdroj foto: microsoft.com


Co nabízí Microsoft Teams

V rámci tohoto komunikačního nástroje na spolupráci víte využívat chat, hovory, video-hovory se svými spolupracovníky. Sdílet dokumenty, fotografie, videa a poznámky pro rychlou spolupráci v teamu. V reálném čase můžete upravovat soubory pomocí aplikací Word, Excel, PowerPoint a OneNote.


Bezplatná verze nabízí funkce:

- neomezené zprávy chatu, skupinové chaty, vyhledávání pomocí klíčových slov, historie chatů

- zabudované online schůzky, hlasové hovory a videohovory (s možností rozmazání pozadí) pro jednotlivce a skupiny o délce až 60 minut na schůzku nebo hovor (bezplatná verze)

- neomezený čas online schůzky až na 30 hodin (rozšíření během pandemie Covid19)

- v rámci bezplatné verzi se může k online schůzi připojit až 100 lidí (rozšíření během COVID19 na 300 lidí)

- cloudový prostor 10 GB na soubory týmu a další 2 GB na každou osobu jako osobní cloudový prostor

- tvorba a editace obsahu v reálném čase pomocí aplikací Office, jako například Word, Excel, PowerPoint a OneNote

- neomezené integrace aplikací s více než 650 podnikovými aplikacemi, ze kterých si můžete vybrat, včetně Adobe Creative Cloud, SignEasy, Evernote, Trellis a jiné.

- možnost komunikace a spolupráce s kýmkoli v rámci vaší organizace nebo mimo ni, s pokrytím bezpečné a globální infrastruktury od společnosti Microsoft

- ochranu šifrováním uložených i přenášených dat

 

Placená verze nabízí navíc:

- dodatečný cloudový prostor od 1 TB úložiště (závisí na předplaceného plánu)

- rozšířené možnosti spolupráce na souborech v desktopových aplikacích Office

- integrace dalších aplikací třetích stran

- pokročilé řízení IT

- zabezpečení a dodržování na podnikové úrovni

 

Přechod z bezplatné na placenou verzi je jednoduchý a to přímo v aplikací nebo webovém rozhraní pomocí inovace na placenou verzi Microsoft 365 Business Basic, Microsoft Business Standard nebo Microsoft 365 E3 (Microsoft Teams je jejich součástí).

 

Proč je Microsoft Teams dobrá volba

Získáte velmi mocný nástroj pro přesun vaší kanceláře do online prostoru s širokou škálou funkcí. Nejen textové chaty s historií, hovory a videohovory, ale i manažera na pořádání firemních online porad, prostor na dokumenty a jejich rychlé sdílení a úpravu v reálném čase. Vytváření pracovních týmů soukromých i veřejných. Sdílení kalendáře a vytváření pozvánek k online schůzi. Sdílení plochy, dokumentů a nahrávání online schůzi pro nezúčastněných uživatele.

zdroj foto: microsoft.com


Microsoft Teams vás nebude omezovat ani operačním systémem. Podporu má nejen ve Windows, ale používat lze verze pro Mac, Linux nebo mobilní zařízení s Androidem a iOS. Instalace do zařízení není nutností, využívat ho můžete přes webové rozhraní.

Dalším plusem je spolupráce s jinými službami, které můžete v rámci firmy používat. Množství služeb je možné přímo integrovat v rámci Microsoft Teams. Už dnes obsahuje knihovna služeb nespočet aplikací třetích stran s nimiž má Microsoft vytvořené partnerství (Trelly, Zoom, Evernote, Polly, Wiki, Soapbox, Adobe Creative Cloud, YouTube, Remind, Translator, SingEasy a jiné). Vybírat z knihovny si můžete na základě navrhovaných aplikací nebo sekcí.

Nejen firmy a uživatelé pracující formou Home Office, ale i vzdělávací instituce dokážou platformu Microsoft Teams plnohodnotně využívat. Pro studenty a učitele nabízí Microsoft bezplatnou verzi Office 365 A1 s integrovaným řešením Microsoft Teams a speciálními funkcionalitami pro práci s třídou. V rámci této verze mohou učitelé vytvářet online třídy, online hodiny, pracovat pomocí interaktivní tabule, sdílet plochu a zadávat úkoly žákům.


Závěr

Platforma Microsoft Teams běží hladce a všechny její funkce se bezproblémově integrují do výkonného komunikačního centra spolupráce. Integrace softwaru pro videokonference se službou Microsoft 365 umožnila společnosti Microsoft vytvořit uživatelské prostředí typu vše v jednom, která odděluje Microsoft Teams od jejích konkurentů.

Jednou z mála nevýhod Microsoft Teams je, že uživatelské rozhraní a nastavení back-endu může být zpočátku trochu náročnější pro správce. Protože obsahuje množství funkcí, integrovaných aplikací a možností třetích stran, budou muset vedoucí pracovníci firem strávit více času učením se o platformě, než ji zavedou do své firmy. Co se týče jednotlivců pro ně je uživatelské prostředí a používání intuitivní a snadno se v něm zorientují.

Vzhledem k výkonu a funkce je Microsoft Teams spolehlivá platforma. Plusem je šifrování všech dat v datových centrech společnosti Microsoft. Video a zvuk je chráněno technologií Secure Real-time Transport Protocol (SRTP). Dobrá je i podpora Microsoft Teams v rámci níž mají uživatelé přístup k průvodci nastavením, školením, online seminářem a kurzem, jakož i k fóru uživatelů.