Kancelář

Měření hustoty pomocí denzitometru

Existují různé úrovně řízení procesu, které se používají při tisku. Přestože vizuální srovnání lze použít k poskytnutí základního úsudku o shodě, mohou být velmi subjektivní, a tudíž nepříliš přesná.

Použití hustoměru může poskytnout kvantitativní zpětnou vazbu pro operátora lisu. To může zahrnovat měření hustoty tuhého inkoustu, zvýšení hodnoty tónu (známého také jako zisk bodu), zachycování inkoustu a jiných charakteristik tisku. Tyto jsou známé jako mechanické charakteristiky tisku. To znamená, že měříme změny v důsledku mechanické změny na lisu. Například změna hustoty inkoustu může být přímým výsledkem změny tloušťky filmu inkoustu nebo objemu, který se aplikuje. Změna nárůstu bodu může být výsledkem změny tlaku tisku nebo stavu přikrývky a balení. Zásobník inkoustu je mírou toho, jak dobře se inkoust přenáší na substrát s předchozím aplikovaným inkoustem.

 

 

Co je měření hustoty a proč potřebuji hustoměr?

Monitorování všech těchto mechanických charakteristik tisku je dobrým základem pro řízení procesu a je obzvláště důležité pro konzistentní reprodukci obrázků a grafiky se souvislými tóny.

 

Co je měření hustoty?

Za prvé, je důležité pochopit, že hustota není barva. Hustota představuje pouze to, jak světlá nebo tmavá je barva, ale ne, jestli je barva správná. Pokud je například inkoust kontaminován a barva se posunula, stále můžete dosáhnout správné hodnoty hustoty, ale barva bude vypadat jinak. Pokud potřebujete potvrdit, že barva je správná, například aby se shodovala se specifikovanou hodnotou budete muset použít spektrofotometr.

Pojďme se podívat na typy měření, které můžete použít ke kontrole hustoty na lisu pomocí hustoměru. Nejprve se podíváme na řízení čtyřbarevného procesu a poté na kontrolu přímého barevného inkoustu.

 

Čtyřbarevné řízení procesu

Co je měření hustoty? Potřebuji hustoměr? Blog X-RiteHustota je nejzakládanější měření mechanických vlastností tisku. Hustota odrazu se vypočítá z množství světla, které se odráží od substrátu (papír, film atd.) a inkoustu. Je to jednoduchý způsob, jak vyhodnotit změny tloušťky inkoustového filmu nebo koncentrace inkoustu, který se nanáší. Se zvyšující se tloušťkou nebo koncentrací inkoustu se absorbuje více světla a odráží se méně světla, takže přístroj hlásí tmavší vzhled než vyšší hustotu.

 

Na ofsetovém lisu je množství pigmentu inkoustu velmi konzistentní, takže změna hustoty přímo koreluje se změnou tloušťky filmu inkoustu. Na flexografickém lisu se může množství inkoustu měnit s koncentrací inkoustu. Přidání plniva nebo vody do flexografického inkoustu bude mít za následek přenos menšího inkoustového pigmentu na substrát, který bude snazší s nižší hodnotou hustoty. S vypařováním nosičů inkoustu se koncentrace flexografického inkoustu zvýší a měří jako vyšší hustota. Používání hodnot hustoty azurového, purpurového, žlutého a černého tuhého inkoustu pro sledování a korekci tloušťky nebo koncentrace inkoustového filmu je klíčem k ovládání mačkání.

 

Co je měření hustoty? Potřebuji hustoměr? Blog X-RiteHodnota tónu je známá také jako oblast bodu. Toto je měření hodnot odstínu tištěné obrazovky. Přenáší se jako procento hustoty tuhého inkoustu. Zvýšení hodnoty tónu (TVI) je také běžně známé jako zisk bodu. TVI představuje rozdíl mezi vytištěnou hodnotou tónu a hodnotou tónu v původním souboru. Například, pokud se měří kontrolní skvrna pro 50% odstín a výsledkem je hodnota tónu 68%, zvýšení hodnoty tónu je 18%. V závislosti na vašem procesu tisku a metodě kalibrace lisu se typické normální hodnoty CMYK TVI pohybují od 16 do 22 %.

 

Někdo by mohl namítat, že pro obrázky je hodnota tónu důležitější než hustota tuhého inkoustu. Obrázky a mnohé grafiky jsou vytvořeny z odstínů obrazovky. V těchto případech není v těchto oblastech žádný tuhý inkoust. Pokud je TVI příliš vysoká ve všech procesních barvách, obrázky budou příliš tmavé. Ještě horší je, že pokud je TVI v některých procesních barvách příliš vysoké a v jiných níže, obraz bude mít nežádoucí posun ve vyvážení barev.

 

Co je měření hustoty? Potřebuji hustoměr? Blog X-RiteInk Trap (přesněji zjevná past) je míra toho, jak dobře se mokrý inkoust přenese na substrát a předchozí inkoust v tiskové sekvenci. Vyšší procento pastí je lepší. Přestože k tomu neexistuje žádná specifická norma, obecně je žádoucí dosáhnout 80% pasti nebo lepší. To může být jednodušší dosáhnout na lisu se vysoušeči mezi inkoustovými stanicemi, jako je tomu u mnoha flexografických lisů, a těžší na lisu, který tomu tak není, jako většina ofsetových lisů. Měření pasti je způsob, jak předpovědět barevný posun v barvách přetisku. Představte si obrázek s červeným autem na zeleném trávníku a modrou oblohou. Špatné charakteristiky zachycování ztíží dosažení a udržení barevné shody modré oblohy (azurová a purpurová) a zelená tráva (azurová a žlutá).

 

Podmínky tisku však mohou omezit schopnost dosáhnout dobrého zachytávání inkoustu. Zásobník inkoustu může ovlivnit několik proměnných lisu, některé může ovládat operátor, například rychlost lisu nebo nastavení sušiče na lisech, které mají mezi lisovými jednotkami sušičky. Lepivost inkoustu může být ovlivněna roztokem ofsetového lisu nebo tloušťkou inkoustového filmu.

Některé proměnné vyžadují změny, které jsou mimo kontrolu operátora, jako například přilnavost inkoustu specifikovaná v ofsetovém inkoustu. V tomto případě může být prodejce inkoustu schopen upravit inkoust pomocí přísad nebo dokonce přejít na jiný inkoustový systém, který má odlišné chování při lepivosti. Existují další proměnné, které je obtížnější nebo nemožné změnit v době lisování, jako je teplota lisu a substrát.

 

Co je měření hustoty? Potřebuji hustoměr?

Stínové detaily nesou důležité informace v mnoha obrázcích. Hodnoty kontrastu tisku dobře korelují se subjektivními hodnoceními kvality tisku, jako například „plochá“ (nízké hodnoty kontrastu tisku) versus „výskoky ze strany“ (vysoké hodnoty kontrastu tisku). V porovnání s hodnotami zisku středních tónů, které se mění s tloušťkou inkoustového filmu, a tedy s hustotou, vysoké hodnoty kontrastu tisku vyžadují vysokou hustotu a ostrý tisk, aby se zachovaly detaily ve stínech.

 

Může to být cenný nástroj pro snímání otisků prstů pro stanovení hustoty, která nevede ke snížení nebo nestabilnímu kontrastu tisku. Může to být ovlivněno tiskovým tlakem, přikrývkami a přísadami do inkoustu. Během výroby se často používá jako pomůcka k udržení správné rovnováhy mezi inkoustem a vodou a zhoršení kontrastu v průběhu cyklu může naznačovat potřebu praní přikrývky.

 

Kontrola procesu bodového inkoustu

Co je měření hustoty? Potřebuji hustoměr? Blog X-RiteHustota přímých barev může být složitá. Tradiční hustoměr má zabudované filtry, které jsou optimalizovány pro každou z výtažkových barev inkoustu. Tyto filtry nejsou optimální pro všechny barvy přímého inkoustu, které můžete použít. Ve skutečnosti se při měření přímých barev pomocí této tradiční sady filtrů může hustoměr pokusit vyjmout filtr automaticky. Navíc, výběr CMY filtru se může měnit z jednoho měření na další, stejného inkoustu. To poskytne zcela odlišné číselné výsledky.

 

Pokud tedy potřebujete změřit hustotu přímé barvy inkoustu, budete potřebovat zařízení, které dokáže změřit přímou barvu při spektrální vlnové délce, která je pro daný inkoust optimální. Toto bude hlásit hustotu založenou na vlnové délce světla, které je absorbováno nejvíce. Tato vlnová délka bude identifikována standardním symbolem pro vlnovou délku λ, který se nazývá lambda.

 

Hodnota tónu přímé barvy (SCTV) je relativně nová metoda pro výpočet hodnoty tónu vašich inkoustů přímé barvy (ISO 20654:2017). Tato metoda využívá hodnoty spektrální odrazivosti k vytvoření hodnot tónů mezi papírem (0 %) a tuhým inkoustem (100 %). Tradiční hustoměr nemůže poskytnout tuto metriku přesně ze stejných důvodů, o kterých jsme již říkali, že nemůže poskytnout hustotu přímé barvy. Hodnoty tónů SCTV se také liší od hodnot tónů CMYK. Matematika, která se používá pro hodnoty tónu přímé barvy, vede k lineárním cílovým hodnotám, takže 50% tónová skvrna by se měla měřit jako 50% hodnota tónu nebo 0%.

 

Potřebuji hustoměr?

Jaké jsou možnosti od X-Rite? eXact Basic poskytne schopnost tradičního denzitometru pro základní čtyřbarevnou procesní kontrolu hustoty procesu. Pro pokročilejší funkce hustoty a pro hustotu přímých barev a tónovou hodnotu budete potřebovat eXact Basic Plus. Pokud v budoucnu budete potřebovat větší kontrolu nad barvami v L*a*b* nebo potřebujete sladit svou produkci s tiskovým standardem, jako je GRACoL, SWOP, Fogra atd., budete muset přejít na eXact 2 nebo spektrofotometr eXact 2 Plus.

zdroj: internet