Kancelář a škola

Malý slovník výrazů pro tiskárny a tisk

Jak se vyznat ve výrazech pro tiskárny a tisk

Svět technologií jde kupředu a zařízení podléhají novým inovacím. Výrobci přicházejí na trh s novými modely a ještě novějšími technologiemi. Slovník, kterému je třeba rozumět, je čím dál bohatší a často se při produktech setkáváme s výrazy, které si nedokážeme vysvětlit. Taky svět tisku prošiel v tomto směru vývojem a již není dostatečne vědět pár nejpoužívanějších výrazů. S jakými slovy se můžete při zařízeních pro tisk setkat a co znamená? Nabízíme krátké vysvětlení těch nejpoužívanějších.

Tiskárna

Výstupné zařízení (hardware), které pomocí inkoustové nebo laserové technologie (přenos textu a obrazových dat) tlačí na papír. Podle toho, zda použijete k tisku více barev nebo pouze černou, je delíme na barevné a monochromatické tiskárny (pro černobílý tisk). Tiskárna má dlouhou historii a přešla značným vývojem. První tiskárna jak ji poznáme, se objevila v roce 1964 a byla dílem společnosti Seikosha. V roce 1968 byla představena první sériová tiskárna společnosti Epson, která působí na trhu dodnes.

Multifunkce (All-in-one)

V podstatě jde o multifunkční tiskárnu, zařízení, které kromě tisku nabízí i funkci kopírování a skenování. Skrácený název je odvozen od označení multifunkčního zařízení nebo multifunkční tiskárny. Tak jako samotná tiskárna i multifunkční zařízení mohou být inkoustové nebo laserové a monochromatické (černobílé tisk) nebo barevné.

Skener

Vstupní skenovací zařízení, které skenuje obraz z předlohy a vytváří přesné kopie do souboru. jde o převod textu nebo obrázků z papírových dokumentů do digitální podoby dat. Může být samostatným zařízením nebo součástí vícefunkčního zařízení. Skenery delíme podle předlohy, podle snímače a podle rozhraní. Stretněte se s několika druhy skenerů. Mezi najznámějšími jsou ruční, přechodový, plošný, filmový a 3D skener. Mezi skenery jde radit i čtečky čárových kódů nebo QR kódy.

Toner

Tonerová kazeta nebo skrátené toner je vyměnitelná část laserových tiskáren. Podlhovastá kazeta obsahuje suchý tonerový prášek, buď černý nebo barevný V tiskárně se používají vysoké teploty a tlak na papír. Každý výrobce má své originální tonery, ale na trhu najdete také alternativní tonery jiných výrobců, které jsou plně kompatibilní a cenově výhodnější.

Cartridge

Při tisku do tiskárny se použije výraz Cartridge, což je název pro inkoustovou kazetu do tiskárny. Tyto kazety mohou být vyměnitelné po vyčerpání inkoustu a mohou být černé nebo samostatně barevné, ale také tricolor. Tie obsahují tři základní barvy v jednom kazete. Pomocou doplňkových kazet je možné některé kazety znovu naplnit. Inkoustové tiskárny s vyměnitelnými kazetami stále více nahrazují modely s tankovými zásobníky, kde odpadá výmena kazet. Vkládání se jednoduše doplňuje naliatím z fľaštičiek.

Refill Kit

Plníci sady pro pohodlnější naplnění prázdné inkoustové kazety. Náhradní set je nutné vybírat k danému modelu, pro který je určen.

Starter Kit

Výrobci balíčků dodávají Starter Kit, což je název pro počáteční toner nebo štartovací sadu inkoustových kaziet. Obsahuje zhruba 50 - 60 % náplne.

Chip

Čip (miniatúrní elektronické zařízení), pomocí něhož probíhá komunikace mezi tonerem a tiskárnou. Tiskárnu můžete tak informovat o tom, zda je kazeta dobře vložena a jaká je hladina inkoustu.

Tonerrobot

Tento výraz se používá pro doplnění toneru v laserových tiskárnách. Tonerrobot obsahuje tonerový prášek a vše potřebné pro doplnění, ale bez pájek na vytvoření otvoru.

 

Optická jednotka (optický valec)

Je částí (zařízením) v laserových tiskárnách, pomocí kterých se přenáší tonerový papír. Má určitou životnost, která se udává v počtu vytištěných stran. Po opotřebování je nutné vyměnit optický válec. Jde o část, kterou může výménit užívatel sám.

Tisková hlava

Jde o část (zařízení) v inkoustové tikárně pomocí které se provádí tisk. Pohybuje se v zařízení a nanáša mikrokapky inkoustu na papír. Čistění tiskového hlavy může provádět uživatel pomocí softwaru pro tiskárny.

CMYK

Výraz CMYK je spojen s metodou barevného zobrazení. Jedná se o způsob subtraktivního promíchání barev - míchání od sebe se odečte barvy. Tenhle barevný model obsahuje čtyři základní barvy: azurovou (cayn), purovou (magenta), žlutou (yellow) a černou (key/ black), od toho je odozená zkratka CMYK.

RGB

Tento výraz se používá pro barevný model RGB, který je tvořen třemi základními barvami červená, zelená a modrá. Je to aditívní míchání barev použitý při barevném displeji, monitorech nebo projektoroch (způsob míchání vyžarovaného světla). Na rozdíl od modelu CMYK není třeba vnější světlo. Zmiešaním všech tří barev získáme bílý, naopak černý vznikne společnou absenci těchto barev.

DPI

Jinak aj "dots per inch" množství bodů na palec (2,54 cm), které určují rozlišení tiskáren. V zásadě čím větší rozlišení, tím ostřejší a detailnější výtisk. Moc záleží na samotné technologii, jakou tiskárna tiskne.

Duplex

Slovo duplex je to, což označuje při tiskové funkci automatický oboustranný tisk. Táto funkce vám umožní ušetřit náklady na tisk, na obě strany papíru. Kromě automatického tisku se můžete setkat i s manuálním oboustranným tiskem, kde musíte list papíru otočit ručně pro tisk druhé strany.

Duální tisk

Výraz duální tisk označuje proces, kdy se tiskne na obě strany papíru v rámci jednoho průchodu tiskárnou. Největší výhodou je lepší využití papíru a rychlosti tisku.

CISS

Pod touto zkratkou při tiskárně rozumíteme systém, který označuje, když se inkoust doplní přímo do zásobníku. Není nutné vyměnit inkoustové kazety, ale doplňovat z externích lahví s atramentem přímo do nádrží v tiskárně. Zásobník s nádržkami může být připojen k tiskárně nebo nejnovější modely již májí zásobník přímo integrovaný v tele zařízení. Výhodou jsou nižší náklady, jednoduché doplňování i při chodu tiskáren.

ADF

Jde o zkratku pro automatický podávač papíru. Odpadá tak ručné vkládaní po jednom. Při skenování, kopírování nebo faxování, vám ADF ulehčí práci při větším objemu dokumentů.

Picture Bridge

Je určen pro standardní rozhraní pro připojení fotoaparátu, kamery a tisku přímo z připojeného zařízení. Toto velmi populární rozhraní dnes již nahrazuje bezdrátové připojení, pokud obsahuje i fotoaparát nebo kameru Wi-Fi.

USB/ LAN/ Wi-Fi

Tyto zkratky jsou určeny pro připojení k tiskárnám. Klasické připojení kabel USB mezi tiskárnou a počítačem, doplňují síťové připojení k síti LAN pomocí ethernetového kabelu nebo bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi. V případě Wi-Fi musí být obě zařízení (tiskárna a notebook, mobilní telefon) podporovány Wi-Fi a připojeny k téže síti. Můžete se také připojit pomocí technologie Bluetooth a NFC.

USB (hostitel)

Přímý přípojení a tisk z USB kabelu, externího hadisku nebo jiného zařízení pomocí USB kabelu.

Krátky záveř

Toto jsou nejčastejší výrazy, s nimiž se můžete setkat při popisu tiskáren nebo multifunkcí. V parametroch zařízení naleznete rozlišení v DPI, tiskovou technologii a rychlosti tisku, udávané v počtu vytištěných stránek za minutu. Nebude tam chybét ani maximální formát papíru, který je řízen mezinárodně uznávanými normami. Najčastej se používá A4. Mezi funkcemi hledatejte automatický oboustranný tisk, duální tisk, automatické podávání papíru a rozšířené funkce. Vždy záleží na konkrétním modelu, co všechno vám nabídne. Konektivita zahrnuje všechny způsoby připojení k tiskárnám. Vyznat se v těchto výrazech není na škodu, je to takové minimum, které vám pomůže v orientaci.