Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

Mají tiskárny paměť?

Položme si na začátek pár otázek. Můžeme brát tiskárny jako počítače? Co mají společného? Mají tiskárny paměť? Společné mají zejména to, že dokážou spolu komunikovat.

Mohou uchovávat informace o dokumentech, které zpracovávají? Jsou všechny tiskové úlohy navždy uvězněny v interním CPU tiskárny jako obrovská černá skříňka? Představuje nějaká paměť, kterou mají, hrozbu pro informační bezpečnost vaší organizace?

Mají tiskárny paměť?

Ano. Nejnovější tiskárny, řekněme od roku 2000, mají integrovanou paměť. Podobně jako u počítačů a mobilních zařízení. Obsahují pevné disky, systémovou paměť, operační systémy a nativní aplikace.

K čemu přispívá v tiskárně paměť? Díky ní je tisk efektivnější. Tiskárny potřebují trochu paměti, která jim pomůže uložit a zpracovat tiskové úlohy. Pomáhá jim ovladač tisku a zařazovač tisku. Tiskárna však potřebuje vytvořenou historii připojení se vším výše uvedeným, aby mohla tisknout co nejplynuleji a nejrychleji.

Absolutně nulová paměť tiskárny by znamenala rušivý bod selhání. Paměť tiskárny také znamená, že zařízení může provádět určité úkoly nezávisle na počítači. Pokud dojde k přetížení paměti RAM počítače, nebude to mít vliv na rychlost tiskové úlohy.

 

Jak funguje paměť tiskárny

Tiskárny, podobně jako mnohá jiná elektronická zařízení, mají vnitřní paměť, která jim umožňuje efektivně zpracovávat a tisknout dokumenty. Tato paměť slouží jako dočasný úložný prostor pro data během jejich zpracování tiskárnou. Obsahuje informace, jako jsou tiskové úlohy, nastavení, fonty a další údaje potřebné pro proces tisku.

RAM a ROM

Tiskárny mají energeticky nezávislou paměť (RAM) a energeticky nezávislou paměť (ROM), stejně jako počítače.

Paměť s náhodným přístupem (RAM), známá také jako „pracovní paměť“, je typ dočasné paměti, která ukládá krátkodobá data pro rychlý a dočasný přístup tiskárny. Dočasná paměť je jakýkoli typ údajů, které tiskárna po vypnutí zapomene.

Paměť pouze pro čtení (ROM) je trvalé, dlouhodobé ukládání dat, které nelze triviálně upravovat nebo mazat. Na rozdíl od paměti RAM je ukládání dat v paměti ROM trvalé a při vypnutí tiskárny se na něj nezapomene. Paměť ROM se obvykle používá k uložení softwaru nebo firmwaru tiskárny.

Takže i když to zní, že váš počítač a tiskárnu mají spoustu společného . Tiskárny mají paměť, ale jejich RAM a celková velikost pevného disku nejsou tak velké jako počítače. Proč? Protože tiskárny doslova potřebují další prostor pro všechny mechanismy, které výrobní proces vyžaduje.

 

Jaká jsou rizika bezpečnosti údajů

Jelikož tiskárny mají paměť, existuje oprávněná obava o to, kolik údajů si uchovávají. A stejně jako dlouho. Pokud vyměňujete nebo likvidujete tiskárnu, chcete mít jistotu, že z ní vymažete všechny citlivé údaje.

Dobrá zpráva je, že hackeři a zloději údajů se obvykle zaměřují na sítě. No, to není dobrá zpráva. Chci tím říci, že hackeři se mohou zaměřit na vaši tiskárnu jako na vstupní bod k prolomení vaší sítě. Ale co se týče samotné fyzické tiskárny, je málo pravděpodobné, že se pokusí fyzicky ukrást vaši tiskárnu, aby ukradli citlivá data v RAM nebo ROM vaší tiskárny.

Délka uchovávání paměti tiskárny

Jak dlouho si tiskárna pamatuje data tiskové úlohy, závisí na kapacitě paměti RAM. To se mění v závislosti na modelu tiskárny, velikosti a její konfiguraci. Některé tiskárny automaticky vymažou paměť RAM po dokončení tiskové úlohy nebo po vypnutí zařízení. Pro efektivní tisk však některé tiskárny uchovávají data ve své paměti po delší dobu, než součást své kruhové vyrovnávací paměti.

Cyklická vyrovnávací paměť

Circular buffer (cyklická vyrovnávací paměť) je jakýmsi delším typem paměti s náhodným přístupem. Je to tehdy, když údaje zůstávají o něco déle než krátkodobě. Ale nezůstane navždy. Některé tiskárny uchovávají data omezenou dobu. Vymaže se pouze tehdy, když je paměť plná. Potom se kapacita paměti znovu načte a spustí se znovu. Toto je cyklická, kruhová vyrovnávací paměť.

Kapacita vaší cyklické, kruhové vyrovnávací paměti je stejná, jako kapacita RAM vaší tiskárny. Pokud má tedy váš počítač 132 MB paměti RAM, jedná se o rotaci datového úložiště ve vaší kruhové vyrovnávací paměti.

Jak odstranit paměť tiskárny

Jelikož existují dva různé typy paměti tiskárny, existují dva různé způsoby vymazání paměti tiskárny.

Jak vymazat RAM tiskárny

Postupujte podle prastarého postupu, vypněte jej a znovu zapněte. Pro úplné vymazání celé dočasné paměti je samotný restart o něco vhodnější.

Postup restartu

- zapněte zařízení

- odpojte na 20-30 sekund

- zapojte jej zpět

Tím se vymaže celá dočasná paměť.

 

Jak vymazat cyklickou, kruhovou vyrovnávací paměť tiskárny

Chcete-li vymazat cyklickou, kruhovou vyrovnávací paměť tiskárny, musíte tuto vyrovnávací paměť vyčerpat.

Řekněme tedy, že vaše kruhová vyrovnávací paměť má paměť na 20 tiskových úloh. Tiskové úlohy 11 až 17 byly vysoce důvěrné. Budete chtít vytisknout jiné nedůvěrné dokumenty, které vymažou citlivé úlohy. Nevytiskli byste však jen 3 dokumenty, abyste je dostali na 20. Museli byste pokračovat v tisku, dokud byste doslova nepřepsali paměťové sloty 11 až 17. Úkoly 18 – 10 by byly necitlivé sloty, pokud byste vytiskli pouze 10 tiskových úloh , které by vás dostaly jen do slotu 7. Kapacita vaší kruhové vyrovnávací paměti je celková RAM vaší tiskárny.

Pokud to všechno zní příliš tvrdě, proveďte úplné obnovení továrních nastavení. Tím se z kruhové vyrovnávací paměti tiskárny vymažou všechna důvěrná tisková data.

Další aspekty zabezpečení tiskárny

Zabezpečení tiskárny přesahuje rámec správy paměti. Je nutné zvážit další aspekty, jako je bezpečnost sítě a kontrola přístupu. Ochrana tiskáren pomocí silných hesel, šifrování tiskových úloh během přenosu a monitorování síťových připojení může pomoci chránit citlivá data.

Jak postupovat při likvidaci tiskáren

Pokud jde o likvidaci tiskáren, správné čištění a údajů je klíčové, aby se předešlo možnému úniku údajů. Pro zajištění bezpečné a zodpovědné likvidace tiskárny je nezbytné dodržovat osvědčené postupy včetně provedení funkce obnovení továrního nastavení nebo funkce bezpečného vymazání, vyjmutí nebo zničení ukládacího média, je-li to vhodné, a konzultace s profesionální recyklační službou.

V současnosti mají téměř všechny tiskárny v nainstalovanou nějakou paměť. To umožňuje ukládání dat, aby je bylo možné později vyvolat a znovu vytisknout, aniž byste museli znovu projít celým procesem tisku. Množství paměti se liší od modelu tiskárny, ale obecně lze rozšířit, pokud je potřeba více místa. Přestože většina lidí o tom nepřemýšlí, tyto uložené údaje by mohly představovat bezpečnostní riziko, pokud by se dostaly do nesprávných rukou. Před prodejem nebo likvidací se proto doporučuje vymazat paměť.

Z hlediska bezpečnosti samotné tiskárna netvoří velkou část možných útoků zabezpečení. Dříve je třeba zkontrolovat to, že vaše síť do které je zařízení připojeno je bezpečná. Aktualizujte svůj software a firmware. A dodržujte protokoly bezpečného tisku. Když přijde na paměť vaší tiskárny, zjistěte, kde ukládá data a jak dlouho. Při likvidaci je nejlepším řešením obnovení továrních nastavení.

 

Zdroj: papercut.com