Kancelář a škola

Lexmark

Historie společností, které vyrábějí tiskárny

Americká společnost Lexmark patří k výrobcům tiskáren, jejichž historie nesahá, až tak daleko do minulosti. Založena byla v březnu roku 1991, jako soukromá společnost Lexmark International Inc., (po vyčlenění ze společnosti IBM). Sídlo společnosti se nachází v americkém státě Kentucky v Lexingtonu. Za více než 28 let se společnost dokázala dostat mezi přední výrobce tiskáren pro malé, střední a velké podniky. Kromě tiskáren, spotřebního materiálu a příslušenství zajišťuje také komplexní služby a řešení správy tisku pro bankovnictví, pojišťovnictví, finanční sektor a sektor vzdělávání. Založení samostatné společnosti předcházel výkup akcií společnosti IBM (Information Products Corporation), které se vztahovaly na tiskárny, psací stroje a klávesnice pod značkou IBM. Tehdejší investiční společnost Clayton & Dubilier skoupila akce na dluh. V listopadu roku 1995 se nově vytvořená společnost Lexmark stala veřejnou obchodovanou společností na burze cenných papírů v New Yorku. V té době se na trh dostávaly nová zařízení uvedeno již pod značkou Lexmark (dříve IBM). Aby společnost dokázala obstát v konkurenci a prosperovat, převzal vedení dlouholetý viceprezident IBM Marvin Mann. Jistý čas fungovala společnost Lexmark na dohodě s IBM o výpomoci a najímáním zkušených lidí z IBM. Společnost Lexmark si získávala, už jako samostatná společnost stále lépší renomé a zájem o jejich produkty prudce stoupal.
 
Lexmark během svého působení, jako výrobce tiskáren přinesl na trh jehličkové, inkoustové, laserové, multifunkční tiskárny a zobrazovací zařízení. Společnost nezaostávala ani ve vývoji a inovacích. Dnes má Lexmark své kanceláře výzkumu a vývoje, jakož i pobočky po celém světě, včetně Evropy.
 

Od jehličkové technologie k laserovým tiskárnám

 
V roce 1992 představila společnost novou jehličkovou tiskárnu Lexmark, vhodnou do kanceláře i domácnosti a malou, lehkou tiskárnu napájenou batérii, pro připojení k přenosnému počítači. Ještě v témže roce předvedla svou inkoustovou tiskárnu, která byla kompatibilní s jazykem PostScript. Pokračovala ve vývoji laserové technologie a její první laserové tiskárny pod značkou Lexmark byly vyrobeny pro počítače Macintosh od Apple. V té době se stále dostávali na trh modely, vyrobené Lexmarkem s logem IBM. Toto právo měla společnost Lexmark na základě licenční smlouvy, při převzetí divize tiskáren IBM. Navzdory široké škále zařízení, které společnost Lexmark vyráběla, byla i výrobcem a dodavatelem produktů pro jiných výrobců zařízení (OEM).
 
V roce 1993 Lexmark posílila svou společnost akvizicí se společností Gestetner Laser. V témže roce přinesla na trh novou sérii síťových laserových tiskáren. V roce 1994 již úspěšně vyráběla laserové tiskárny. Dařilo se jí stále s prodejem inkoustových tiskáren, o čemž svědčil 27 % nárůst zisku oproti předchozímu roku. Dopomohly tomu i barevné inkoustové tiskárny, které v té době zabíraly menší trh. V roce 1994 se společnost Lexmark zařadila na 4. místo v maloobchodním prodeji za úspěšné společnosti HP, EPSON a CANON. Koncem roku 1994 již byly všechny produkty označovány logem Lexmark a společnost výrazně snížila svůj dluh.
 

Úspěšný MarkVision

 
Společnosti Lexmark se dařilo i následující rok. V roce 1995 představila softwarové řešení pro správu tiskáren MarkVision. Byl to v té době nejkomplexnější systém, který umožňoval uživatelům mít přehled o stavu dostupných zařízení v LAN síti, sledovat tiskové úlohy a provádět změny nastavení. Za krátkou dobu vývoje se MarkVision stal nejužitečnější aplikací pro správu sítí a systémů v podnikovém odvětí. Společnost Lexmark posílena úspěchem svého produktu MarkVision představila v zápětí i aplikaci MarkNet IR a infračervený adaptér, který umožňoval přenos a synchronizaci souborů z přenosného počítače s IR do tiskárny. Pokud vezmeme v úvahu, že byl rok 1995 šlo o pokrokovou bezdrátovou technologii. Dnešní nová generace softwaru MarkVision Enterprise nabízí centrální správu a komplexní dohled nad celou skupinou multifunkčních zařízení a síťových tiskáren jakéhokoliv výrobce z jakéhokoliv místa.
 

Vstup na spotřebitelský trh s dostupnými tiskárnami

 
Konec 90. let byl pro společnost Lexmark, která byla v té době už dost známým výrobcům inkoustových a laserových tiskáren, hlavně pro podnikovou sféru, vstupem na spotřebitelský trh. Své portfolio začala rozšiřovat o zařízení vhodné do menších kanceláří a domácnosti. Hlavním kritériem vstupu na tento trh byla dostupná cena zařízení. V roce 1997 se dostala do prodeje barevná inkoustová tiskárna Lexmark s cenou pod 100 dolarů. Poptávka po cenově atraktivní tiskáren byl vysoký. Společnost při tak nízké ceně profitovala hlavně z prodeje náplní do těchto tiskáren. V roce 1998 přinesla společnost na trh inovovaný model inkoustové, fotografické tiskárny, která umožňovala ukládání, editaci a tisk z fotoaparátů, bez potřeby připojení k počítači. Pro společnost Compaq začal Lexmark v té době vyrábět tiskárny kompatibilní s počítači Compaq. Tiskárny se prodávaly pod logem značky Compaq, ale pro tisk vyžadovaly inkoustové náplně výrobce Lexmark. Tento krok se společnosti znovu vyplatil. V roce 1999 představila společnost nové modely tiskáren pro podnikový sektor, ale také multifunkční zařízení. Ty obsahovaly kromě funkce tisku i kopírování, skenování a fax. V dalších letech klesly prodeje společnosti a Lexmark byl nucen podstoupit několik restrukturalizací. Následkem toho bylo i snižování pracovních míst a přesun výroby laserových tiskáren do Číny a Mexika. Ohrožena byla i spolupráce se společností Compaq, pro kterou vyráběl Lexmark tiskárny Compaq. Po odkupu společnosti Compaq společností Hewlett-Packard, tak přišla společnost Lexmark o OEM dohodu. Již v roce 2003 nahradila tuto dohodu novou se společností DELL Inc., pro kterou vyráběla tiskárny značky DELL.
 

Důležité milníky společnosti

 
V roce 2010 společnost Lexmark získala softwarovou společnost Percpetive Software, která vznikla v roce 1988, jako Genesis Software. Povodně byla výrobcem placených softwarových aplikací. Později se přejmenovala na Percpetive Vision se zaměřením na správu dokumentů, zobrazování a workflow. ImageNow byl jeho top produktem. Lexmark International si softwarovou společnost cenil na 280 milionů dolarů. Percpetive Software patří mezi 10 nejlepších softwarových společností na světě, které poskytují EMC software (pro správu podnikového obsahu). Společnost byla prohlášena za laureáta počítačového světa.
 
O rok později Lexmark koupila další společnost, tentokrát holandskou Pallas Athena, která se stala součástí Percpetive Software. Tím se zájem společnosti Lexmark o softwarová řešení neskončil. V roce 2012 koupila australský vyhledávací software ISYS (ISYS Search Software), software podnikového vyhledávání a přístup k informacím a k jejich správě a společnost Nojil Corporation. I tento nákup integrovala do divize Percpetive Software, čímž posílila jeho pozici.
 
Společnost Lexmark získala prvenství v tom, že jako první začala prodávat své inkoustové tiskárny pod cenu 100 dolarů a propagovala rozlišení tisku 4 800 x 1 200 Dpi a 3 600 x 1 200 Dpi. Byla první společností, která vyrobila fotografickou tiskárnu fungující jako samostatný model. V roce 2012 oznámila společnost Lexmark restrukturalizaci a ukončila výrobu inkoustových tiskáren. O rok později podepsala dohodu se společností Funai Electric Company, Ltd., která koupila inkoustovou technologii, spolu s více než 1 500 patentů inkoustových tiskáren společnosti Lexmark.
 

Vývoj tiskáren

 
Společnost Lexmark představila v roce 1991 nové produkty pod značkou IBM, osobní tiskárna IBM Series II a jehličkový tiskárnu IBM 4226. Později v témže roce uvedla na trh laserovou tiskárnu IBM 4029.
 
V roce 1992 představila modely psacích strojů IBM Personal Wheelwriter 25 a Wheelwriter 35. Premiéry se dočkala i první inkoustová tiskárna vyrobená společností Lexmark, (stále s logem IBM), model IBM Color Jetprinter PS4079. Následoval model IBM ExecJet II 4076, monochromatický tiskárnu.
 
 
V roce 1994 uvedla společnost na trh barevnou inkoustovou tiskárnu vyvinutou už Lexmark, ExecJet IIc a představila laserové tiskárny s rozlišením tisku 1 200 x 1200 Dpi Lexmark Optra Family.
 
Pro rok 1997 si společnost Lexmark připravila první průmyslovou inkoustovou tiskárnu, která dokázala tisknout v rozlišení 1 200 x 1 200 Dpi, model Lexmark 7000 Color Jetprinter. Inovaci se dočkala i modelová řada monochromatických tiskáren, nová série Optra Family S.
 
 
 
První fotografickou tiskárnu 2v1, představila společnost v roce 1998. Model Lexmark 5770 Photo Jetprinter umožnila uživatelům ukládat, editovat a tisknout digitální fotografie bez počítače.
 
Multifunkční řešení OptraImage T612s, OptraImage W810s a OptraImage Color 1200R byly představeny v roce 1999.
 
2001 - byly představeny novinky: barevná laserová tiskárna Lexmark C750, která byla v té době považována za nejrychlejší barevnou tiskárnu na světě a nový model Lexmark série X820.
 
2002 - společnost Lexmark ohlásila spolupráci se společností DELL, pro kterou začala vyrábět laserovou a inkoustové tiskárny pod značkou DELL (OEM).
 
Již v roce 2004 začala společnost se svým programem "Operation resource" odběr prázdných inkoustových kazet.
 
V roce 2005 se společnost pochlubí svou první inkoustovou tiskárnou All-on-One, která obsahovala barevný LCD displej.
 
Portfolio společnosti Lexmark se v roce 2007 rozšířilo o 12 nových modelů inkoustových tiskáren, z nichž 8 disponovaly bezdrátovými možnostmi.
 
2009 - společnost uvedla na trh sérii 8 inkoustových multifunkcí All-on-One pro malé a střední podniky. Ve stejném roce představila monochromatickou laserovou tiskárnu Lexmark T656dne s dotykovým displejem.
 
 
 
 
 
V roce 2010 se dostala na trh zajímavá inkoustová multifunkce typu All-on-One, která měla kromě výkonu i inovaci v podobě technologie Flash Scan. Model Lexmark Genesis rozhodně zaujal i originálním designem.
 
 
V roce 2011 si společnost Lexmark připomněla 20. výročí od založení.
 
O rok později v roce 2012 oznámila společnost Lexmark zastavení výroby inkoustových tiskáren. Následně v roce 2013 prošla divize inkoustech tiskáren se všemi patenty Lexmark pod společnost Funai Electric Company, Ltd., která ji odkoupila.
 
2017 - Společnost Lexmark představila RFID laserové tiskárny a oznámila připravovanou generaci nových barevných laserových tiskáren A3 a inteligentních kopírek / multifunkčních zařízení. Spolu 9 nových modelů určených pro velké pracovní skupiny včetně modelu CX924, nejrychlejší barevné laserové tiskárny Lexmark, která tlačila rychlostí až 65 str./min.
 
2018 - Společnost Lexmark uvedla na trh novou generaci černobílých tiskáren A4 (série multifunkčních produktů - MFP) a nové barevné A4 modely (CS421dn, CS521dn, CS622de, CX421adn, CX522ade, CX620 Series a CX625 Series).
 
2019 - Společnost Lexmark rozšiřuje sérii GO Line o nové modely tiskáren a multifunkcí (barevné tiskárny C3224dw a C3326dw, barevné multifunkční zařízení (MFP) MC3224dwe, MC3224adwe a MC3326adwe a černobílé MFP, MB2236adwe.)
 
Společnost Lexmark má aktuálně v portfoliu tiskáren zařízení pro malé, středně velké podniky a velké podniky. Najdete tam i zarizeni vhodné do domácnosti, kde je více uživatelů. Modelové řady jsou rozděleny na monochromatické laserové tiskárny a multifunkce, barevné laserové tiskárny a multifunkce, velkoformátové tiskárny, barevné LED zařízení i modelovou řadu jehličkových tiskáren. Nabídka pokrývá potřeby malých až středně velkých firem, ale i velkých podniků, kde se tiskne velký objem tisku a je třeba řešení a funkce na zjednodušení výrobních procesů. Společnost Lexmark kromě tiskáren, multifunkcí, zobrazovacích zařízení, spotřebního materiálu a příslušenství, zastřešuje i komplexní služby a řešení navržené přímo pro konkrétní odvetu, jako je zdravotnictví, bankovnictví, školství, finančnictví a jiné. Kromě toho nabízí i program sběr a recyklace, která je zaměřena na odběr použitých kazet i zařízení po ukončení jejich životnosti a následné recyklaci (obnova použitých kazet) a ekologické likvidaci.
 

Tip: Laserová barevná tiskárna Lexmark MC 3326adwe z řady GO Line

 
Nedejte se zmást kompaktními rozměry této multifunkční tiskárny. V malém těle se ukrývá spolehlivý výkon, množství funkcí a bohatá konektivita. Moderním designem zapadne do každé kanceláře, ale i do domácnosti v rámci Home Office. Kvalitní tovární zpracování je podpořeno ocelovým rámem a součástmi, které spolehlivě odolají opotřebení a zaručí vám dlouhou životnost zařízení. Komfortní ovládání má na starosti 2,8 "dotykový displej s intuitivním uživatelským rozhraním. Wi-Fi a integrované technologie tisku z mobilních zařízení rozšiřují nabídku pevného připojení tiskárny k pc (USB) a zapojení do sítě LAN. Model Brother MC 3326adwe tlačí barevně v max. rozlišení tisku 4 800 Dpi. Za minutu vytiskne 24 stran A4 v monochromatickém nebo barevném režimu. Tisk první strany trvá necelých 11 sekund. Kromě barevného tisku obsahuje zařízení také funkce kopírování, skenování a faxování. Nechybí automatický oboustranný tisk (duplex) a automatický podávat dokumentů na 50 listů (ADF). Vstupní zásobník má kapacitu 250 listů papíru a výstupní 100 listů. Pro tisk využívá tiskárna 4 samostatné tonerové kazety (CMYK) s vytížením 1 500 stran černá a barevné nebo 3 000 stran s použitím velkokapacitního černého toneru. Tiskárna Lexmark MC 3326adwe je vhodná do pracovní skupiny, kde se objem tisku pohybuje od 600 do 2 500 stran měsíčně. Maximální měsíční zátěž zařízení je až 50 000 stran.
Věděli jste, že ...
 
Logo společnosti Lexmark bylo až do roku 2015 v černo-červeném barevném provedení. Černým písmem brand a červený kosočtverec, který byl symbolem diamantu. Nové logo černo-zelené se používá od roku 2015. Změnou prošel typ písma s čistým, jednoduchým vzhledem a v zeleném čtverci jsou 4 odstíny zelené uprostřed s bílým kosočtvercem.
 
Společnost Lexmark nové logo spojuje s filozofií srozumitelnosti, hodnoty a trvanlivosti diamantu, který je uprostřed zeleného čtverce. Logo doprovází i nový slogan "Open the possibilities" (Otevřete možnosti).