Kancelář a škola

LED žárovky

Dáváte stále přednost klasickým žárovkám a nechcete přejít na úsporné žárovky, které se podle vás dlouho rozsvěcují? Co tak kompromis, LED žárovky! V různých testech se LED žárovky stávají v dnešní době jednoznačně vítězi, pokud bereme v úvahu svítivost, cenu a životnost. Máte stále předsudky, že žárovky s LED diodami jsou příliš tmavé, blikají nebo mají různobarevný nádech, že je nemůžete použít v klasické objímce a jsou příliš drahé? Ani jedno z těchto tvrzení není pravdivé. Jak to tedy s LED žárovkami je?

Zkratka LED

Je pojmenování pro zkrácený angl. výraz light emitting diode, kterým označujeme luminiscenční nebo světelnou diodu. LED je polovodičová elektronická součástka, která vyzařuje úzce spektrální světlo, po průchodu elektrickým proudem v propustném směru. Světlo je vlastně následkem zářivé rekombinace elektron-děrového páru a je formou elektroluminiscenční.

Mýtus o LED žárovkách

V první řadě zapomeňte na první LED žárovky v jednom designu a problémy s paticemi nevhodnými do běžných svítidel. Zapomeňte na jeden barevný nádech a vysokou cenu. Toto všechno je minulost. Stejně, jako bledé osoby osvětlené LED svítidly. Kvalita LED zářivek se stále zvyšuje, design se přizpůsobuje potřebám uživatele do všech svítidel a světlo si můžete vybírat podle teploty. Pokud bychom to shrnuli, LED žárovky jsou dnes nejpoužívanějšími žárovkami, nejen v různých svítidlech díky kompatibilitě objímek, ale také jako primární zdroj světla v bateriích, pouličních osvětleních, podsvícení zařízení, jako jsou TV, notebooky. LED technologie se používá v displejích mobilů, v technologii tisku apod. Ale my se vraťme zpět k LED žárovkám. Jak si vybrat tu správnou žárovku, v čem se liší a na jakém principu pracují? Kolik výkonu, světla a kolik tepla vyzařuje LED žárovka?

Jsem LED žárovka a budu vám dlouho svítit

Led žárovka se od starších klasických žárovek liší v zásadní věci. Místo toho, aby se vlákno rozzářilo uvnitř žárovky za pomoci elektřiny, rozsvítí se v LED žárovce LED diody na principu polovodičových elektronických součástek, které jsou schopny vyzařovat světlo. Jejich největší výhodou je, že dokáží pracovat s menšími hodnotami proudu a napětí oproti jiným elektrickým zdrojem světla. Na trhu nejsou novinkou. Už dlouhou dobu se používají jako zdroj podsvícení v TV, monitorech a mobilních zařízeních. Využití našly i v tiskárnách, kde se úspěšně zařadili na trh. Ještě dříve jsme je však mohli najít jako indikátor stavu TV a elektroniky. Červené a zelené světélko signalizující ON a OFF stav přijímače. Led žárovky i přesto, že převládá mýtus o tom, že negenerují žádné teplo až 70% elektrické energie převedou na teplo. Přesto dokážete dlaní chytit bez problému svítící žárovku. To se vám při klasické žárovce nepodaří bez rizika popálení. Jednoznačně LED žárovky spotřebují mnohem méně energie, než klasické nebo energetický úsporné žárovky a vydrží vám svítit řádově několik let.

Jaké je studené a teplé světlo

Klasické žárovky byly typické svým žlutým světlem v teplém tónu. Oproti nim první energeticky úsporné žárovky svítily v studeném tónu a rozsvěcení jim trvalo delší dobu. Led žárovky naleznete v dnešní době na trhu v různých tepelných tónech. Pro teplé světlo je typická žlutá barva a pro studené světlo bílá s namodralým nádechem. Studené světlo má nejsilnější svítivost. Údaj o barevné teplotě se udává v kelvinech od 2 300 - 3 500 °K pro bílé teplé světlo, do 4 500 °K pro neutrální bílé a vyšší hodnota nad 5 000 °K pro studené bílé světlo. Další hodnotou, která má vliv na světlo LED žárovky je CRI (Color Rendering Index). Jde o index podání barev. Všechny tyto údaje spolu se spotřebou ve wattech a svítivostí najdete na balení. Velmi žádanými jsou i LED žárovky, které pomocí ovládání smartphonem mění barvu a intenzitu.

Patice (závit) přece nemůže být problém

Největším problémem bylo při LED žárovkách, že první typy nebyly připraveny pro používání v klasických objímkách svítidel. Dnes už najdete bohatou nabídku různých LED žárovek do všech svítidel. Vybrat si můžete nejen bodové LED žárovky, ale i tvar klasické žárovky, LED žárovku ve tvaru svíčky do lustrů s tenčí nebo hrubší objímkou.

Životnost LED žárovky a dopad na životní prostředí

Oproti klasické žárovce má LED žárovka jednoznačně navrch. Nižší spotřeba, vyšší životnost a ekologičtější přístup. Dnes se již klasické žárovky používají v malé míře a boj na trhu tedy svádějí energeticky úsporně žárovky a modernější LED žárovky. Při žárovkách uvádí výrobce na obalu údaj o spotřebě i energetickou třídu.

Parametry a pojmy pro LED žárovky

Spotřeba (watt)

-udáva se ve wattech a při LED žárovkách je watt pouze údajem pro spotřebu (klasické žárovky spojují watt se spotřebou a jasem)

Svítivost (kandela)

- tento údaj se spojuje s prostorovou hustotou světelného toku zdroje v různých směrech

Barevná teplota (kelvin)

- teplota světla (teplé bílé světlo, neutrální bílé svetlo aneb studené bílé světlo)

Světelný tok (lumen)

- celkový jas žárovky (250 lm odpovídá asi 25 W), světelný tok LED žárovky závisí nejen na počtu LED čipů, ale i od jejich kvality

Efektivita (lm / watt)

- při LED žárovkách je dosažena vysoká efektivita více než 75lm / W
Index podání barev CRI
- číselná hodnota od 0-100

Úhel svícení LED žárovek

- pod úhlem svícení LED žárovky máme na mysli to, pod jakým úhlem je světlo vyzařováno do prostoru. Může to být do okolí 360 ° nebo jen bodově 45 °.

Typy LED diod v žárovkách

 

- klasické vysoce svítivé LED

- high power LED (výkonné LED)

- SMD 3528 LED (jednodiódové čipy)

- SMD 5050 LED (trojdiódové čipy)

- SMD 5630 LED (nebo menší verze SMD 3014 LED s nižším výkonem)

- COB LED (velkoplošné)

Typy závitů LED žárovek

- E27 (jde nejrozšířenější typ závitu, který se běžně používá)

- E14 (závit pro menší svítidla, noční lampy, svítidla k PC nebo do lustrů)

- G4 (podobná patice jako u GU5,3)

- G9 (méně známí závit pro atypické lustry)

- GU5,3 (dvoukolíková patice vhodná do koupelen)

- GU10 (využívá se při bodových svítidlech)

Plusy LED žárovek

- LED vyprodukujev srovnání s jinými žárovkami mnohem více světla na watt
- při stejné svítivosti má LED oproti klasickým a energeticky úsporným žárovkám nižší provozní náklady
- nižší produkce tepla (vyzařované světlo neohřívá osvětlené předměty)
- vysoká životnost (10 a více let)
- možnosti výběru požadované barvy světla (teplé, neutrální, chladné)
- na jejich životnost a spotřebu nemá vliv časté zapínání a vypínání
- rychlost okamžitého rozsvěcování (odpadá rozžhavovanie vlákna jako u klasických žárovek)
- neobsahují rtuť a nebezpečné těžké kovy
- LED žárovky nemají stroboskopický efekt (neproblikává)

Mínusy LED žárovek

- vyžadují napájení přesným proudem
- při přechodu osvětlení z klasických žárovce může trvat určitou dobu, dokud se na LED osvětlení adaptujete (tento problém nastává ojediněle a to v případě, že jde o takovou změnu pro větší prostor, kde se mění najednou všechny žárovky z klasických na LED)
- vyšší pořizovací cena oproti klasické žárovce (iu designových LED žárovkách)

Porovnání žárovek 100 Watt 

Klasická 100 Wattová žárovka má svítivost 1 300 lumenů a její životnost je zhruba 12 měsíců. Oproti ní se stejnou svítivostí stojí 18 Wattová LED žárovka, která má životnost približne15 - 20 let a úspora činí až 90 %.

Jak vybrat LED žárovku

Abyste si vybrali tu správnou LED žárovku pro svoji domácnost nebo do prostoru, který potřebujete zajistit světlem, měli byste mít jasno alespoň ve čtyřech parametrech při výběru. A těmi jsou: barva světla, svítivost, závit a tvar žárovky. Teplá bílá je nejvíce podobná klasickému světlu a je vhodná v domácnosti do obývacího pokoje, ložnice, jídelny a dětského pokoje. Studená bílá se naopak hodí do kuchyně nad pracovní desku, do pracovny nebo dílny nebo garáže. Svítivost je parametr podle kterého si vybíráte výkon žárovky ve Wattech. Kromě toho nezapomínejte na závit (pětici) vhodnou do vašeho svítidla. A nakonec i tvar, protože i správný tvar LED zářivky přispěje k dobré světelné atmosféře.

Chráníme naši planetu

Používáním LED žárovek v porovnání s klasickými žárovkami přispíváme úsporou elektrické energie k životnímu prostředí. LED žárovka má několikanásobně nižší spotřebu. Při porovnání s energeticky úspornými žárovkami je úspora také nižší, i když nejde až o takovou hodnotu, jako u klasických žárovkách. Zde však máme jedno negativum energeticky úsporné žárovky obsahují rtuť a těžké kovy, které jsou pro zdraví člověka nebezpečné. LED žárovky neobsahují rtuť a nevyzařují do svého okolí UV záření.