Kancelář a škola

Laminování dokumentů

Vytištěné dokumenty a fotografie na papíře mají své kouzlo, které však často nevydrží dlouho. Pokud vyberete výtisk přímo na výstupu, cítíte čistotu, vůni tisku a papíru. S kvalitní tiskárnou může být výsledek opravdu ohromující. Jak dlouho vydrží dokument v takovém stavu, když projde několika rukama? Pokud potřebujete, aby fotografie nebo dokument vydržely, co nejdéle v perfektním stavu je dobré vědět o laminování. Co je laminování, jaké metody laminování se používají a co k tomu potřebujete? Na tyto otázky, vám v krátkosti zodpovíme.
 
 
Co je laminování
 
Laminováním, nazýváme snadný způsob zatavení nebo slepení fotografie, dokumentu do tenké, průhledné, ochranné fólie. Fólie je umístěna oboustranně a dokument je v ní po okrajích zatavený, čímž se uzavře. To vše se provádí pomocí laminovačky. Jde o jednoduché zařízení, které pomocí válců, fólie a teploty přibližně 100 - 110 ° C provede laminaci dokumentu. Nejen teplota, ale i vysoký tlak je nutný, aby se fólie nanesla na dokument. Jde tam o tlak, který vyvinou válce stlačením při průchodu materiálu, tedy dokumentu, fotografie nebo průkazu s fólií. Tím dochází k vysoké přilnavosti fólie na dokument, proto nehrozí, že vzniknou vzduchové bubliny. Při laminování se dokument vkládá mezi dvě fólie vždy tak, aby po stranách zůstal nejméně 2 mm volný prostor pro zatavení.
 

Jaké způsoby laminování známe

 
Samotné laminování lze provést dvěma způsoby a to za tepla nebo za studena. Za tepla pomocí laminátoru (laminovačky), zatavením vysokou teplotou a tlakem. Za studena pomocí laminátoru, který sice nepotřebuje elektrický proud na zahřátí, ale laminuje pouze z jedné strany. Dalším způsobem je ručně, pomocí samolepicích fólií. Tento způsob vyžaduje vyšší zručnost. Samolepící fólie musí být přesně umístěna na dokument a pomalu válečkem nebo stěrkou přitlačována tak, aby nevznikaly žádné vzduchové bubliny. V některých případech se využívá i kombinovaná metoda. Na vrchní stranu se lepí samolepící fólie a zadní strana se podlepí pevnou kapa fix deskou. Velmi dobře se to osvědčilo při velkých fotografiích. Získáte tak bezrámčekový obraz. Přímo na desku můžete osadit závěsný háček.
 

Fólie

 
Co se týče fólií pro laminování, ať už za tepla nebo za studena na výběr jsou v několika verzích. Nejčastěji jsou to čiré fólie s lesklým nebo matným povrchem. Na trhu však najdete i barevné fólie, antistatické fólie, samolepicí, ale i fólie v kombinaci stran lesklá/ matná nebo oboustranně matná, adhezivní fólie, laminovací foto-fólie. Co se týče velikosti, ty najdete až do velikosti formátu A3 a o tloušťce od 75 -250 mic (mikron), pro úpravu v laminátory. Pro lepší představu je tloušťka 100 mic (mikronů) rovnající se 0,1 mm. Čim je fólie tlustší, tím je pevnější. Laminovací fólii třeba vybírat podle rozměru dokumentu a maximální tloušťky a velikosti podpory laminovacího zařízení.
 

Proč a jaké dokumenty laminovat

 
Oboustranné laminování ochrání dokumenty před poškozením, znečištěním a dodá jim profesionální vzhled. Hlavně pokud jde o prezentační materiály je laminování dokumentů dobrou volbou. Největší výhodou je však ochrana samotného dokumentu nebo fotografie. Kromě ušpinění a poškození chrání i před oděrkami, roztržením, ale splňuje i ochranné prvky, jako jsou odolnost vůči vodě, UV světlu a tím zajistí lepší stálost barev tisku. Laminování všech, běžných dokumentů nemá smysl a náklady na to, by zvýšily celkové náklady na tisk. Co tedy má význam laminovat? Určitě důležité dokumenty, které budete potřebovat iv budoucnosti. Ve firmě se vyplatí laminovat dokumenty, které se využívají při prezentací. Dodá jim to profesionálnější vzhled a vydrží časté používání. Pokud si chcete uchovat zajímavé nebo rodinné fotografie a nemáte v plánu všechno rámovat, můžete využít laminování. Fotografie tak vydrží dlouhou dobu a uchovají si stálost barev. Docela dobré využití laminování najdete při ochraně průkazů, různých kartiček, dokladů, vizitek nebo diplomů a certifikátů. Laminování se využívá ve velké míře i při ochraně bezpečnostních směrnic požárního pořádku, evakuačního plánu, které jsou umístěny v halách firem, výrobních podniků, škol, nemocnic a podobně, kde běžný papír nestačí. S laminovanými dokumenty se můžete setkat iu jídelních lístcích a různých nabídkových dokumentech, sděleních otevíracích hodin. Uplatnění je opravdu široké a všude tam, kde potřebujete ochranu papírového dokumentu a jeho trvanlivost je metoda laminování vhodná a ekonomicky výhodná.
 
 
Výhody laminování
 
- ochrana proti mechanickému poškození a znečištění
- zpevnění dokumentu
- odolnost vůči vodě
- ochrana proti UV záření (barevná stálost)
- vzhled
- prodloužení životnosti dokumentu, dlouholetá odolnost
- široká škála pro použití
- nízké náklady
 
Nevýhody laminování
 
- náklady navíc k tisku
- potřeba dalšího zařízení laminátoru
-  možné problémy při skenování a kopírování
 

Laminovačka a jejich parametry

 
Dnes patří laminovací zařízení již ke standardní výbavě kanceláří. Na trhu je najdete v bohaté nabídce. Jak si vybrat tu správnou pro vaše potřeby? Před koupí laminátoru se zamyslete nad tím, jaké dokumenty budete laminovat. Podstatným parametrem je šířka vstupu Laminovačka. Jde o rozměr, tedy největší šířku dokumentu, kterou budete schopen zpracovat laminováním. Dalšími parametry jsou rychlost laminování. Ta uvádí jednotkou cm/ min. Laminování za studena je v tomto případě rychleji, ale tepelné laminování vykazuje vyšší kvalitu. Maximální tloušťka se udává v mikronech (mic) a většina laminovačiek zvládá tloušťku od 75 do 250 mic. Maximální formát papíru pro vstup je standardně A4 nebo A3. Doba ohřevu laminovacího zařízení zase udává čas, který je potřebný k dosažení optimální teploty pro laminování. Ten je pohybuje od 4 - 6 minut, podle modelu laminátoru. Laminovací zařízení toho nabízejí mnohem víc, vždy to závisí na konkrétním modelu. Mohou obsahovat funkce, jako je ochrana proti uvíznutí dokumentu, úsporný režim, automatický zpětný chod, aktivní chladicí systém, plynulou regulácua teploty, přední podavač s integrovaným krytem prachu, indikátor upozornění pro čištění, ale i funkci HeatGuard s dvoustěnnou izolací. Ta se stará o ochranu proti popálení. Záleží vždy na konkrétním modelu, jaké parametry a funkce nabízí. Od toho se odvíjí i cena.
 

PEACH Premium PL755 - A3

 
Cenově dostupný laminátor od výrobce PEACH je vhodný do malé kanceláře a domácnosti. Podporuje laminování do velikosti formátu A3, do tloušťky 125 mikronů. Doba zahřívání je přibližně 5 - 6 minut. Na laminování používá dva PTC válce. Rychlost laminace je 330/ min. Rozměry 446 x 179 x 100 mm, patří mezi kompaktní zařízení s velmi příjemným designem a jednoduchým ovládáním. Laminátor podporuje i laminování za studena.
 
 

Fellowes Jupiter2 - A3

 
Výborný poměr vysoké kvality a ceny získáte spolu s laminátorům Fellowes Jupiter2 - A3. jde o velmi oblíbený laminátor s inteligentními funkcemi a pohodlným ovládáním pomocí LED panelu. Je vhodný pro využití v kancelářích a firmách, kde se vyžaduje vysoká profesionalita laminování. Díky automatickému nastavení po vložení dokumentu odpadá zdlouhavé, uživatelské nastavování. Doba zahřívání je 1 minuta, tímto zrychleným startem ušetříte čas. Zařízení laminuje pomocí 6-ti laminovacích válců, které jsou zárukou vysoké kvality. Maximální formát dokumentů, který laminátor Fellowes Jupiter2 podporuje je A3. Rychlost je 75 cm/ min. Kromě vysoké kvality a rychlosti laminování nabízí funkce: zpětný chod, autosense (automatická detekce tloušťky fólie), InstaHeat (zrychlené zahřátí), ochranu uvíznutí dokumentu, HeatGuard (ochrana proti popálení), Sleep Mode (automatické přepnutí po 30ti minutách nečinnosti do Standby režimu). Laminátor podporuje kromě tepelného laminování i přepnutí laminování za studena.
 
 
 
 

Krátký závěr

 
Pozor si dávejte na inkoust, který používáte při tisku. Vždy si vyberte kvalitní inkoust a toner od ověřeného prodejce. Při laminování se tak vyhnete tomu, že barva na dokumentu při vysoké teplotě změní barevný odstín nebo znehodnotí dokument. Stejně je to i se zvoleným papírem. Nejen tloušťka, ale i textura papíru nemusí být vhodná pro každé laminovací zařízení. Díky dostupným cenám si dnes může dovolit laminátor každý, kdo potřebuje ochránit své dokumenty před poškozením, vylepšit jejich vzhled při prezentování nebo si zaručit jejich dlouhou životnost. I zde naleznete zařízení v různých cenách, od levných s plastovými součástkami po dražší. Od jednoduchých po zařízení nabité funkcemi, s kvalitním zpracováním, elektronikou a spolehlivými součástkami. Pokud budete laminovat občasně, dobře vám poslouží i jednoduchý, levný laminátor. Při větším objemu laminování už zvažte, zda neinvestujete trochu víc do výkonnějšího zařízení. Na trhu najdete i univerzální zařízené, které obsahuje skartovačku s laminátorem a rezačkou v jednom.