Kancelář a škola

Krach FTX: Co se pokazilo na Krypto burze

Kryptomenová burza FTX a její zakladatel a bývalý generální ředitel Sam Bankman-Fried se postarali o další skandál ve světě kryptomen. SBF založil v roce 2019 centralizovanou Krypto-burzu FTX. Za rychlým růstem FTX stály velké investice hlavně do marketingu. Velmi krátký čas stačil, aby se burza vyšvihla na 3. největší kryptoburzu z hlediska objemu obchodů. Všechno se změnilo v prosinci 2022. Bahamské úřady zatkli Bankman-Frieda již 12. prosince 2022 a uvěznili ho v souvislosti s několika obviněními z podvodu týkajících se FTX a vyplývajících z obžaloby amerického prokurátora z jižního okresu New York. Bankman-Fried zůstává ve vězení bez kauce a čeká na vydání do USA, proti čemuž se chce odvolat. Americký prokurátor Damian Williams při oznámení obvinění vůči bývalému výkonnému řediteli uvedl, že šlo o jeden z největších finančních podvodů v americké historii. Soudem jmenovaný generální ředitel FTX John Ray řekl dne 13. prosince výboru Sněmovny reprezentantů USA, že FTX nevede „žádné účetnictví“. Dodal: "Byla to doslova ukázková zpronevěra."

Fakta o pádu FTX

Pojďme si to trochu víc přiblížit. Dne 11. listopadu 2022 společnost FTX požádala o bankrotovou ochranu podle kapitoly 11 po rychlém pádu. Hodnota společnosti klesla z 32 miliard dolarů na bankrot během několika dní, čímž čistý majetek zakladatele a generálního ředitele Sama Bankman-Frieda klesl téměř na nulu.

Bankman-Fried řekl, že má na svém bankovním účtu kolem 100.000 dolarů, během rozhovoru 30. listopadu s publicistou New York Times Andrewem Rossem Sorkinem během summitu DealBook.

Kolaps FTX otřásl Krypto-trhem, který ztratil miliardy na hodnotě a klesl pod 1 bilion dolarů.

Následky rychlého poklesu a kolapsu FTX pravděpodobně ovlivní kryptoměny iv budoucnosti a mohly by dokonce stáhnout směrem dolů i další trhy. Investoři a zákazníci přišli o miliardy a ne vše se podaří získat zpět, řekl generální ředitel FTX Ray na jednání ve Sněmovně reprezentantů 13. prosince.

Dne 16. listopadu byla u federálního soudu u Floridy podána skupinová žaloba, ve které se tvrdilo, že Bankman-Fried vytvořil podvodné kryptomenové schéma, jehož účelem bylo využít nenáročných investorů z celé země. Dalšími jmenovanými v žalobě jsou Steph Curry, Shaquille O'Neal, Shohei Ohtani, Naomi Osaka, Larry David a Kevin O'Leary, kteří se údajně podíleli na tomto Bankman-Friedově plánu.

Bankman-Frieda zastupuje právní zástupce Mark S. Cohen, partner společnosti Cohen & Gresser, bývalý federální prokurátor. Ten byl také součástí právního týmu odsouzené sexuální pašeráčky Ghislaine Maxwell. Caroline Ellison, která vedla Alameda Research přidruženou k FTX a najala právnickou firmu Wilmer Cutler Pickering Hale a Dorr sídlící ve Washingtonu jako svého právního zástupce.

Bankman-Fried byl obžalován americkým okresním soudem na Manhattanu v osmi bodech, včetně podvodů s cennými papíry a praní špinavých peněz. Po soudním líčení 22. prosince se federální soudce rozhodl propustit Bankmana-Frieda z vazby poté, co jeho právníci a federální prokurátoři souhlasili s kaucí 250 milionů dolarů . Ta je jednou z největších v historii. 30letý bývalý Krypto-manažer souhlasil, že se bude nacházet se svými rodiči profesory práva ze Stanfordu v Palo Alto v Kalifornii. Bude tak omezen na oblast severní Kalifornie, bude nosit elektronický monitorovací náramek a podroben poradenství v oblasti duševního zdraví a zneužívání návykových látek. Jeho rodiče zároveň poskytli svůj dům jako záruku a podepsali dohodu spolu s dalšími dvěma osobami se značným majetkem. Jejich identita je anonymní. Další soudní líčení budou následovat v lednu 2023 v New Yorku.

 

Co se vlastně s FTX pokazilo

 

Zveřejněné klíčové informace

Hlavními aktéry jsou Kryptomenová burza FTX a její zakladatel a bývalý generální ředitel Sam Bankman-Fried. Bankman-Fried byl 12. prosince zatčen a uvězněn na Bahamách v souvislosti s údajnými podvodnými aktivitami při řízení FTX.

FTX zkolabovala začátkem listopadu 2022 po zprávě CoinDesk, která zdůraznila potenciální obavy týkající se pákového efektu a solventnosti týkající se obchodní společnosti Alameda Research.

FTX čelila krizi likvidity a v té době hledala finanční prostředky na záchranu. Pomoc jí měla poskytnout konkurenční burza Binance, která zvažovala koupi částí společnosti, ale ta se rychle stáhla.

11. listopadu generální ředitel FTX odstoupil a společnost vyhlásila bankrot.

V následujících hodinách FTX ohlásil „údajný hack“, při kterém byly ukradeny tokeny v hodnotě stovek milionů.

FTX, kterou založil Bankman-Fried, když mu bylo 28 let, se za tři roky stala jednou z největších Krypto-burz s hodnotou 32 miliard dolarů. Bankman-Fried použil agresivní marketing včetně reklamní kampaně Super Bowl. Nakoupil práva na pojmenování podle basketbalového týmu Miami Heat. Stal se známým díky svému politickému lobbingu a darům, jakož i díky práci na širší podpoře odvětví kryptomen. Když se hodnoty začátkem roku 2022 propadly, zprostředkoval transakce v celkové výši přibližně 1 miliardy dolarů na záchranu kryptomenových společností, které mají problémy v důsledku poklesu cen tokenů.

Co se stalo s FTX?

Kolaps FTX se odehrál během 10denního období v listopadu 2022. Katalyzátorem byla naběračka ze 2. listopadu od CoinDesk, která odhalila, že Alameda Research, společnost zabývající se kvantovým obchodováním, kterou také řídí Bankman-Fried, držela pozici v hodnotě 5 mili. v FTT, nativní token FTX . Zpráva odhalila, že investiční nadace Alamedy byla také v FTT, tokenu, který vynalezla její sesterská společnost, nikoli ve fiat měně nebo jiné kryptoměně. To vyvolalo obavy v celém odvětví kryptomen ohledně nezveřejněného pákového efektu a solventnosti společností Bankman-Fried.

Binance ohlásila prodej tokenů FTT

Binance, největší kryptoburza na světě, 6. listopadu oznámila, že prodá celou svoji pozici v tokenech FTT a to zhruba 23 milionů tokenů FTT v hodnotě přibližně 529 milionů dolarů. Generální ředitel Binance Changpeng „CZ“ Zhao uvedl, že rozhodnutí o likvidaci pozice FTT burzy bylo založeno na řízení rizik po kolapsu kryptotokenu Terra (LUNA) začátkem roku 2022.

FTX krize likvidity a rychlá dohoda s Binance

Následující den zažila FTX krizi likvidity. Bankman-Fried se pokusil ujistit investory FTX, že její aktiva jsou stabilní, ale zákazníci požadovali výběry v hodnotě 6 miliard dolarů ve dnech bezprostředně následujících po zprávě CoinDesk. Bankman-Fried hledal další peníze od investorů rizikového kapitálu a poté se obrátil na Binance. Hodnota FTT klesla za dva dny o 80 %.

8. listopadu Binance oznámila, že dosáhla nezávazné dohody o koupi neamerické firmy FTX za nezveřejněnou částku, což je ve skutečnosti největší světová burza kryptomen, která zachraňuje svého blízkého rivala.

 

 

Binance odstupuje od dohody na záchranu FTX

Příslib záchrany byl vratký, protože Binance o den později od smlouvy odstoupila. Dne 9. listopadu burza uvedla, že zruší transakci FTX poté, co korporátní hloubková kontrola vyvolala mimo jiné problémy obavy ze špatného nakládání s finančními prostředky zákazníků.

Zmrazená aktiva FTX

10. listopadu bahamský regulátor cenných papírů zmrazil aktiva FTX Digital Markets, bahamské dceřiné společnosti FTX, po zprávě, že Bankman-Fried hledá až 8 miliard dolarů kapitálu na záchranu burzy. Ve stejný den kalifornské ministerstvo finanční ochrany a inovací oznámilo, že zahájilo vyšetřování FTX.

Bankman-Fried se týž den omluvil za krizi likvidity. Učinil tak přiznání na Twitteru, že neamerická burza FTX nemá dostatek finančních prostředků na uspokojení požadavků zákazníků. Bankman-Fried řekl, že špatné interní rozhodnutí způsobilo, že FTX nesprávně vypočítal pákový efekt a likviditu. Ve stejném vláknu řekl, že Alameda ukončí obchodování.

Bankman-Fried odstupuje z funkce generálního ředitele

Bankman-Fried odstoupil 11. listopadu z funkce generálního ředitele FTX, nahradil jej Ray, který před lety vedl firmu Enron obchodující s energií v konkurzním řízení.

FTX požádala o bankrotovou ochranu podle kapitoly 11 téhož dne, přičemž odhalila, že součástí řízení bylo i přibližně 130 dalších přidružených společností. Z prohlášení o bankrotu vyplynulo, že FTX má aktiva v rozsahu 10 až 50 miliard USD a závazky v rozsahu 10 až 50 miliard USD.

Neautorizované transakce na FTX

Během několika hodin od podání návrhu na prohlášení bankrotu společnost FTX uvedla, že se stala obětí „neautorizovaných transakcí“ a že přesune svá digitální aktiva do chladicího úložiště z bezpečnostních důvodů. Důvod na pořádnou paniku.

Nestranní analytici uvedli, že mají podezření, že z FTX bylo při podezření hacknutí ukradeno přibližně 477 milionů dolarů.

SCB Bahamy přebírají kontrolu nad digitálními aktivy FTX

Komise pro cenné papíry na Bahamách (SCB) převzala kontrolu nad kryptoměnovými aktivy v držení zkrachovalé burzy FTX 18. listopadu. SCB uvedla, že dala pokyn Bankman-Friedovi, aby přesunul kryptoměnová aktiva do peněženky regulátora na ochranu věřitelů.

Budoucnost FTX

Budoucnost FTX jako burzy kryptomen je vážně ohrožena. Od poloviny listopadu 2022 jsou výběry deaktivovány a ve sdělení na webové stránce FTX se uvádí, že společnost „důrazně nedoporučuje vkládat“.

Rozvinutí širších důsledků fiaska FTX pro kryptoměnový průmysl také potrvá. Jako největší kolaps v krátké historii kryptomen může FTX ještě více odradit investory, kteří jsou již nyní opatrní kvůli obavám o stabilitu a bezpečnost. Zákazníci na platformě FTX nemusí získat zpět svůj majetek, což může vést k právnímu řízení. Americká komise pro cenné papíry a burzu (SEC) a další regulátoři mohou považovat kolaps FTX za omluvu pro zpřísnění regulační kontroly kryptomen a Kongres může být více nakloněn zasáhnout a vytvořit nové zákony upravující digitální tokeny a burzy.

Ohromující kolaps třetí největší burzy podle objemu vyšle na nějakou dobu šokové vlny přes Krypto-vesmír. Crypto věřitel BlockFi pozastavil výběry klientů 11. listopadu 2022 a pověsti naznačují, že to může mít špatnou budoucnost. Crypto.com zaznamenal nárůst výběrů od 12. do 13. listopadu 2022. Genesis Global Capital zastavil výběry zákazníků ze své jednotky pro půjčování kryptomen. A to je pravděpodobně jen začátek laviny.

Velké selhání FTX?

Společnost FTX vyhlásila bankrot 11. listopadu 2022 po nárůstu výběrů zákazníků začátkem měsíce. Potom generální ředitel Bankman-Fried přiznal, že společnost nemá v rezervě dostatek aktiv na uspokojení poptávky zákazníků.

Byla FTX napadena?

Během několika hodin od podání návrhu na prohlášení konkursu byla FTX napadena. Burza zaznamenala „neoprávněné transakce“, které mohly ukrást aktiva ve výši téměř 500 milionů dolarů a které si všiml Elliptic. Hacker pokračoval ve vybíjení peněženek několik dní pomocí toho, co analytici nazývali „spoofing na řetězci“. Hacker údajně pak investoval tyto prostředky do Ether (ETH).

Co čeká FTX?

Zakladatel FTX je nyní v bahamském vězení a čeká na vydání do USA. Tento obrat událostí je vše v souvislosti s osmibodovou obžalobou vznesenou proti Bankman-Friedovi 13. prosince o údajném podvodu proti investory a zákazníky. Od poloviny listopadu 2022 regulační orgán pro cenné papíry na Bahamách zmrazil aktiva FTX. Další regulační vyšetřování probíhají.

Majetky FTX a jejího zakladatele a bývalého generálního ředitele Sama Bankman-Frieda jsou spojeny. Aktuálně se uvádí, že zakladatel byl zatčen a je ve vězení v souvislosti s masivními obviněními z podvodu, která jsou uvedena v obžalobě, kterou 13. prosince oznámil americký prokurátor jižního okresu New York. V listopadu 2022 se kryptomenová burza FTX zhroutila během 10 dnů. Po zprávě naznačující potenciální problémy s pákovým efektem a solventností burza čelila krizi likvidity a pokusila se vyjednat záchranu od konkurenční Binance, která rychle propadla. Důsledky pro budoucnost FTX a širšího odvětví kryptomen probíhají a je obtížné posoudit, jak se to bude v budoucnu vyvíjet.

 

Zdroj: investopedia.com