Kancelář a škola

Konec ztraceným klíčem nebo proč potřebujete lokátor

Poslední období se jich objevilo na trhu velké množství. Posledním a parádním kouskem přispěla společnost Apple. Řeč je o lokátoru. Ty se liší podle technologie na Bluetooth a GPS lokátory.

GPS lokátory

Při GPS lokátory, jak je již z označení jasné jde o zařízení, které zjišťuje polohu pomocí GPS modulu. O zjištěné poloze může následně informovat uživatele prostřednictvím sms zprávy nebo odesláním dat na server. Při prvním způsobu je potřebná SIM karta se službami operátora. Pro SMS stačí s nabitým kreditem, pro připojení k serveru už jsou potřebná data. K údajům se uživatel pak může dostat přes webový server nebo aplikaci v smartphonu. Netýká se to jen trackování polohy, ale i kompletní historie s časovými údaji.

GPS lokátory mají široké uplatnění pro různé účely. Právě podle provedení je dělíme na lokátory do automobilů, lokátory pro ochranu kola, ekolobežeky, ebike a obecně proti krádeži. Druhá skupina jsou takzvané osobní GPS trackery a lokátory. Mají design přívěsku, náramku nebo hodinky. Využívají se převážně pro sledování seniory a dětí. Ani domácí mazlíčky neobešlo trackování. Několik výrobců nabízí náramky a obojky pro zvířata. Nabídka na trhu je bohatá. Mezi GPS lokátory si uživatel najde přesně ten svůj na základě toho, pro jaký účel ho potřebuje. Různé varianty, design a cenové rozpětí dává široké možnosti výběru.

Bluetooth lokátory

Druhým typem lokátorů jsou velmi populární Bluetooth lokátory. Většina z nich má velikost přívěsku na klíče. Tyto lokátory se hodí na klíče, zavazadla a vše, co potřebujete zajistit proti ztrátě a krádeži. Vyrábí jejich několik výrobců a velmi oblíbenými jsou FIXED, Chipolla, Vimron a jiné. Trh obohatily i Samsung a Apple. Na rozdíl od GPS lokátoru je Bluetooth lokátor omezen vzdáleností. Spolupracuje se spárovaným smartphonem pomocí aplikace. Nabídka je rozšířena i peněženky s integrovaným čipem.

FIXED Smart tracker Smile/ PRO

Nejznámějšími jsou lokátory výrobce FIXED. Jde o Bluetooth čip s pohybovým senzorem a hlasitým alarmem ve tvaru kosočtverce. Ovládá se pomocí aplikace pro Android nebo iOS zařízení. Je upravena i pro používání s Apple Watch a asistentkou Siri. Aplikace je lokalizována do slovenského i českého jazyka s podporou bezpečné zóny a nočního režimu. FIXED Smart tracker Smile můžete využívat na hlídání osobních věci a propojit ho dokonce se spouští fotoaparátu. Výhodou je pohybový senzor, který se pohybem aktivuje a spustí alarm. Napájení je pomocí vyměnitelné baterie a postaí přibližně rok používání. Cena se pohybuje okolo 20 € za kus. Výhodnější je balení Duo-Pack přibližně za 25 €, které obsahuje 2 ks.

Technická specifikace

- Konektivita: Bluetooth verze 5.0, nízkoenergetický profil
- Dosah: až 100 metrů v závislosti na rušení
- OTA aktualizace firmware
- Vícebodový připojení s více zařízeními najednou
- Akcelerometr
- Čipová sada: nRF52810
- Bílá LED dioda
- Polyfonní vyzvánění
- Kmitočtové pásmo 2402 MHz až 2480 Mhz
- Modularita GFSK
- Napájení: vyměnitelná baterie CR 2032 (výdrž 1 rok)
- Barevné provedení: modrá, červená, růžová, černá, zelená


Chipolla One

Kulatý přívěsek v několika barevných verzích (bílá, modrá, červená, zelená, žlutá a černá) nabízí výrobce Chipolla. I tento lokátor patří k velmi oblíbeným a cenově dostupným. Zhotovením je vhodný na klíče nebo jiné předměty, na batoh a vše, co byste nechtěli ztratit. Propojit ho s mobilním telefonem pomocí aplikace Chipolla je jednouché. Pak už stačí z aplikace prozvonit čip a ten vydá zvukový signál o síle 120 dB. Aplikace dokáže upozornit na ponechání předmětu mimo dosah a vyhledává v rámci skupiny hlasových asistentů. Stačí se zeptat hlasového asistenta Siri, Amazon Alexa nebo Google Assistant. Uživatel má možnost volby zvuku. Cena se pohybuje přibližně kolem 25 €.

Technická specifikace

- Rozměry: 37,9 mm x 6,4 mm
- Hlasitost: až 120 dB
- Konektivita: Bluetooth
- Voděodolnost: standard IPX5 (odolný proti stříkající vodě)
- Dosah: 60 m vzdušnou čarou (překážky dosah mohou snižovat)
- Napájení: vyměnitelná baterie CR 2032 (výdrž až 2 roky)
- Barevné provedení: bílá, modrá, červená, zelená, žlutá, černá


Samsung Galaxy SmarTag

Výrobce Samsung přinesl na trh SmarTag lokátor ve tvaru zaobleného kosočtverce s dírkou na klíčenku. Pro spárování smart lokátoru Samsung Galaxy SmartTag s mobilním telefonem využívat WiFi nebo Bluetooth. Pomocí Bluetooth dosáhnete dosah až do 120 m. Po odpojení od smartphonu začne po 30 minutách vysílat BLE signál, který umí detekovat jiná zařízení v okolí. Samozřejmostí je možnost off-line vyhledání jinými zařízeními. Lokátor rychle odhalí, kde se nachází mobilní telefon (stačí přívěšek 2 × stisknout). Pro využití všech funkcí připojení se službou SmartThings Find a sdílení polohy s členy domácnosti. Baterie má vydrž približne1 rok. Cena je vyšší, než je tomu u předešlých modelů FIXED a Chipolo.

 

Technická specifikace

- Rozměry: 39,1 mm x 39,1 mm x 10,4 mm
- Hmotnost 13 gramů
- Barevné provedení: béžová, černá
- Konektivita: Bluetooth 5.0, Wi-Fi, GPS
- Napájení: vyměnitelná baterie CR 2032 (výdrž 1 rok)
- Barevné provedení: černá, béžová, růžová, mentolová
- Dosah: 120 m


Apple AirTag

A nakonec lahůdka Apple, za kterým čekali fanoušci Apple nejdéle. Hned na první pohled zaujme krásným designem. Tento inteligentní lokalizační čip je opravdu kvalitní hardware s prémiovým vzhledem. Apple AirTag používá U1 čip a připojuje se pomocí Bluetooth. Má tvar mince a jako materiál byl použit plast a leštěný kov. Díky velikosti jej můžete umístí na klíče, do kapsy batohu, peněženky nebo i na kolo. Funguje způsobem párování pomocí aplikace Find My. Stejně jako předešlé lokátory obsahuje vyměnitelnou baterii s výdrží přibližně 1 rok. Vyhledávání AirTagu je anonymní a zašifrované, chrání soukromí všech zúčastněných. Při přepnutí do režimu ztraceného zařízení vás aplikace automaticky upozorní, když ho zaregistruje jiné zařízení Apple. AirTag umožňuje nastavit tak, aby při nálezu jiným uživatelem zobrazil vaše kontaktní údaje při přiložení k smartphonu s NFC technologií. Do AirTagu se neukládají polohové údaje a historie.

Technická specifikace

- Rozměry: 31,9 mm x 8 mm
- Hmotnost: 11 gramů
- Konektivita: Bluetooth 5.0
- Voděodolnost: standard IP67 (odolný vůči vodě a prachu 1m / 30 min.)
- Akcelerometr
- Barevné provedení: bílo-stříbrné
- Podpora oznámení na Apple Watch
- Integrovaný reproduktor

Ceny lokátorů nezruinují vaši peněženku, ale často vám mohou zachránit mnohem cennější věci. V nabídce prodejců si umíte vybrat na základě designu, ceny ale i oblíbené značky. My jsme se zaměřili jen na ty nejprodávanější. Modelů je však mnohem více.