Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

Kancelářské balíky pro správu dokumentů

Před tiskem je často nutná úprava dokumentu a k tomu slouží programy, ve kterých můžeme změny provést. Nejznámější kancelářské programy, které se používají jsou Word, Excel, PowerPoint a programy PDF. Pro práci v kanceláři, ale i v domácnosti je nejlepší mít v počítači celý kancelářský balík, který tyto programy obsahuje. Využít můžete také aplikace pro mobilní zařízení a upravit dokumenty přímo v mobilu. Které programy se vyplatí mít nainstalované?

Asi nejznámějším balík programů pro vytváření a úpravu dokumentů je Microsoft Office. Ten se nabízí v několika verzích. Je produktem společnosti Microsoft, která ho vyvinula pro svůj operační systém Windows. Později přidala i podporu pro operační systém OS Mac a mobilní platformy. Najdete ho na stránkách výrobce rozdělen do tří kategorií: použití pro domácnost, pro podniky a pro vzdělávací instituce. Samostatná kategorie je aplikace těchto programů pro mobily.

Microsoft Office 365

Tento komplexní balíček nabízí společnost Microsoft v několika verzích. V minulosti se Office Microsoft prodával jako softwarový balík několika programových modulů za stanovenou cenu podle licence a edice standard a profesionál. Dnes získáte balík Office 365 v několika verzích, které se od sebe liší licencí pro 1 nebo více uživatelů ve formě předplatného. Měsíční předplatné se odvíjí od verze. Office 365 zahrnuje programy Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher, Access a služby OneDrive a Skype. Tyto programy a služby jsou nejpoužívanějšími v kancelářském prostředí, ale i v domácnostech. Kromě placené verze může uživatel po registraci používat zdarma webové rozhraní Office.com. Tento přístup k základním programem nevyžaduje instalaci. Pro podnikové řešení má balík Office spolu se základními programy i rozšířené služby. V Office 365 byznys najdete kromě OneDrive i Exchange, SharePoint, Teams, Yammer a službu Stream. Office 365 je nejpoužívanějším komplexním balíkem pro správu a tvorbu dokumentů. Má intuitivní uživatelské rozhraní, množství nástrojů a lokalizaci do mnoho jazyků. Přímo z jeho programů můžete zadat tisk dokumentu. Nevýhodou je, že pokud chcete využít všechny bohaté možnosti musíte si balík Office 365 předplatit.

Velmi kvalitní alternativou k Office 365 jsou bezplatné kancelářské programy (balíky programů). Nejoblíbenějšími jsou OpenOffice a LibraOffice. V obou případech jde otevřený svobodný kancelářský balík, takzvaný Open Source software. Tento typ softwaru je typický volně dostupným, otevřeným zdrojovým kódem a bezplatnou distribucí. Výhodou je bezplatné nabytí, stažení. Uživatel, který nechce investovat do placeného kancelářského balíku, může tak plně využívat bezplatný software s funkcionalitou podobnou balíku Office. Tento kancelářský balík využívají i menší firmy, které potřebují snížit náklady nebo nemají rozpočet na zakoupení placeného softwaru.

OpenOffice

OpenOffice patří pod křídla Apache Software Foundation a vyvíjí se více než 20 let. Jde o komplexní kancelářský balík, který obsahuje textový editor program Write, tabulkový editor Calc, což jsou ekvivalenty k programům Word a Excel. Dalšími programy v OpenOffice jsou Impress na prezentace, Draw na vše od diagramu až po dynamickou 3D ilustraci. Base na tvorbu databází a Math na tvorbu a editování matematických rovnic. Kancelářský balík OpenOffice je lokalizován do množství jazyků. Má příjemné uživatelské rozhraní a jeho výhodou je bezplatné používání na neomezeném počtu zařízení. Nerozlišuje pro jaký typ používání je nainstalován. Proto ho můžete používat pro soukromě, vzdělávací, podnikové účely komerčně i ve veřejně zprávě. Oproti Office 365 má OpenOffice má společné uživatelské prostředí, kde v základní obrazovce vstupujete do jednotlivých modulů. Office 365 má pro každý program vlastní prostředí.

LibraOffice

Jde o nástupce OpenOffice, který vznikl v rámci stejného projektu, jako OpenOffice a má podobné vlastnosti. Hlavní rozdíl je v modernějším rozhraní a některých vylepšeních. Princip správy dokumentů je však stejný. I tento kancelářský balík obsahuje moduly Write, Calc, Base a Math. Kromě toho nabízí možnost rozšíření, se kterým získáte více funkcí. Má velmi dobrou podporu formátů a to nejdůležitější je zdarma. Jde stejně, jako u jeho předchůdce OpenOffice o volně dostupný otevřený software (Open Source). Nainstalovat jej můžete na množství operačních systémů, od těch nejpoužívanějších Windows, OS Mac a Linux, až po FreeBSD, NetBSD, OpenBSD a modulární systém Haiku.

Google dokumenty

Google postavil správu dokumentů na webové rozhraní pomocí Google účtu. V online režimu můžete v účtu vytvářet a spravovat textové dokumenty a tabulky pomocí Google Docs & Sheets. Součástí jsou doplňkové služby Gmail, video hovory a kalendář. Vše v rámci dostupného cloudového úložiště Google Drive, který již v základní bezplatné verzi nabídka velkorysý prostor. Výhodou je velmi dobrá integrita s ostatními službami Google, snadné používání a záloha dat v rámci cloudu. Jako nevýhodu vidíme nutnost připojení online a práce přes webové rozhraní. Google nenabízí samostatný instalační balíček. Plusem je podpora mobilních zařízení.

iWork

Pro OS Mac a iOS, iPad OS je v nabídce v rámci operačního systému zařízení výrobce Apple kancelářský balík iWork. Před několika lety šlo o placený kancelářský balíček pro tvorbu a správu dokumentů. Apple změnil politiku placeného softwaru na bezplatný v rámci jeho operačních systémů a zařízení. Balíček obsahuje textový editor Pages, tabulkový Numbers a Keynote na prezentace. Nevýhodou je, že tento kancelářský balík lze používat pouze na počítačích a zařízeních iPhone a iPad. Ani tomuto balíčku nechybí standardní podpora formátů a synchronizace, zálohování do iCloudu. Uživatelské rozhraní je příjemné a oproti Microsoft Office působí čistším dojmem. Navzdory minimalistickému designu ukrývá množství funkcí a nástrojů. Má velmi dobrou podporu formátů a zlepšila se i práce s dokumenty vytvářenými v Office, což bylo terčem kritiky v předešlých verzích iWork.

PDF Adobe vs alternativy

Vládcem PDF dokumentů je společnost Adobe a její známý program Adobe Acrobat Reader, ať už v bezplatné verzi, jako zobrazovač, čtečka PDF dokumentů nebo ve verzi PRO s možností tvorby, editace a konvertování PDF dokumentů. Ukládat dokumenty do formátu PDF můžete is ostatními nahoře zmíněnými programy v rámci kancelářských balíků. Oblíbeným je také výborný Abbyy PDF Reader nebo Transformer +, Foxit Reader, který zvládá základní úpravu PDF dokumentů. Dalšími alternativami jsou Sumatra PDF nebo Nitro PDF, Nuance PDF Reader.

Programů pro tvorbu a úpravu dokumentů nebo komplexních kancelářských balíků je mnohem více, než jsme zde zmínili. Celkem dobrou odezvu od uživatelů má Zoho Office Suite. Rozdělit je můžeme na desktopové (software), online a mobilní aplikace. Vybrat si každý může podle vlastních potřeb. Mezi ty nepoužívanejšie stále patří kancelářský balík od Microsoftu Office 365, bezplatné alternativy OpenOffice a LibraOffice a iWork pro uživatele OS Mac.