Kancelář a škola

Kam se ubírá vývoj tiskáren

Od jehličkové tiskárny k inkoustové prošlo určité období. Inkoustové tiskárny a multifunkční zařízení ovládali trh a dostali se díky přijatelné ceně i do domácností. Cena zařízení s technologií inkoustového tisku klesala a jediné, co uživatelům dělalo vrásky byly inkoustové náplně. Tisk byla finančně náročnější hlavně při barevných dokumentech a fotografiích, výdrž náplní ve standardní velikosti při pravidelné tisku nebyla velká a při šetření inkoustu se nejednou stalo, že inkoust při delším nepoužívání tiskárny uschl. Doba laserových tiskáren odstranila hned několik problémů. Jeden však dlouho přetrvával a tím byla samotná cena zařízení. I to však výrobci tiskáren s nástupem masivnějšího nákupu laserových tiskáren i pro menší firmy a domácnosti dokázali upravit. Dnes dostanete laserovou tiskárnu pro domácí využití v ceně inkoustové tiskárny.

Boj o zákazníka nebo laser vs inkoust

Laserová technologie přináší plusy, jako jsou vysoká kvalita, rychlost, nízká hlučnost a dostupná cena laserových zařízení. Stále jsou však oproti inkoustovým náplním laserové tonery dražší. Chvíli to vypadalo, že boj laser vs inkoust vyhrají laserové tiskárny, ale inovace inkoustových zařízení si získaly zákazníky. Především jsou to kvalitní velkokapacitní kazety XL, doplňování inkoustů přímo v tiskárně do zásobníků, kvalita tisku, která se vyrovná laserové technologii a nové funkce. Přestože se laserový tisk najme při velkém objemu vyplatila v malých a středních firmách, dnes dokážou inkoustové tiskárny konkurovat laserovým nejen kvalitou, ale i nízkými náklady na tisk. Mnoho uživatelů dokáže náklady nátisk snížit používáním alternativního laserového toneru nebo alternativních inkoustových náplní samozřejmě kompatibilních se svým zařízením.

Funkce pro komfort zákazníka

V minulosti se zákazník uspokojil s kabelem, který si k tiskárně dokoupil a tak jediným připojením k PC bylo přemostění tiskárnu / PC pomocí tohoto kabelu. Později se vývoj posunul k připojení k síti LAN pomocí Ethernet kabelu. Z funkcí jsme ocenili manuální oboustranný tisk a slot pro SD kartu nebo přímé připojení fotoaparátu pomocí rozhraní Pict- Bridge. Dnes očekáváme něco víc. Většina modelů tiskáren nebo multifunkcí dnes již splňuje mnohem více možnosti konektivity. Připojení pomocí Wi-Fi, rychlé připojení tlačítkem WPS, spárování pomocí technologie NFC. Tisk z cloudu a cloudových služeb, tisk přímo z mobilního zařízení jsou dnes již základními funkcemi. V tomto směru lze půjdou výrobci více do cloudového prostředí, kdy nabídnou uživateli více místa v úložišti výrobce. Zde je to boj o GB pro dokumenty, ke kterým se potřebuje uživatel dostat z jakéhokoliv místa. Dalším faktorem je UI -Uživatelské prostředí zařízení. Jednoduché a rychlé ovládání, které přispívá k pohodlí uživatel a je plusem. K tomu přispívá i kvalitní grafickýdostatočne velký displej. Oboustranný tisk je dnes standardem, automatická je stále více preferovanou možností. Plusem je připojitelnost k extrémním zařízením pomocí USB. Zde výrobci sázejí na co nejnovější a nejrychleji USB rozhraní.

Rozlišení a rychlost tisku

Pokud jde o tiskárnu nebo multifunkční zařízení do firmy, očekáváme vyšší rychlost. Tento trend se nezmění a v rámci vyšší efektivity práce budou uživatelé vyžadovat vyšší rychlost a schopnost zařízení minimalizovat čas prvního výtisku. Rovněž se budou stupňovat nároky na kvalitu tisku. Hlavně fotografická tisk své nároky zvýší. Pro domácí tiskárny až takovou roli rychlost nehraje.

Multifunkce je stále o čtyřech funkcích

Trendy v multifunkcích se rapidně za poslední roky nezměnily. Stále tu máme tisk, kopírování, skenování a trochu zastaralý fax. K těmto funkcím zatím výrobci nepřidávají nic nového. Fax je na ústupu a přestože se tisk, kopírování a skenování vylepšuje nic jiného zatím výrobci nenabízejí. Máme tu sice 3D tisk, ale to už je o něčem jiném. Kam se vývoj v tomto směru může posunout těžko říct. Vize, jak tisk naskenovaný objektu pomocí virtuální reality nebo zakomponování argument reality do tisku si zatím neumím ani představit.

Kam dál nebo 3D tisk v domácnosti

Víme si však představit zlepšování funkcí, zvyšování výkonu a kvality tisku, snižování nákladů na tisk a silnější propojení s Eco systémem. Uživatelé očekávají komfort ovládání a kvalitu, ale stále záleží cena samotného zařízení, jakož i cena náplní. Konektivita se bude ubírat, což do rychlosti podle standardů, ať už USB nebo Wi-fi. Máme tu 3D tiskárny. Jak bude jejich vývoj postupovat ukáže čas. Dnes jsou to zařízení vhodné pouze pro úzkou skupinu nadšence, vývojáře a projektantů. Cena samotné 3D tiskárny sice není nedostupná, ale stále je to pro domácnost trochu příliš drahý špás. Nejde jen o vstupní investici, ale o čas a náklady na 3D tisk. Tištěný objekt spotřebuje nejen dost spotřebního materiálu, ale také doba tisku je poměrně dlouhá. Máme zkušenost v domácnosti se základním modelem 3D tiskárny. Na tisk jednoduchého objektu (kocour Garfield) jsme obětovali více než 3 hodiny času. Předpokládaný čas na postavičku Star Wars zhruba 6 hodin jsme už nenašli odvahu. Samotná tiskárna je stále poměrně hlučná. V 3D tisku mají ještě výrobci, co dohánět.

Kam vede cesta tiskáren

Inovace, zlepšování kvality, zvyšování výkonu a snižování nákladů na tisk jsou předpokládané kroky výrobců. Hodně se dá inovovat v ekologii a směrem k životnímu prostředí, snížení a kvalita recyklovatelného papíru. Stejně jsou ještě možnosti v náplních, více Eco a snížení ceny pro koncového uživatele, jakož i zvýšení kapacity náplní. Design se sám o sobě bude přizpůsobovat ostatním technologickým produktům, aby zapadal více do pracovního prostředí a bude více přístupný do IoT (internetu věcí). Tady už se dostáváme k tomu základnímu, načež nesmí výrobci zapomenout a to je bezpečnost. Tam je stále co zlepšovat. Soukromé, firemní dokumenty nebo osobní fotografie, vše co projde tiskem v pevné síti nebo bezdrátové síti, nebo má zálohu v Cloudu musí být maximálně zajištěno. Čas ukáže, jak se s tím výrobci tiskáren a multifunkcí poperou a čím nás v budoucnu překvapí.