Kancelář

Jarní úklid kancelářských zařízení

Jaro je typické období pro úklid a nemyslíme tím, pouze mytí oken, čištění okolí a luxování bytu. I kancelářské a jiná zařízení, které používáme celoročně k práci si zaslouží očistu. Ať už jde o tiskárny, monitory, počítače, vždy je co čistit. Jak na to? Zatímco na mytí oken si vystačíte s okenou a hadrem, zařízení si zaslouží trochu jinou péči. Jakou? Mírně speciální, nebo spíše s použitím tím správných čistících produktů.

LCD, LED, plazmy, TV a displeje notebooků

K čištění monitoru a displeje notebooku, jakož i TV existuje množství čistících produktů. Jde o roztoky v rozprašovačích a hadříku z vhodných vláken nebo rovnou vlhčené trhací čistící ubrousky. Takovým setem dokážete pěkně vyčistit šmouhy a otisky. Obzvlášť, pokud používáte při práci dotykový displej. Ten je lapač otisků.
Při čištění LCD, LED, plazmové obrazovky, displeje nebo CRT monitoru je důležité dodržet alespoň základní pravidla:

- netlačte silně na obrazovku, displej monitoru nebo TV (můžete poškodit zobrazování pixelů)
- nevyužívejte příliš mnoho roztoku (pozor! Roztok stříkejte na hadr ne přímo na monitor, není vodotěsný)
- nepoužívejte agresivní roztoky a čističe (můžete zničit antireflexivnú vrstvu)
- vyhněte se utěrkám z hrubšího vlákna (mohou způsobit mikroškrabance)
- klasické čistící prostředky, které jsou vhodné pro starší CRT monitory, nejsou vhodné i pro LCD a LED monitory
 (CRT monitory mají sklo, které snese více a čistí se jako běžné sklo)

Náš tip

K čištění LCD, LED monitorů nebo notebooků je dobrým pomocníkem antistatická pěna s baktericidním účinkem. Pěna nestéká při nanesení a váže na sebe nečistoty. Výhodou je dlouhotrvající antistatický účinek.

 

Plastové povrchy

Když už máte vyčištěnou obrazovku, můžete se vrhnout do čištění rámu monitoru, stojanu nebo plastových částí notebooku. Totéž platí io tiskárnách, které mají tělo z plastu. K čištění plastových částí jsou vhodné vlhčené ubrousky, utěrky z mikrovlákna (jemnější vlákno, které nepoškrábe povrch plastu). Nejvíce náchylný na poškrábání je vysoce lesklý plast.

Při plastovém povrchu byste se měli vyhnout:

- agresivním chemickým roztokem, čistícím prostředkům s obsahem alkoholu
- utěrkám s hrubším vláknem

Náš tip

Balení 100 ks čistících ubrousků vhodných na plastové povrchy s výbornou rozpustností nečistot a výbornými absorpčními vlastnostmi.

Povrch ze skla

Skleněný povrch se čistí snadno a vhodnost různých čisticích produktů je širší. Dobré je používat antistatické čistící prostředky a utěrky s antistatickým účinkem.

Náš tip

Efektivní sada čistícího roztoku v rozprašovači spolu s utěrkami, na čištění skleněných povrchů s vysokým účinkem odstraňování nečistot v podobě prachu, otisků a mastnot. Působí i antistaticky.

Mobily a tablety

Na trhu najdete množství čisticích produktů pro mobily a tablety. Většinou jde o jemné vlhčené čistící utěrky.

Náš tip

Praktická pomůcka pro čištění mobilů a tabletů obsahuje v rozprašovač s roztokem a polštářek s mikrovlákna, vše v jednom. Výhodou jsou malé rozměry, možnost doplňování roztoku a snadná výměna polštářku nebo vyprání po znečištění, pro opětovné používání.

Něco speciální

Pro vyčištění klávesnice není vhodné používat roztok. Mnohem lepším pomocníkem vám budou čistící ubrousky s dezinfekcí nebo stlačený vzduch ve spreji, který dokáže vyfouknout nečistoty iz méně přístupných míst.

Náš tip

Elastická čisticí hmota vhodná na čištění klávesnic a těžko přístupných míst. Jednoduchá aplikace a výborná účinnost spolu s baktericidním účinkem dělají tento produkt favoritem při čištění klávesnic, kalkulaček a zařízení, kam se nedokážete dostat utěrkou.


Doslova univerzální čisticí produkty

Jsou produkty, které mají širší záběr použití. Ty řadíme mezi univerzální. Výhodou je, že je můžeme použít k čištění více produktů.

Náš tip

Výborná antistatická pěna s širším záběrem použití. Vhodná je skoro pro všechny kancelářské zařízení výpočetní techniky, dokonce i na nábytek. Nestékavá pěna se snadno aplikuje a má výbornou účinnost odstraňování prachu a nečistot. Není vhodná na čištění LCD a plazmových TV.

Co všechno je třeba čistit

Pokud se chcete cítit v svém pracovním prostoru dobře, čištění kancelářských zařízení v kanceláří nebo v domácnosti, byste měli jednou za čas absolvovat. Možná i s nástupem jara. Prach, otisky a různé nečistoty, nejsou zrovna tou nejlepší vizitkou uživatele. Nejen monitor, PC nebo notebook, ale i připojená zařízení, jako jsou tiskárny, reproduktory, klávesnice a myšky potřebují občas vyčistit.
Většinou jde o plastový povrch a nabídka vhodných čisticích produktů je bohatá. Ačkoli si to neuvědomujeme nejvíce bakterií přenášíme právě na výpočetní techniku. Zatímco někdy byly největší hrozbou kliky na dveřích, dnes jsou to mobily, klávesnice a myšky, na které saháme rukama několikrát denně.

Tip pro vás! Upozornění

Před každým čištěním je třeba dodržet jednu důležitou zásadu. Vypnout zařízení ze sítě. Ať už jde o monitor, TV, notebook nebo tiskárnu. Zařízení by nemělo být nahřáté, teplé, proto je lepší pár minut po vypnutí počkat. Před čištěním můžete hrubší prach a nečistoty odstranit jemným štětcem nebo jemnou suchou utěrkou. Po nanesení roztoku se mohou nečistoty smíchat a při čištění poškrábat povrch. Určitě se vyhněte chemickým a agresivnějším roztokem.

Možná si řeknete, tolik řečí kolem toho. Stačí vzít přípravek na čištění skla nebo nějaký saponát a je to. Odvážlivci dokáží sáhnout i po technickém benzinu. Často si však nadělají více škody, než užitku. Okena není vhodná na všechno a ušetřit pár eur, někdy znamená škodu několik desítek eur. Při používání nesprávných čisticích prostředků můžete zařízení poškodit tak, že bude vyžadovat opravu. Můžete ho vizuálně poškodit. Bude sice funkční, ale poškrábat povrch nebo fleky od agresivní tekutiny mu nepřidají na kráse. Nejhorší, co se však může stát je, že zařízení poškodíte způsobem, když už oprava nebude možná. Pár ušetřených eur se vám najednou změní na částku za nový monitor nebo jiné zařízení.