Kancelář

Jaký papír vybrat na vizitky

Pokud si chcete doma sami vyrobit vizitky tak budete potřebovat nejen dobrou tiskárnu, ale také kvalitní papír, na kterém návrh vizitky vytisknete. Jaký typ papíru je vhodný? Použít můžete samozřejmě jakýkoli papír s požadovanou tloušťkou, ale my máme pro vás pár tipů, jak si vybrat dobrý vizitkový papír.

 

Pokud vybíráte vhodný papír na vizitky je třeba zvážit jeho gramáž respektive tloušťku papíru. Tenký, kancelářský papír není vhodný pro vizitky. Proto se zaměřte na papír s gramáží nad 250 gramů. Můžete sice vyjmout i papír s gramáží 200 gramů, ale vizitky se zvyknou spíše pomačkat, mají tedy nižší životnost. Standardně se používá papír s gramáží 200 až 400 gramů. Pevnost a tloušťka papíru se obvykle udává jako tloušťka a neudává se v mm, ale v gramech. Jedná se o takzvanou plošnou hmotnost, která určuje kolik gramů váží 1 m2 papíru. Čím je papír tenčí, tím lehčí je m2. Pokud si vyberete papír s nižší gramáží je ideální jej laminovat. Pro laminování je vhodný hladký nestrukturovaný papír. U strukturovaného papíru se může při laminaci vyskytnout nežádoucí efekt vzniku bublinek.

 

Pokud víte dopředu zda zvolíte papír s menší tloušťkou a laminování vizitky nebo hrubší papír, můžete se zabývat barvou a povrchem papíru. Při tomto kroku již berte v úvahu grafiku vizitky, abyste sladili celkový design s typem papíru. Někdy byla dominantní barvou vizitek bílá. Dnes už naleznete širokou škálu barev a výjimkou není ani černá barva vizitky. Máte-li bohatou grafiku vizitky vyhněte se výraznému strukturovanému papíru, který by působil rušivě. Takže po gramáži se soustředíme na povrch a barvu vizitkového papíru.

 

 

Povrch papíru může být matný, lesklý nebo strukturovaný. Nejnovější existují také pvc listy pro tvorbu vizitek. Ale mi se vraťme k papíru. Klasický matný papír je vhodný pro rychlý tisk nízkonákladových vizitek. Vyznačuje se vynikající bělostí. Následuje lesklý papír v různých tloušťkách. Pokud se potřebujete odlišit a máte kreativní myšlení, tak zvolíte typ kreativního papíru s různou strukturou.

 

Nakonec se není třeba bát ani barev. Bílá je klasika a všechny jemné, pastelové barvy se používají ve velké míře. V poslední době jsou velmi oblíbené také tmavé barvy a černá. Zvolíte-li k tomu správný font a jeho barvu, například zlatá nebo stříbrná, tak vizitky působí velmi luxusně.

 

Na formátu papíru závisí také počet vizitek. Většinou je to formát A4 a velikost vizitek je 90 x 50 mm nebo 85 x 54 mm, což je standardní Euro formát. Podle velikosti si umíte nastavit, kolik kusů vizitek vytisknete z jednoho listu papíru.

 

 

Luxusní vizitky se vyznačují svojí elegancí a působí velmi reprezentativně. Nejen designem, ale také na dotek by měly evokovat kvalitu. Často je chyba při tvorbě takové vizitky ne špatný výběr papíru nebo barvy, ale nevhodně zvolený grafický design. Tady platí pravidlo v jednoduchosti je krása. Minimalistické vizitky jsou trendem dnešní doby a působí velmi luxusně.

 

 

Pokud si chcete vytisknout vizitky doma sami zvažte tedy nejen grafický design, ale výběr toho správného paiera .