Kancelář a škola

Jakou cloudovou službu vybrat pro tisk z online úložiště

Dnes jsou možnosti zdrojů tisku bohaté a uživatel, není odkázán pouze na pevný disk v počítači. Další možností je úložiště mobilního zařízení. Pokud tiskárna nebo multifunkce podporuje bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi nebo připojení k LAN síti můžete tisknout také z online úložišť. Ke fotografiím a dokumentům v cloudové službě se dostanete z jakéhokoli zařízení připojeného k internetu. Můžete tak provést tisk v některých případech i pomocí displeje tiskárny připojené buď k Wi-Fi nebo LAN síti. Na výběr má uživatel z několika ověřených cloudových služeb. Kterou si tedy vybrat pro uložení dokumentů a fotografií?


Co je Cloudové úložiště

Jde o online prostor na internetu pro zálohování dat, ukládání médií a sdílení těchto souborů mezi různými uživateli. Hlavní výhodou je, že se k takto uloženým datům můžete dostat odkudkoliv. Samozřejmě za podmínky, že jste připojen k internetové síti. Může to být pevným internetovým připojením LAN, bezdrátovým připojením Wi-Fi nebo mobilním datovým připojením. Na rozdíl od klasického webhostingu je možné v rámci Cloudu dynamicky měnit alokovány prostředky. Prostor na serverech, kde se cloudová služba nachází je přístupný z webového prohlížeče, ale také z mobilního zařízení pomocí aplikace. Některé tiskárny mají v menu integrované aplikace jedné nebo více cloudových služeb. Nejen přístup k datům, ale i velikost prostoru je výhodou. Nemusíte mít v počítači extrémně velký disk na ukládání vlastních souborů. Cloudové služby již v základní bezplatné verzi nabízejí určitou velikost úložného prostoru. Další rozšíření online prostoru pro data je možné za měsíční poplatek. Rozdíly mezi cloudovými službami existují právě v tom, kolik místa nabízejí, jakou cenu zaplatíte za navýšení úložiště a rozšířené funkce. My jsme se podívali na ty nejznámější a nejpoužívanější.


iCloud

Uživatelé, kteří vlastní zařízení s operačním systémem MacOS nebo iOS, službu iCloud důvěrně znají. Je v podstatě součástí každého Apple zařízení. Zálohování, ukládání médií a dokumentů mají k dispozici přímo integrované v operačním systému přes své Apple ID. Funguje automaticky po povolení zálohování v zařízení. Základní bezplatná velikost úložiště je 5 GB. Tuto kapacitu lze rozšířit třemi měsíčními plány (tarify). První zahrnuje 50 GB za 0,99 €. Druhá možnost je 200 GB plán s možností sdílení s rodinou za 2,99 €. Třetí možnost, jak využívat Cloudové úložiště je měsíční plán pro 2 TB dat s možností sdílení s rodinou za 9,99 €. To už je více než velkorysý prostor pro zálohování zařízení a ukládání dat. Samozřejmostí je přechod kdykoliv na nižší plán. Plusem je, že se se všech svých Apple zařízení dokážete se svým Apple ID dostat k souborům. To znamená, že můžete dokumenty a fotografie z jakéhokoli místa dát i tisknout. Získáváte přístup k uloženým médiím, z každého svého zařízení plus sdílení s rodinou a přáteli. iCloud od Apple funguje nejen v iPhone, iPadu a Macu, ale k souborům můžete přistupovat z PC s operačním systémem Windows. Můžete tak učinit přímo přes webový prohlížeč přihlášením se ke iCloudu nebo pomocí nainstalované aplikace se stejným názvem. iCloud je výborná cloudová služba prioritně pro uživatele Apple zařízení, kteří ji automaticky používají v rámci svého Apple eko-systému. O bezpečnost se stará dvoustupňové ověření přes další důvěryhodné Apple zařízení.

Google Disk/ Drive

Velmi oblíbenou cloudovou službou je Google Disk. Pokud používáte zařízení s Androidem nebo máte Google účet, pravděpodobně budete využívat tuto cloudovou službu. I v tomhle případě jde o určitou návaznost na služby Google. Google Disk jinak také Google Drive má výbornou integraci s nástroji a aplikacemi Google. Dokumenty a fotografie si umí uživatel otevírat přímo v Google Disku a následovně upravovat a sdílet. I v tomto případě jsou data na úložišti zajištěno prostřednictvím Google účtu s podporou dvoufázového ověření. Google Disk je v prostoru, který nabízí uživatelům zdarma velkorysý. Už v základním balíku dostanete 15 GB online prostoru zdarma. K tomu je 30 dní nebo 100 změn na verzování souborů a šifrování (128-bit AES). Další navýšení (zvětšení) prostoru vás bude stát 1,99 € za 100 GB, 9,99 € za 2 TB, 99,99 za 10 TB, 199,99 € za 20 TB a nakonec neskutečných 30 TB (terabajtů) za měsíční poplatek 299,99 €. Jediné omezení se týká maximální velikosti jednoho souboru a to do 5 TB.


One Drive

One Drive je cloudové úložiště Microsoftu. I v tomto případě platí výborné propojení s kancelářským balíkem Office pomocí Microsoft účtu. Kromě standardních funkcí nabízí One Drive uživatelům zálohu nejen dat, ale také nastavení počítače. Pro tuto výhodu musí uživatel přihlašovat do PC Microsoft účtem (platí pro Windows). Nestačí mít místní  (lokální) účet na PC. Oproti jiných cloudovým úložištím nepodporuje One Drive verzování. Pokud se rozhodnete využívat cloudové úložiště One Drive v základní verzi získáte 5 GB zdarma. To můžete využívat na zálohování dat, dokumentů Office a nastavení pc. Za rozšíření úložiště aktuálně na 100 GB zaplatíte 2 € měsíčně. Můžete využívat bezplatný Office pro webové rozhraní. V balíku je osobní trezor pro 3 soubory. Zajímavější alternativou je balík Microsoft 365 Personál za 69 € ročně nebo 7 € měsíčně, Kromě prémiových funkcí One drive je součástí balíku i plnohodnotný kancelářský balík Office a přístup k úložišti o kapacitě 1 TB. V rámci zabezpečení tu máme 256 -bit AES šifrování a neomezený osobní trezor až do limitu úložiště. Největší měsíční program Microsoft 365 Family vás bude stát 99 € ročně nebo 10 € měsíčně s možností 1 měsíčního vyzkoušení zdarma. V rámci tohoto balíčku od Microsoftu získává uživatel 6 TB prostoru spolu s plnohodnotným balíkem Office pro 6 osob, neomezený osobní trezor, off-line příčníky a 10krát zvýšený limit sdílení na den. Tyto balíčky jsou určeny pro domácnosti. Pro podniky má Microsoft v rámci cloudového úložiště další 4 balíčky zahrnující funkce zaměřené na produktivitu se službami Microsoft 365 a Microsoft Teams.


Evernote

Tato cloudová služba je primárně zaměřena na poznámky. Je to nástroj, jak si ukládat své nápady, poznámky a data na jednom místě. Silnou stránkou je sdílení obsahu mezi různými aplikacemi. Zdarma hned po registraci získáte synchronizaci pro 2 zařízení, tagování poznámek, bohaté možnosti formátování. Maximální velikost poznámky je 25 MB a limit pro měsíční nahrávání zdarma je 60 MB. Pokud se vám zdá tento plán oproti jiným cloudovým úložištím malý, musíte si uvědomit, že Evernote není postaven na velikosti úložiště, ale na funkcích. Ve verzi Premium vám za 6,99 € měsíčně nabízí synchronizaci neomezeného počtu zařízení, přístup k poznámkám i off-line, nahrávání poznámky až do velikosti 200 MB a limit nahrávání 10 GB měsíčně. Vyšší program navíc centralizuje správu účtů, podporuje rychlé přihlášení pomocí jednocení přihlášení (SSO) a využívat můžete až 20 GB prostoru. V rámci Evernote lze synchronizovat, organizovat a připojit své oblíbené aplikace.

Dropbox

Asi nejznámější cloudovou službou je Dropbox. V rámci webového rozhraní, ale také aplikace jde o velmi intuitivní prostředí, kde se velmi pohodlně zorientujete. Plusem je šifrování dat pomocí 256-bit AES. Dropbox si získal popularitu za rozšiřování základního prostoru, který je po registraci 2GB pomocí sdílení a doporučení služby. Takto si může uživatel zajistit až 20 GB v rámci bezplatného plánu. Dalším plusem je bezlimitová velikost nahrávání jednoho souboru. Ani Dropbox nezapomíná na verzování po dobu 30 dní již v bezplatné verzi. Za měsíční poplatek 9,99 € získáte 1 TB (terabajt) úložného prostoru pro vaše data. Samozřejmostí je kompatibilita s různými operačními systémy a podpora aplikací pro mobilní platformy iOS a Android.

Box

Oblíbené cloudové úložiště Box se snaží cílit na firemního uživatele a firmy obecně. Výhodou je, že aplikace je kompatibilní navzdory všemi hlavními operačními systémy a samotný uživatel nemusí mít účet vázán na konkrétního poskytovatele. Kromě standardních funkci nabízí BOX i správu oprávnění přístupů k souborům pro jednotlivé uživatele. Verzování je k dispozici pouze k placené verzi. V rámci bezplatného plánu může uživatel využívat v cloudové službě Box 10 GB prostoru. Maximální velikost jednoho souboru je omezena do 250 MB. Aktuálně si můžete vybrat z Inviduální a byznys plánu. Pro běžného uživatele je na výběr základní plán zdarma s 10 GB, šifrováním a 2-faktorovou autentizací. Za měsíční poplatek 9 € získáte až 100 GB úložiště a ukládání jednotlivých souborů ve velikosti max 5 GB. V tomto plánu už je dostupné i verzování. Byznys plán nabízí již mnohem více v 4 možnostech v ceně od 4,50 € do 31,50 € měsíčně.

Tyto cloudové služby mají své servery buď po celém světě nebo v USA. Některé jsou v Evropě nebo na Novém Zélandu. Kromě těchto služeb je velmi zajímavou i cloudová služba MEGA s kapacitou 50 GB dat v úložišti zdarma nebo MediaFire, Spider Oak, BitCasa, Cubby, MiMedia. Nesmíme zapomenout ani službu Amazon Cloud. Ta sice zdarma nic neposkytuje nebo 5 GB na základě podmínek, ale v placené verzi má své benefity. Služeb je mnohem víc. Za zmínku stojí SugarSync 5 GB zdarma. Tencent (čínský) a jeho 10 TB zdarma. Tato služba je však otázkou, pokud nevzvládnete jazykové rozhraní (čínský) a také důvěry v servery umístěné v Číně.! 4Sync vám zase nabídne 15 GB zdarma a 100 GB za 10 dolarů měsíčně.


NAS server

Pokud vám žádná z těchto cloudových služeb nevyhovuje, můžete si zřídit vlastní úložiště. Velmi populární jsou řešení od Synology. V první řadě si však musíte zakoupit zařízení NAS s určitou kapacitou disků. Tu si vyberete na základě vlastních požadavků. Jak to je dále s úložištěm v rámci NAS zařízení. Namísto serveru v cizí zemi víte, kde přesně se vaše data nacházejí. Tím pádem mate bezpečnost dat více pod kontrolou.

Co je NAS?

Pod touto zkratkou se ukrývá Network Attached Storage. Je to v podstatě hardware, který obsahuje sloty pro pevné disky. Samotné NAS zařízení nebo jinak i NAS server má vlastní procesor i paměť pro provádění chodu. Po zapojení NAS zařízení do LAN sítě získáte vlastní server s úložištěm pro vaše data. Velikost úložného prostoru je podmíněna velikostí jednotlivých harddisků a může se vyšplhat do několika desítek TB (terabajtů). Pomocí webového rozhraní nebo podporovaných aplikací pro NAS pak můžete k uloženým datům přistupovat odkudkoliv.


Hlavní výhodou NAS serveru je, že vaše data neukládají na nezmámi server, nejčastěji v cizí zemi, kde je má cloudová služba vytvořen prostor pro uživatele. Také odpadají měsíční poplatky. Uživatel investuje do NAS zařízení s určitým počtem harddisků nebo si dodatečně podle volných slotů harddisky dle potřeby dokupuje. NAS server poslouží nejen na ukládání dat, ale i zálohování vašich zařízení (počítač, notebook, mobil, tablet). NAS může posloužit jako zdroj datového proudu mediálních souborů, aniž byste museli média kopírovat z jednoho zařízení na druhé (pc> mobil). Dalším benefitem je snadné sdílení souborů a v neposlední řadě velmi důležitá bezpečnost. Právě bezpečnost je prioritou uživatelů, které si potřebují ukládat důležité osobní nebo firemní data.


Všechny tyto možnosti zálohování zařízení a ukládání dat využijete i pro tisk. Pokud máte dokumenty nebo fotografie uložené na některém z těchto úložišť, víte k nim pohodlně přistupovat odkudkoliv z počítače nebo z mobilního zařízení zadat příkaz k tisku.