Kancelář a škola

Jak zdravě sedět a pracovat

K produktivní práci v kancelářském prostředí přispívá mnoho faktorů. Jedním z nich je zdravé sezení za pracovním stolem, během několikahodinové pracovní doby. Nejvíce to může ovlivnit kancelářská židle a pracovní stůl. Během pandemie mnozí z nás pracovali z domova. Při dlouhodobé práci typu Home Office si stále více lidí uvědomuje, jak nekomfortně se při práci cítí. Nevhodný stůl, který se nedá nastavit a hrozná židle. Odpovědí je únava už po krátkém čase a bolesti zad, rukou a krku. Jak by tedy mělo vypadat zdravé sezení při práci, ať už v domácí nebo firemní kanceláři?

Nastavitelný stůl a prostor

K správnému sezení přispívá i pracovní stůl. Je dobré, pokud je nastavitelný nebo má správnou výšku k vaší postavě. Dnes najdete na trhu velmi kvalitní, nastavitelné pracovní stoly. Ty umožňují regulaci do požadované výšky na pevno v několika stupních, ale i během práce. Provádí se to mechanickým způsobem nebo elektronicky. Pokud si vyberete stůl s nastavením výšky na pevno, víte si ho přizpůsobit podle potřeby a o víc se již nemusíte starat. Většinou jsou tomu přizpůsobeny nohy stolu, které se dají posouvat v určitém rozmezí několika cm do výšky. O něco lépe jsou na tom nastavitelné stoly s mechanismem, kterým si výšku stolu měníte. Mechanické mohou mít jednoduchou kliku na zvyšování nebo snižování výšky stolu. Dražší stoly už mají zabudovanou elektroniku, díky které můžete tlačítky posouvat stůl do výšky nebo nastavit náklon. Tento systém je výborný při dlouhodobé práci, pokud potřebujete na chvíli vstát a pracovat ve stoje.

Při práci by měl být pracovní stůl v takové výšce, aby byla položená ruka v 90-100 ° úhlu v lokti. Pokud položíte dlaně na stůl nemělo by být zápěstí ohnuté. Na pracovním stole musí být dostatek místa. Není nic horšího, než neustále přesouvat věci ze stolu a bojovat o prostor se zbytečnostmi. Ve většině případů je na stole monitor, klávesnice a myška. Pokud máte menší pracovní desku stolu lze využít bezdrátovou klávesnici a myš, čímž odstraníte alespoň kabely.

Monitor by měl být v rovině očí, jako je okraj jeho horní strany. Většina monitorů je výškově nastavitelná a víte si ho přizpůsobit. Pokud je nastavitelnost malá, dá se tento handicap vykompenzovat volitelným stojanem pod monitor. I ty najdete v různých verzích, dokonce i s nastavitelnými nožkami. Vzdálenost od monitoru by měla být 60 až 80 cm. Při standardní hloubce stolu je to v podstatě druhý okraj stolu naproti vám. Správné nastavení barev a používání funkce noční osvětlení v operačním systému Windows prospěje vašemu zraku. Kromě stolu, za předpokladu že nebudete pracovat ve stoje je důležitá i dobrá stolička pro zdravé sezení.

Ergonomická židle

Nemusíte se obávat, že dnes nenajdete vhodnou židli přesně pro vaši postavu a délku doby sezení. Pokud sedíte při práci krátkou dobu 1 - 2 hodiny, volit drahou židli nemá velký význam. Pokud vaše práce vyžaduje sezení 4 - 8 hodin je volba dobré židle správný směr. Při výběru se musíte odrazit od vlastní výšky a hmotnosti. Nepotřebujete být do židle natěsno, ani v ní plavat.

Základní kancelářské židle a křesla umožňují jen pár výchozích nastavení, jako výška sezení a posuv sedáku nebo zaklopení područek. Nastavitelnost do výšky má na starosti posuvný píst na konstrukci. Ty lepší židle a křesla už mají mnohem bohatší možnosti nastavení a liší se i prémiovejším materiálem a zpracováním. I když nechcete za židli hodně utratit a vybíráte si model za pár desítek Eur, podívejte se na to, jaký má stolička sedák a opěradlo. Nejlepší je odzkoušení, pokud je taková možnost.


Pokud to s výběrem kancelářské židle nebo křesla myslíte vážně zaměřte se na tyto vlastnosti:

- ergonomicky tvarovaný sedák a opěradlo
- synchronní mechanismus (což umožňuje nezávislé nastavení úhlu mezi opěradlem a sedákem)
- nastavení výšky sedáku pomocí plynového pístu
- nastavení výšky opěradla (a to nezávisle na sedáku)
- nastavitelnost područek (područek) v několika směrech
- nastavitelná opěrka hlavy
- při dlouhodobém sezení možnost - dynamického sezení
- kvalita a prodyšnost materiálu potahu (při síťovině membránová)
- vyplň sedáku (paměťová pěna)
- vhodný typ koleček nebo kluzáků

Pokud vaše židle splňuje alespoň polovinu z těchto vlastností a její nosnost vyhovuje vaší osobní váze máte pravděpodobně židli se kterou jste spokojený i při sezení delší dobu. Konec sedáku by měl být několik cm (3-4) od vnitřní strany kolen. Neměl by narážet nebo tisknout na vnitřní kloub nohou.

Ergonomie na prvním místě

Při správném sezení by měly být vaše nohy stabilně na podlaze. Sed má v takovém případě v kolenou pravý úhel. Pokud jsou vaše nohy ve výšce kdy se dotýkají podlahy jen špičkami nebo vůbec, po krátké době, vám takové sezení bude nepříjemné. Područky by měly být ve výšce tak, že pokud se opřete nebo položíte ruce, úhel v lokti bude 90-100 °. Opěradla najdete v různých provedeních od plochých až po kvalitní tvarované nebo s nastavitelnými opěrkami pro bederní část. Pro náročného uživatele doporučujeme ty, které mají vzduchově nastavitelné opěradlo. K takové židli máte jako příslušenství pumpičku, kterou si umíte vyladit opěrku. Velkým plusem je nastavitelná opěrka hlavy, která se dá nastavit nejen do výšky, ale také v určitém úhlu.

 

Vybírám si židli pro sebe

Právě v tomto období si vybírám kancelářskou židli pro sebe. Moje požadavky jsou, co nejlepší nastavitelnost, dobrý materiál síťoviny (nejlépe membránová) a určitě chci područky s nastavením do výšky, od sebe a s posuvem dopředu a dozadu. Je pro mě důležité, abych židli zasunula pod stůl a nepřekážela mi v tom výška područek. Nesmím zapomenout na opěrku hlavy s nastavením. Sedadlo by mělo být z dobré paměťové pěny, chci se vyhnout levnému molitanu. Na čem mi až tak nezáleží je kříž a počet koleček. Vzhledem na mou postavu bude v pořádku plastový ve standardním provedení. Za příplatek lze zvolit hliníkový kříž: černý nebo leštěný. Většina prodejců má tvrdé plastové a standardní pogumované kolečka v ceně. Za příplatek jsou již designové, zátěžové kolečka nebo kluzáky. Na typ podlahy se mi hodí pogumované kolečka. Klasická černá nebo tmavě šedá barva bude to pravé, co se mi hodí k designu mého pracovního koutku. Kandidátů na novou židli mám už několik a určitě vám je po koupi a testování představím.

Trochu světla k práci

Dobré osvětlení při práci je důležité. Ve firmě příliš neovlivníte, jaké osvětlení zajistí zaměstnavatel do vaší kanceláře. Důležité však je, že se musí řídit vyhláškou o ochraně, podpoře a rozvoji veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů povinen zajistit takové umělé osvětlení, které je rozmístěny v celém prostoru, a zohledňuje prováděnou práci zaměstnanců.

Nejlepším světlem je samozřejmě denní světlo. Proto je dobré, pokud máte pracovní stůl umístěný tak, aby na něj denní světlo dopadalo. Pozor si však třeba dávat na umístění monitoru, aby právě na jeho plochu nesměřovaly paprsky slunce. Hlavně lesklé obrazovky nemají rádi odrážení světla.

Pokud si vybíráte stolovou lampu i zde platí, že je dobré, pokud má konstrukce možnost nastavení do výšky, různého náklonu a pootočení. Dostatek času byste měli věnovat i výběru žárovky. Mezi bílým chladným a žlutým teplým tónem žárovky je značný rozdíl. Nejlepší je vybrat takové osvětlení, které imituje přirozené denní světlo. Dnes můžete zvolit smart žárovku, kterou si pomocí aplikace v mobilu nastavíte podle sebe. Pro práci se hodí taková, kde víte nastavit nejen intenzitu světla, stmívatelnost, ale i teplotu chromatičnosti od modré chladné, až po teplé žluté tóny. Při osvětlení pracovního koutu se vyhněte barevnému rgb osvětlení, i když hráči právě rgb osvětlení milují.