Kancelář a škola

Jak zapojit tiskárnu k Raspbbery Pi

Zapojení nové tiskárny k počítači nebo notebooku s operačním systémem Windows je doslova jednoduchá záležitost. Totéž platí io počítačích MAC a MacBook s operačním systémem MacOS. Trochu složitější to pro běžného uživatele může být, pokud potřebuje připojit tiskárnu k PC s Linuxem nebo k Raspbbery Pi.

Co je Raspbbery Pi

Tento zajímavý název patří miniaturnímu jednodeskové počítači s operačním systémem Raspbian. Ten je v podstatě derivát jedné z Linuxových distribucí Debian. Velikostí si můžete představit kreditní kartu nebo průkaz identity, připadne vizitku. Raspbbery Pi není v podstatě počítač v nějakém boxu ale holá základní deska, který obsahuje vše potřebné. A to včetně procesoru, paměti a potřebných portů, jako jsou USB 2.0, USB 3.0, USB-C, Gigabit ethernet a micro HDMI. Vždy záleží na konkrétním modelu Raspbbery Pi a konfigurace. Tento typ jednoduchého počítače má širokou základnu uživatelů, kteří s nim dokáží pracovat dál a využít k ovládání dalších zařízení. Samozřejmě i bez toho může Raspbbery pá fungovat jako PC, které můžete používat na základní kancelářské práce, prohlížení internetu nebo přehrávání médií. Dokonce si můžete zakoupit kryty pro základnu Raspbbery Pi nebo pouzdro pro zapojení s dotykovým displejem. Možnosti jsou široké. Díky univerzálnímu konektoru GPIO je možné připojit k Raspbbery Pá různá zařízení. Jak je to s připojením periferií? Klávesnice Raspbbery Pi 400 je v podstatě kompletní PC integrovaný do klávesnice. Uživatel tak získává hardware s Bluetooth rozhraním a dostatečným počtem konektorů pro další připojení zařízení, plus plnohodnotnou klávesnici na ovládání. Pokud potřebujete připojit tiskárnu, i pro tento případ existuje řešení.

 

                  

Raspbbery Pi, tisk a tiskárnu jako tiskový server

Raspbbery Pi nepodporuje oproti OS Windows plug-n-play tiskárnu. Abyste mohli používat tiskárnu s Raspbbery pá musíte nejprve nainstalovat Common Unix Printing System (CUPS). Připojte tiskárnu k Raspbbery Pi.

Po startu přejděte na terminál na Raspbbery Pá přes SSH. Zadejte "sudo apt-get update".

Následovně zadejte příkaz ke spuštění instalace CUPS "sudo apt-get instal cups". Nechte vše proběhnout.

Zadejte příkaz "sudo UserMode-a-G lpadmin pi".

Otevřete internetový prohlížeč a zadejte: http: // localhost: 631.

Zvolte Adding Printers and Classes, Add Printer.

Do dialogového okna vložte jméno a heslo. Při výchozí instalaci Raspbianu je jméno pi a heslo raspbbery.

Po přihlášení v novém dialogovém okně odškrtněte vaši lokální tiskárnu.

V dalším okně již můžete upravit název tiskárny a zvolit volbu sdílení tiskárny. Dále vybíráte model tiskárny ze seznamu, výrobce a potvrdíte základní nastavení tisku. Pokud vše proběhlo v pořádku můžete vytisknout zkušební stránku.

V případě, že máte starší tiskárnu, může se stát, že ji nepřipojíte k domácí síti bez tiskového serveru. Řešením je kompatibilní zařízení, které může to být zbytečně drahé. Jednou z možností je připojení Raspbbery pá k tiskárně přes USB a uvedení do režimu online. Je to možné pomocí serverovému softwaru Samba a CUPS (Common Unix Printing System), který dokážete nainstalovat a nakonfigurovat na Raspbbery Pi. Pokud dokáže rozpoznat tiskárnu přes USB a počítač je připojen k síti, ostatní zařízení v síti mohou provádět tiskové úlohy bez kabelového připojení k tiskárně. Stačí vytvořit vlastní bezdrátovou tiskárnu s Raspbbery Pi. Bez zbytečných kabelů dosáhnete větší flexibilitu při umístění vaší tiskárny a plusem je bezdrátová tisk. Samozřejmě, že při nových tiskárnách toto řešit nemusíte. Ale stále se bavíme o tom, pokud máte funkční starší tiskárnu.

Aktuálně je v nabídce prodejců asi 10 různých verzi modelu Raspbbery Pi. Nejnovější je to Raspbbery pá 4 model B nebo kompletní řešení v podobě soupravy Raspbbery pá 400, kde je to integrované do klávesnice.