Kancelář a škola

Jak zabránit prokrastinaci

Co je prokrastinace

Prokrastinace není výraz nebo stav, který je typický pouze pro poslední desetiletí. Lidé prokrastinují, bojují s tímto problémem již staletí. Tento až nadčasový problém se vyskytoval dávno, když člověk navzdory tomu, že by měl dělat jednu věc, dělal něco jiného. Již staří řečtí filozofové Aristoteles, Sokrates měli pro tento stav slovo Akrasia. Byl to popis pro nedostatek sebekontroly nebo stav, kdy jednáme proti svému lepšímu úsudku. Dnes máme pro takový stav pojmenování Prokrastinace, která se popisuje, jako činnost zbytečného a dobrovolného odkládání něčeho důležitého, potřebného na úkor jiné činnosti. Jednoduše řečeno neděláme co máme, nepracujeme na úkolech, ale místo toho děláme něco úplně jiného a v mnoha případech zcela zbytečné. Odkládáme potřebnou činnost, úkoly na jiný čas.

Které faktory přispívají k prokrastinaci

Vůči prokrastinaci nejsme bezmocní, umíme ji překonat pomocí zvyků, které se naučíme. Víme se dostat do stavu, kdy si zodpovědně krok po kroku budeme vykonávat své úkoly. V podstatě je snadné, pokud jsme dobře naladěni, vyrovnaní a nepodléháme stresu. Horší je to, jsou-li zde jiné faktory, které ovlivňují naše soustředění. Znáte to, máte přesně daný harmonogram práce. Stačí krok po kroku provádět úkoly. Ale... je tady ale. Nejste soustředěni protože vás něco trápí, protože jste ve stresu a termín ukončení práce vám doslova hoří pod nohama. Máte v hlavě spoustu jiných myšlenek ze soukromí, jen ne ty pracovní. Katastrofa je pokud máte právě osobní problém v rodině, právě jste se rozešli nebo vás trápí špatná finanční situace. Jakýkoli problém, vás může odvést od soustředění od pracovního úkolu. Ale není to jen o problémech, ale také o nesoustředěnosti kvůli jiným zájmům, lenosti a podobně. Velmi častým faktorem, který napomáhá k prokrastinaci jsou sociální sítě. Prokrastinace může být způsobena i únavou a slabou koncentrací.

 

zdroj foto: pixabay.com

                                                                         
Jak zabránit prokrastinaci pomocí několika změn

 

Příprava na úkol spočívá v organizaci

Základní metoda, jak se vyhnout nebo eliminovat prokrastinaci spočívá v plánování úkolů. Víte, co vás v daném čase čeká, dokdy je termín úkol nebo činnost dokončit as těmito informacemi můžete pracovat při organizování. Krok po kroku podle důležitosti přistupujete k úkolům a dodržujte plán.

Stanování času na daný úkol

Předem si stanovte alespoň orientační čas, jak dlouho budete na daném úkolu pracovat. Musíte se přimět, že to hlavní je pracovat alespoň 15 minut a poté skončíte. Právě tento časový limit bude pro vás pozitivní impuls a tak zjistíte, že pracujete déle a déle, abyste práci dokončili. V podstatě překonáte svůj určený limit.

Co takhle odměna ?

Dobrým krokem je nějak se také odměnit za dokončení úkolu nebo alespoň určité části úkolu. Tato taktika má spíše psychologický efekt, ale zabírá. Takto odvedete pozornost od práce, která ve vás vyvolává sklon k oddálení a zaměříte se na odměnění. Netvrdíme, že vždy, ale občas to může motivovat.

Posílení disciplíny

Nejtěžším krokem je disciplína a její dodržování. Máte několik úkolů a někdy je obtížné vybrat si, které dáme prioritu. Pomůže zde jen jedno „přinout se!“

 

Vyhněte se chronické prokrastinaci

Jednou, podruhé a zase a znovu. Nechce se nám, jsme pohlceni sociálními sítěmi. Tolik věcí nás odvádí od toho, co bychom měli dělat. A ono to nejde a nejde přimět se. Mysl je jinde. Chce to jen najít sílu a nedovolit zloději čas, aby nás lákal k jinému. Třeba se zbavit zlozvyku odsouvat věci a nechávat si je na poslední chvíli. Nedovolte, aby něco a to cokoli bránilo v tom, co musíte udělat.

To co se stane, když úkol dokončíte, bude malý pocit vítězství. Navíc možná přijde také úcta a respekt lidí ve vašem okolí. Když se zbavíte zvyku prokrastinace, změní se možná i váš život. Třeba to zkusit a spatřit. Možná tím jedním krokem přijde víc, získáte dobrý pocit, vaše sebeúcta stupně a frustrace z nedokončené práce se pomine.

Prokrastinace to není jen slovo, to je stav, který se nás bytostně dotýká a ovlivňuje naši náladu. Zbavte se jí a ciťte se lépe. O prokrastinaci existuje množství dostupné literatury. Pomoci může i několik bodů, které si napíšete a vytisknete na papír . Ten si připnete na viditelné místo, abyste to měli vždy na očích.

 

„Nikdy neodkládej na zítra, co se máš udělat dnes. Protože i když uděláš málo i to tě posune trochu dál, než kdybys neudělal nic.“