Kancelář a škola

Jak vytvořit jednoduše koláž před tiskem

Často se dostaneme do situace, kdy si rychle potřebujeme vytisknout jednoduchý propagační materiál s obrázky nebo i prezentaci s textem. Na tvorbu jednoduché koláže s obrázky se dá použít v podstatě jakýkoli grafický program v pc. My jsme se snažili vytvořit koláž pro jednoduchý leták tak, aby nám to zabralo co nejméně času a s minimálním úsilím. Použili jsme k tomu program Zoner Photo Studio X, který je dostupný i ve verzi na vyzkoušení zdarma. Pokud potřebujete vytvořit jednorázově koláž můžete sáhnout právě po programu, který je zdarma ke stažení nebo alespoň k vyzkoušení na několik dní zdarma.

 

foto zdroj: zoner

 

V programu Zoner se ke koláži dostanete zcela jednoduše pár kliknutími. Po otevření programu najdete vpravo 4 položky: správce, vyvolat, editor a vytvořit. Nás zajímá položka "vytvořit". Po kliknutí se zobrazí nabídka, která zahrnuje tvorbu fotoknihy, kalendáře, fotoobrazu, pohlednice, koláže, tisk fotek, indexové tisky a video.

 

 

 

Pro vytvoření koláže zvolíme koláž a po rozkliknutí dáme vytvořit nový projekt. Teď už následuje samotná tvorba koláže. Celým procesem nás provádí programový průvodce, takže to zvládne i méně zkušený uživatel. Projekt si můžeme upravit podle vlastních představ pomocí přednastavených šablon. Použít můžeme různé styly, rozložení fotografii nebo obrázků, nastavení pozadí a rámu, vkládání textu.

 

 

Po vytvoření koláže máme několik možností a to vyexportovat koláž do PDF dokumentu, uložit projekt, uložit koláž v některém z formátů png, jpeg, gif, bitmapa apod., nebo přímo z programu koláž vytisknout.