Kancelář a škola

Jak vytisknout webovou stránku nebo dokumenty PDF

Web stránka - tisk

Určitě se vám stalo, že čím rychleji jste chtěli vytisknout dokument, tím déle vám to trvalo. Na webové stránce jste našli tiskopis, které jste hledali a potřebovali jste ho vytisknout, ale nevěděli jste jak? 

Na webových stránkách se dnes nacházejí skoro všechny tiskopisy, které se běžně používají. Pokud si vystačíte s elektronickou verzí, pro vyplnění i odeslání je to jednoduché. Někdy se vyžaduje ověření, podepsání nebo z jiného důvodu je třeba dokument vytisknout. Pro takový případ nám stačí dokument stáhnout do počítače a po vyplnění vytisknout. Pokud potřebujete z nějakého důvodu vytisknout část nebo celou zobrazenou webovou stránku, můžete to udělat přímo z webového prohlížeče.

V internetovém prohlížeči si označíte článek, obrázek, určitou část webové stránky nebo celou zobrazenou stránku a pravým tlačítkem PC myšky vyvoláte kontextové menu. Tam najdete: "Tisk". Pomocí této akce se vám zobrazí náhled před vytištěním se základními možnostmi úprav. Ty jsou omezeny na volbu tiskárny, výběr strany (všechny, vlastní), počet kopií, rozložení na výšku nebo šířku, zvolení černobílého nebo barevného tisku.

Rozšíření těchto základních úprav se ukrývá v položce "Více možností". Tam si můžete nastavit: velikost papíru (formát A4 a jiné), počet stran na list, okraje, měřítko, oboustranný tisk a jiné. Najdete zde i možnost "Tisk pomocí dialogového okna systému." Pokud si chcete celý proces zrychlit použijte klávesové zkratky (Ctrl + P) a (Ctrl + Shift + P).

Pokud si potřebujete zobrazenou webovou stránku uložit, stačí kamkoli kliknout pravým tlačítkem PC myšky a vyvolat kontextové menu. V něm najdete: "Uložit jako ..." (Ctrl + S), co si umíte uložit jako "Web stránka, celá" nebo jako "Web stránka, jeden soubor" a "Web stránka, pouze HTML".

Další, možností kontextového menu je "Uložit jako soubor PDF". Pokud máte v počítači nainstalován některý z PDF prohlížečů nebo editorů (např. Adobe Acrobat Reader), uloží se vám soubor ve formátu pro tento editor s příponou "pdf".

Tisk dokument PDF

Pokud potřebujete vytisknout dokument PDF, který máte uložený v počítači, postačí vám na to pár kliknutí. Otevřete dokument PDF pomocí prohlížeče nebo editoru PDF. V nabídce kliknete na soubor a v seznamu najdete ikonku  "Tisk". Tutéž akci můžete provést klávesovou zkratkou (Ctrl + P), která vám zobrazí nové okno s náhledem dokumentu pro tisk a nastavením. Ikona "Tisk" se nachází také přímo v "liště menu", pokud máte nastaveno její zobrazení v PDF programu. Bavíme se o nejčastěji používaném prohlížeči PDF dokumentů Adobe Acrobat Reader. Ale postup je v podstatě stejný i pro jiné prohlížeče PDF. Dokument PDF můžete tisknout i bez toho, abyste ho otevřeli v programu pro PDF dokumenty. Na to vám stačí jeden klik pravým tlačítkem PC myšky na ikonu dokumentu a v otevřeném okně kontextového menu zvolit tisk. Pokud tedy nepotřebujete dokument před tiskem zkontrolovat a upravit víte si ho hned vytisknout.


Tisk dokument Word

Tisk dokumentů ve Wordu nebo jiných textových souborů (OS Windows) má několik jednoduchých kroků. Můžete dokument vytisknout bez otevírání pravým klikem na myšce a po otevření okna s kontextovým menu zvolit "Tisk". Platí zde to, co v případě dokumentů PDF, že pokud nepotřebujete dokument dále upravovat je to nejrychlejší postup.

Pokud je třeba zkontrolovat pravopis, nebo změnit text před tiskem, po otevření dokumentu v programu nebo aplikaci v horní liště kliknete na "Soubor". V nabídce najdete možnost "Tisk", kterou otevřete další možnosti pro nastavení tisku. Můžete vybrat tiskárnu (pokud máte připojeno více tiskáren), zvolit počet kopií, nastavit formát strany A4 a jiné (max. Formát, který podporuje zvolená tiskárna), nastavit okraje nebo bezokrajový tisk, orientaci, 1 nebo více stran na list, seřadit strany a zvolit oboustranný tisk.

Textový dokument, který potřebujete vytisknout v jednoduchém poznámkovém bloku, vám už neumožní takové nastavení, ale i tam se dá stejným způsobem kliknutím na "Soubor" a vyvoláním jednoduchého okna s možnostmi zvolit "Tisk" a následně vybrat tiskárnu, zvolit počet kopií, rozsah stran a seřadit strany. Nechybí možnost "Tisk do souboru".

Jakýkoli textový soubor nebo fotografii a obrázek, který máte uložený v počítači, v připojené cloudové službě nebo na sociální síti můžete okamžitě tisknout pravým klikem myšky a volbou "Tisk". Všechny textové, grafické programy a různé editory, které spravují soubory s příponou pdf, text, Word, png, jpeg, xlsx, vám přímo v programu umožní zvolit tisk souboru s jednou z těchto přípon pomocí volby: Soubor → Tisk. V rámci systému v nich Windows funguje klávesová zkratka (Ctrl + P).

Můžete si vytisknout textový dokument, kombinovaný dokumentu text a grafika, prezentaci, tabulku Excel, obrázky a fotografie, to vše jednoduchým způsobem. Navzdory jednoduchosti pár kliknutí nebo zadáním klávesových zkratek může nastat problém a tisk nezdaří. Pozor je třeba dávat pouze na to, že ne všechny soubory vytisknete přesně tak, jak je vidíte na monitoru. Problém může nastat s prezentacemi.

Když nemůžete dokument PDF vytisknout, protože je chráněn heslem

Máte heslem chráněný soubor PDF a tisk se spustí, až po zadání hesla? Pokud znáte heslo jednoduše ho zadáte, abyste dokument PDF mohli vytisknout. Některé dokumenty jsou takto chráněny a mají omezení, která zabrání nejen tisku, ale také úpravě nebo kopírovanou jejich obsahu. Pokud soubor obsahuje taková omezení tisku a vy neznáte heslo, nezbývá vám nic jiného jen kontaktovat autora souboru PDF, který heslo zná.

Chráněné zobrazení zabraňuje tisk dokumentu PDF

Výchozí režim chráněné zobrazení je na jedné straně pozitivní, neboť zvýší bezpečnost programu Acrobat Reader. Pro zjištění, zda režim chráněného zobrazení brání v tisku, můžete jej dočasně deaktivovat. Stačí klik pravým tlačítkem PC myši na dokument a zvolit "Vlastnosti dokumentu". Pro zjištění, zda je režim chráněného zobrazení aktivován, musíte kliknout na "Pokročilé".

Deaktivace režimu chráněného zobrazení: Upravit> Nastavení a klik na Bezpečnost (Rozšířené) na levé straně. Označit políčko Povolit chráněný režim při spuštění. Ukončete program Acrobat Reader, restartujte ho a znovu vytiskněte dokument.

Které přípony souborů se dají vytisknout


V podstatě platí, že každý soubor na který když kliknete pravým tlačítkem a objeví se v kontextovém menu tlačit ... vytisknout můžete.